Ένας χρυσαετός, μια αλεπού, μια γάτα και άλλα είδη ζώων βρέθηκαν δολοφονημένα από φόλες στις 5 Απριλίου στην περιοχή της Αετομηλίτσας Ιωαννίνων. Το έγκλημα έκανε γνωστό ο Δημήτρης Παπαγεωργίου με ανάρτηση του στο facebook ο οποίος ενημέρωσε τις αρχές και έτσι μετά τον σχετικό έλεγχο βρέθηκαν τα 13 κομμάτια του δηλητηριασμένου κοτόπουλου που σκόρπισε ο δράστης καθώς και τα πτώματα των ειδών που είχαν τραφεί με αυτό...
Στις 12 Απριλίου ο αυτόπτης μάρτυρας επισημαίνει τα εξής: «Την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν βρεθήκαμε με τον φίλτατο Louis Vardakas στα Μαστοροχώρια, εξερευνώντας τον δαιδαλώδη και πολύ ιδιαίτερο Σαραντάπορο. "Σκανάραμε" σχεδόν κάθε του γωνιά για να προετοιμάσουμε το πεδίο για το πολυαναμενόμενο Sarantaporos Science Week του ερχόμενου καλοκαιριού, που βρίσκεται στα σκαριά από το Mediterranean Institute for Nature and Anthropos.
Μετα απο 3 γεμάτες μέρες πλάι σε τρεχούμενα ελεύθερα νερά, ρέματα, φαρδιές κοίτες, φαράγγια, κοιλάδες, ψηλά άγρια βουνά και πυκνά μικτά δαση, φτάσαμε στην Αετομηλίτσα (Ντένισκο) θέλοντας να προσεγγίσουμε το ρέμα "Άσπρο ποτάμι".
Μπροστά μας ένα μαγικό τοπίο, με το χωριό περιτριγυρισμένο από καταπράσινα λιβάδια, συστάδες από γιγάντια ρόμπολα και στο παρασκήνιο οι μισοχιονισμένες κορυφές του Γράμμου. Βλέποντας όλα αυτά γύρω μου, αναλογίστηκα "τι ωραίος, υγιής, ΚΑΘΑΡΟΣ τόπος!!" ..αλλά κάτι με κράτησε από το να μοιραστώ αυτή τη σκέψη με λέξεις.
Διασχίσαμε το Ντένισκο και φτάσαμε στο σημείο που θα αφήναμε το αμάξι για να ελέγξουμε την πρόσβαση προς το ρέμα. Κι εκεί ήρθαμε πρόσωπο με πρόσωπο με την (αυτο)καταστροφική φύση του ανθρώπινου είδους!
Ένας χρυσαετός πεσμένος, με το πρόσωπο στο χώμα, ανήμπορος να κουνηθεί, προσπαθούσε να πάρει ανάσες. Ακούγονταν σαν άνθρωπος που παθαίνει ασφυξία και πασχίζει για αέρα. Βλέπαμε τη ράχη του να ανεβοκατεβαίνει από τις κοφτές, δύσκολες ανάσες. Χαροπάλευε καθώς τα ζωτικά του όργανα νεκρώνονταν σιγά σιγά από το νευροτοξικό δηλητήριο που μόλις πριν λίγα λεπτά είχε πάρει μέσα του, καταναλώνοντας μια νεκρή αλεπού.. η οποία είχε φάει νωρίτερα μια από τις πολλές φόλες που σκόρπισε ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ τους. Προφανώς και στόχος του ήταν να σκοτώσει αυτά και πολλά ακόμη άγρια ζώα.
Για κακή τύχη του ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ, φτάσαμε τυχαία στο σημείο λίγες ώρες αφότου είχε σκορπίσει τα 13 δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες), δηλαδή κομμάτια κοτόπουλου πασπαλισμένα με κάποια τοξική (αγρο)χημική ουσία. Πρόλαβε όμως να δολοφονήσει την αλεπού, τον χρυσαετό, 2 μικρά πουλιά και μια γάτα.
Για κακή τύχη των ζώων αυτών, δεν φτάσαμε έγκαιρα ώστε να αποτρέψουμε το μοιραίο. Δυστυχώς δεν προλάβαμε να τα σώσουμε.. και ο χρυσαετός ξεψύχησε μπροστά στα μάτια μας..
Δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους ευχαρίστηση μπορεί να πήρε από αυρή του την πράξη ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ. Πάντως μου υπενθύμισε για ακόμη μια φορά ότι σαν είδος και "φάρα" είμαστε σκέτη απογοήτευση..
Μεγάλο ευχαριστώ στον Tasos Bounas και την ομάδα της Μ.Δ. Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου-ΟΦΥΠΕΚΑ που κινητοποιήθηκε άμεσα και οργανωμένα, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου, αφαιρώντας τις φόλες και τα δηλητηριασμένα ζώα, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
#EnvironmentalCrime #dissapointment #goldeneagle #PoisonedBait».
Ποιοι βάζουν τις φόλες;
Όπως πολλές φορές έχουμε πει αναφορικά με το προφίλ των δραστών τις φόλες στους οικισμούς, σε πόλεις και χωριά τις βάζουν «νοικοκυραίοι», άνδρες και γυναίκες που δεν ανέχονται την παρουσία αδέσποτων ακόμα και οικόσιτων γατιών και σκυλιών ακόμα και περιστεριών στους δρόμους, στις αυλές τους και οπουδήποτε αλλού.
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι κτηνοτρόφοι που βάζουν φόλες για να εξοντώσουν σκυλιά, αλεπούδες, κουνάβια, ώστε να μην έχουν απώλειες από τα κοπάδια τους και η τρίτη κατηγορία είναι οι κυνηγοί οι οποίοι συστηματικά δηλητηριάζουν άγρια ζώα (αλεπούδες, λύκους κ.ά.), τα οποία τρέφονται με τα θηράματα τους (π.χ. λαγούς).
Τέταρτη κατηγορία είναι οι γεωργοί που συνήθως δηλητηριάζουν με καλαμπόκι - φόλα και άλλα είδη δολωμάτων από αγριογούρουνα έως αρκούδες, ώστε να εμποδίσουν τα άγρια φυτοφάγα ζώα να τραφούν με ό,τι καλλιεργούν στα χωράφια τους. Το κράτος σε όλα αυτά είναι συνήθως παρατηρητής και μάλλον του αρκεί η Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Διαβάστε επίσης:
Φόλες με δηλητηριασμένες σαρδέλες στα Σερβιανά Ιωαννίνων
Tetramethylpyrazine το δηλητήριο στις σαρδέλες - φόλες που βρέθηκαν στα Σερβιανά Ιωαννίνων
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr