Σάμος: Κουβαλούσε τράγο ζωντανό δεμένο σε μηχανάκι από τη μεριά της εξάτμισης
Η κακοποίηση των ζώων που εκτρέφονται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες κτηνοτρόφους σε κάθε γωνιά της χώρας είναι χωρίς τέλος και παραμένει κυρίως αθέατη στα μάτια…
Της Ελένης Ηλιοπούλου
Με μια εξοργιστικά παράνομη ανακοίνωση ο Δήμος Αλμυρού απειλεί όσους ταΐζουν αδέσποτα ζώα σε δημόσιους πολυσύχναστους χώρους ή έξω από σπίτια και μάλιστα απειλεί τους φιλόζωους με πρόστιμα, αν και αυτό δεν απαγορεύεται από τον νόμο.
Ο Δήμος Αλμυρού επισημαίνει τα εξής στις 5 Μαρτίου: «Από τον δήμο Αλμυρού ανακοινώνεται ότι: Για μια ακόμη φορά, ενημερώνουμε τους δημότες πως ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η σίτιση αδέσποτων ζώων τόσο έξω από οικίες όσο και σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους διότι αφενός δημιουργούνται αγέλες, αφετέρου το αδέσποτο που δέχεται τροφή στα σημεία αυτά, τα θεωρεί “δικό” του χώρο και αποκτά επιθετική συμπεριφορά προς τους διερχόμενους πολίτες. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με το προβλεπόμενο πρόστιμο. Είναι στο χέρι όλων μας να συμβάλλουμε στην επίλυση αυτού του σημαντικού, χρόνιου προβλήματος στον Δήμο μας.».
Θυμίζουμε ότι απόφαση οποιουδήποτε δημοτικού συμβουλίου δεν υπερβαίνει την ισχύ των νόμων. Και το ερώτημα και σε αυτήν την περίπτωση είναι ένα. Η Εισαγγελία Βόλου τι κάνει; Ως πότε η άγνοια των αρμόδιων αιρετών, των εκλεγμένων ή των δημοτικών υπαλλήλων θα προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία και φόβο όσους φροντίζουν αδέσποτα ζώα;
Ο Δήμος Αλμυρού έχει βάλει ταίστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα όπως είναι υποχρεωμένος;
Μάλιστα σύμφωνα με τον νόμο 4830/2021 και οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι, οφείλουν πλέον (και δεν δύνανται απλώς) να δημιουργήσουν σημεία σίτισης και ποτίσματος των αδέσποτων.
Στο άρθρο 10 (παρ.γ) «Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των δήμων» αναφέρονται τα εξής: «Την ευθύνη για τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν οι δήμοι, οι οποίοι οφείλουν να δημιουργήσουν σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με τους δήμους φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η παροχή τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες επιτρέπεται, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής για όλους, καθώς και οι κανόνες ευζωίας των ζώων.».
Θυμίζουμε ότι και με τον νόμο 4235/2014 επιτρεπόταν η σίτιση και το πότισμα αδέσποτων από ιδιώτες, εντούτοις είναι τόσοι πολλοί αυτοί οι οποίοι αντιδρούν στο αυτονόητο δικαίωμα των σκυλιών και των γατιών να βρίσκουν τροφή που ο νομοθέτης αναγκάστηκε να νομοθετήσει εκ νέου.
Και εμείς ρωτάμε, ο Δήμος Αλμυρού εκτός από το να απειλεί τους φιλόζωους πολίτες τι έχει κάνει για τα αδέσποτα; Ποια είναι τα σημεία σίτισης και ποτίσματος που έχει δημιουργήσει για τα αδέσποτα ζώα; Έχει πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων; Κάνει περίθαλψη; Πραγματοποιεί συστηματικά στειρώσεις;
Θυμίζουμε την όχι και τόσο παλιά αλλά τραγική κατάσταση που επικρατούσε στο παράνομο κυνοκομείο της Ελένης Χριστέλου με τα 500 έγκλειστα σκυλιά τα οποία της φόρτωνε και ο Δήμος Αλμυρού για να ξεφορτωθεί το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων...
Διαβάστε επίσης:
Τι μπορείτε να κάνετε όταν απειλούν εσάς και τ' αδέσποτα επειδή τα ταΐζετε
Μαγνησία: Αδιάφορος ο Δήμος Αλμυρού για σκύλο με σπασμένα πόδια που υποφέρει στα Σ.Ε.Α. (βίντεο)
Αλμυρός Μαγνησίας: Αδέσποτα και οικόσιτα σκυλιά δολοφονούνται συστηματικά με φόλες
Αλμυρός Μαγνησίας: 30.000 ευρώ πρόστιμο στον άνδρα που έριξε φόλα και δολοφόνησε σκύλο
Αλμυρός Μαγνησίας: Μεταφέρθηκε σε κτηνιατρείο το σοβαρά άρρωστο σκυλί με τα σπασμένα πόδια (βίντεο)
Απειλεί δημόσια ότι θα δολοφονήσει αδέσποτα σκυλιά με Λανέιτ στον Αλμυρό Μαγνησίας
Και στο παζάρι Αλμυρού Μαγνησίας πωλούνται ζώα ως άψυχα εμπορεύματα
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr