Για μία ακόμα χρονιά δήμοι σε όλη τη χώρα προχωρούν σε δραστικά κλαδέματα αστικών δέντρων εντός της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών.
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι έχει λάβει πολλές καταγγελίες πολιτών για ριζικά κλαδέματα αλλά και κοπές δέντρων εντός αστικού ιστού, σε μια περίοδο που τα πουλιά έχουν ήδη αναπαραχθεί και πολλές φωλιές είναι ακόμα γεμάτες νεοσσούς.
Όπως τονίζει «Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/147 για τη διατήρηση των άγριων πουλιών, απαγορεύει ρητά την καταστροφή ή βλάβη φωλιών και αυγών κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Ως εκ τούτου, η κλάδευση αυτή την περίοδο δεν είναι απλώς απαράδεκτη αλλά και μία παράνομη πράξη.
Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ έχει επανειλημμένα καλέσει τις Υπηρεσίες Πρασίνου των Δήμων να μην προχωρούν σε κλαδέματα την περίοδο φωλεοποίησης των πουλιών και της ανάπτυξης των νεοσσών (Μάρτιο έως Ιούνιο).
Όσοι πολίτες γίνονται μάρτυρες τέτοιων πρακτικών, μπορούν να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες Πρασίνου και/ή τον Αντιδήμαρχο Πρασίνου του Δήμου τους, καθώς και με τον Συνήγορο του Πολίτη, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η κλάδευση δεν συνάδει με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/147.
Εάν δείτε νεοσσούς σε κίνδυνο ή τραυματισμένα ενήλικα πουλιά επικοινωνήστε άμεσα με το κοντινότερο σε εσάς Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.
Σχετικά με το κλάδεμα των δέντρων την άνοιξη και τις καταστροφές φωλιών
«Κάθε άνοιξη, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ λαμβάνει δεκάδες καταγγελίες πολιτών, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για ριζικά και καταστροφικά κλαδέματα αλλά και κοπές αστικών δέντρων σε μια εποχή που ήδη έχουν αρχίσει να αναπαράγονται τα πουλιά και οι φωλιές είναι γεμάτες.
Οι χώροι αστικού πρασίνου και η βιοποικιλότητα που φιλοξενούν, αποτελούν πολύτιμα συστατικά στοιχεία της φύσης μέσα στις πόλεις. Ειδικά τα μεγάλα δέντρα προσφέρουν πλήθος αναντικατάστατων οικοσυστημικών υπηρεσιών: ρύθμιση του μικροκλίματος, απορρόφηση αέριων ρύπων, αισθητική απόλαυση και αναψυχή, προστασία από τις πλημμύρες, θερινή σκίαση κλπ. Επιπλέον, κατά τους εαρινούς μήνες αποτελούν θέσεις φωλιάσματος για πολλά είδη πουλιών που ζουν στις πόλεις μας.
Δυστυχώς, ολοένα και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, τα τμήματα Πρασίνου και οι υπεύθυνοι για τη φροντίδα των δέντρων σε πολλούς Δήμους φαίνεται να αγνοούν όλα τα παραπάνω. Σε πολλές περιπτώσεις, τα δέντρα κλαδεύονται με τρόπο τόσο δραστικό που καταλήγουν σχεδόν καρατομημένα, έχοντας χάσει εντελώς το φυσικό σχήμα τους. Ακόμα χειρότερα, όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στην άνοιξη, δηλαδή στην εποχή κατά την οποία τα πουλιά έχουν ήδη φωλιές, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός αυγών ή/και νεοσσών να πέφτει στο έδαφος, με μοιραία συνήθως κατάληξη.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/147 για τη διατήρηση των άγριων πουλιών ορίζει στο άρθρο 5 ότι απαγορεύεται κάθε καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και των αυγών των πουλιών. Ως εκ τούτου, η ζημιογόνος πρακτική του κλαδέματος κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών, δεν είναι απλώς μία απαράδεκτη πράξη αλλά επιπλέον είναι και παράνομη.
Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ έχει καλέσει την Πολιτεία να απαγορεύσει, με νομοθετική ρύθμιση, οποιοδήποτε κλάδεμα των δέντρων κατά την αναπαραγωγική περίοδο των πουλιών ενώ, από κοινού με πολλές άλλες οργανώσεις και φορείς, αλλά και μεμονωμένα, έχει επανειλλημένα ζητήσει από τις Υπηρεσίες Πρασίνου των Δήμων να μην προχωρούν σε κλάδεμα δέντρων την περίοδο φωλεοποίησης των πουλιών και της ανάπτυξης των νεοσσών (Μάρτιο έως Ιούνιο).
Όσοι πολίτες γίνονται μάρτυρες τέτοιων πρακτικών, μπορούν να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες Πρασίνου και/ή τον Αντιδήμαρχο Πρασίνου του Δήμου τους, καθώς και με τον Συνήγορο του Πολίτη ο οποίος καταγράφει και προωθεί τα παράπονα αυτά, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η κλάδευση δεν συνάδει με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/147.
Εάν κάποιος/α εντοπίσει νεοσσούς ή και ενήλικα πουλιά που χρειάζονται περίθαλψη κάτω από ή κοντά σε κατεστραμμένες φωλιές, να επικοινωνεί άμεσα με τα κατά τόπους Κέντρα Περίθαλψης Άγριων Ζώων.».
Διαβάστε επίσης:
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Ποινικό αδίκημα η καταστροφή φωλιών και η θανάτωση χελιδονιών
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr