Στηρίξτε μας

«ΝΕΜΕΣΙΣ»: Ηθικό ατόπημα και όχι μόνο η ακύρωση δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων με παρέμβαση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου

31 Μαΐου 2024 07:00 | Επικαιρότητα
«ΝΕΜΕΣΙΣ»: Ηθικό ατόπημα και όχι μόνο η ακύρωση δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων με παρέμβαση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία «ΝΕΜΕΣΙΣ» με αφορμή το ρεπορτάζ του www.zoosos.gr επανέρχεται στο θέμα των πράξεων του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.) και της ηγεσίας του η οποία μας έχει συνηθίσει να τη βλέπουμε να μπαίνει εμπόδιο σε ενέργειες που ανακουφίζουν τ’ αδέσποτα και βοηθούν στην ορθή διαχείριση του μεγάλου πληθυσμού τους.

Με αφορμή την παρέμβαση του Π.Κ.Σ. με στόχο να ακυρωθούν οι δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων γατιών οι οποίες είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στον Δήμο Ιλίου από τη Μ.Κ.Ο. «Vets in Action» ο φιλοζωικός φορέας επισημαίνει τα εξής:

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί. Για χιλιοστή φορά η καθεστωτική πια ηγεσία του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου παρενέβη και ακύρωσε δωρεάν στειρώσεις ξένων εθελοντών κτηνιάτρων στο Δήμο Ιλίου αυτή τη φορά, αποκαλύπτοντας και πάλι το υποκριτικό της ταλέντο.

Ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η διαφύλαξη των οικονομικών συμφερόντων του κλάδου των κτηνιάτρων και μόνο. Απόλυτα κατανοητό, αν δε δήλωνε ταυτόχρονα υπέρμαχος της νομιμότητας και της ευζωίας των ζώων.

Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ότι ένα μεγάλο ποσοστό κτηνιάτρων παρανομεί συνέχεια. Έχουμε συνεχείς ακρωτηριασμούς αυτιών και ουράς κυνηγόσκυλων για μη ιατρικούς λόγους, έχουμε κατά συρροή και κατά κόρον μη καταχώρηση των στοιχείων των κηδεμόνων των ζώων στη βάση δεδομένων, κυρίως των κυνηγών, έχουμε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που δε πληρούν καν τις προϋποθέσεις της ευζωίας των ζώων που φιλοξενούν, έχουμε στειρώσεις Ελλήνων κτηνιάτρων, εθελοντών και μη, σε συνεργασία με τους δήμους σε χώρους εντελώς ακατάλληλους και συνθήκες που παραβιάζουν ακόμη και το πρωτόκολλο για τη σωστή στείρωση, κοκ.

 

Είναι εξαιρετικά λυπηρό το πού οδήγησε το κλάδο των κτηνιάτρων η ηγεσία του ΠΚΣ. Να αντιστρατεύεται το καλό των ζώων και της χώρας, ενώ ταυτόχρονα ούτε τις στειρώσεις θέλουν να κάνουν πιο φθηνές, ούτε τις δωρεάν στειρώσεις από ξένους συναδέλφους τους θέλουν.

Για να αντιληφθούμε το μέγα ηθικό ατόπημα του ΠΚΣ, θα το συγκρίνουμε με τους γιατρούς χωρίς σύνορα, που πηγαίνουν σε δοκιμαζόμενες χώρες του τρίτου κόσμου για να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους και να ξεσηκώνονται οι ντόπιοι γιατροί και να τους διώχνουν.

Μήπως απολύτως δοκιμαζόμενη δεν είναι η χώρα μας με τα 4.000.000 αδέσποτα ζώα; Αυτό κάνει χρόνια τώρα η ίδια σχεδόν πάντα ηγεσία των κτηνιάτρων. Η στάση αυτή του ΠΚΣ εμάς φυσικά διόλου μας ξενίζει, διότι η λέξη ευζωία και αγάπη στα ζώα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό ως έννοια από την έννοια του κτηνιατρικού επαγγέλματος.

Θα επισημάνουμε δε και πάλι, ότι ο κτηνίατρος δεν είναι de facto και φιλόζωος. Όσοι ταυτίζουν τις έννοιες αυτές είτε το κάνουν εκ του πονηρού, για πολλούς λόγους, είτε γιατί δεν γνωρίζουν, ότι η ευζωία είναι φιλοσοφικός όρος και ανήκει στο κλάδο των φιλοσοφικών επιστημών και όχι στο κλάδο των θετικών ιατρικών επιστημών.

Και όπως κατ' αντιστοιχία οι ανθρώπινοι γιατροί δε ταυτίζονται με την έννοια του φιλάνθρωπου (άλλοι είναι και άλλοι όχι), το ίδιο συμβαίνει και με τους κτηνιάτρους. Φυσικά υπάρχουν και φιλόζωοι κτηνίατροι, υπάρχουν κτηνίατροι διαμάντια από κάθε άποψη, γνωρίζουμε αρκετούς που δε συμφωνούν με τις απαράδεκτες απόψεις και ενέργειες του ΠΚΣ, όπως εξάλλου υπάρχουν και γιατροί ανθρώπινοι που είναι "φιλάνθρωποι" και γιατροί που αγνοούν τον παράγοντα άνθρωπο.

Επισημαίνουμε, επίσης για πολλοστή φορά, ότι κτηνίατροι, κυνηγοί και κτηνοτρόφοι δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να είναι εμπλεκόμενοι σε ένα νόμο για την προστασία των ζώων και μ' αυτό το τρόπο ο νόμος αυτός να διαμορφώνεται με βάση τα συνδικαλιστικά και άλλα συμφέροντα των 3 Κ και όχι των ζώων.

Όμως στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι πολιτικοί μας και οι κυβερνήσεις μας τρέχουν σα ξελιγωμένοι από συγκέντρωση σε συγκέντρωση κυνηγών και κτηνοτρόφων, μη χάσουν καμία ψήφο.

Τέλος θεωρούμε, ότι κακώς ο Δήμος Ιλίου υπέκυψε στους εκβιασμούς των κτηνιάτρων και δε προέταξε το συμφέρον των ζώων και των δημοτών τους. Ας δούμε στο παρακάτω δημοσίευμα τα πραγματικά περιστατικά και τι έγινε στο Δήμο Ιλίου.

Με παρέμβαση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου ακυρώθηκαν οι δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων γατιών στον Δήμο Ιλίου

Αιδώς κύριοι της ηγεσίας του ΠΚΣ.

Το έχετε παρακάνει πια.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ,

για το Περιβάλλον, τα Ζώα, το Αντι-Κυνήγι».

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου

O Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος στη χθεσινή του ανακοίνωση επισημαίνει τα εξής: «Κατόπιν ανάρτησης του δήμου Ιλίου, η οποία ανακοίνωνε τη διεξαγωγή μαζικών στειρώσεων αδέσποτων ζώων από εθελοντές κτηνίατρους και σε δημοτικά ιατρεία, η παρέμβαση του Π.Κ.Σ. υπήρξε άμεση. Συντάχθηκε η παρακάτω αναφορά - καταγγελία και κοινοποιήθηκε άμεσα στον δήμο Ιλίου, στη Δ.Α.Ο.Κ., στο Α.Τ. Ιλίου, καθώς και στην εισαγγελία πρωτοδικών.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η άμεση διαγραφή της ανάρτησης, άρα και προώθησης ενός τέτοιου, μη σύννομου, προγράμματος.

Με όσα μέσα διαθέτουμε πάντα θα υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαίωματα του κλάδου σε συνδυασμό με την προάσπιση της υγείας και ευζωίας των ζώων και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, ο οποίος εκπροσωπεί 5.000 κτηνιάτρους σε όλη την επικράτεια, έχει μεταξύ άλλων την υποχρέωση να προασπίζει την τήρηση της νομιμότητας ώστε εν τέλει να προστατεύεται η υγεία ζώων και ανθρώπων.

Ο δήμος Ιλίου, με ανακοίνωση που ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του, αναφέρει ότι πραγματοποιεί μαζικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων από 30 Μαϊου-2 Ιουνίου με εθελοντική δράση στα δημοτικά ιατρεία επί των οδών Ολύνθου και Ζίτσης, περιοχή Αγ. Νικολάου.

Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένα το άρθρο 10 του ν. 4830/2021 το οποίο και οι ιθύνοντες του δήμου είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν, οι ανωτέρω πράξεις στειρώσεων μόνο βεβαίως αδέσποτων ζώων, λαμβάνουν χώρα αποκλειστικά σε ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ, δημοτικά ή ιδιωτικά, τα οποία τηρούν τις προδιαγραφές που αναφέρονται στη νομοθεσία του ν. 604/1977 και του ΠΔ 463/1978.
Άρα, απαγορεύεται και είναι παράνομες οι στειρώσεις ζώων που διενεργούνται σε δημοτικά ιατρεία.

Η στείρωση είναι μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση (απαιτεί γενική αναισθησία και λαπαροτομή στην κοιλιακή χώρα του ζώου) και σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλεται περαιτέρω νοσηλεία του ζώου, τουλάχιστον 2-3 ημέρες, λόγω κινδύνου μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Πέραν των ανωτέρω πρέπει να ελεγχθούν οι εθελοντές κτηνίατροι ότι ακούν νόμιμα κτηνιατρικό επάγγελμα στη χώρα.

Ως γίνεται αντιληπτό οι στειρώσεις ζώων σε χώρους μη αδειοδοτούμενους θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ζώων και ανθρώπων και ουσιαστικά ισοδυναμούν με πράξεις κακοποίησης των ζώων, οι οποίες και τιμωρούνται παραδειγματικά μέχρι και τη σύλληψη των υπευθύνων βάσει του ν.4830/2021.

Για τους λόγους αυτούς και απευθύνουμε την παρούσα, πέραν της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και προς το Α.Τ. Ιλίου Αττικής, αλλά και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Με βάση τα ανωτέρω καλούμε τη δήμαρχο και την εντεταλμένη σύμβολο του δήμου Ιλίου να τηρήσουν απαρέγκλιτα τη νομοθεσία και να απέχουν από παράνομες πράξεις που αφορούν τις στειρώσεις ζώων, τις δε υπόλοιπες αρχές να προβούν στους σχετικούς ελέγχους.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΙΔΗΣ».

Τι ορίζει η νομοθεσία

Ο νόμος 4830/2021 στο άρθρο 10 σχετικά με τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις των δήμων επισημαίνει τα εξής σχετικά με τους χώρους όπου επιτρέπεται να πραγματοποιούνται στειρώσεις από εθελοντές κτηνίατρους: «7. Οι στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως επίσης η σήμανση, η καταγραφή, καθώς και λοιπές ιατρικές πράξεις περίθαλψής τους, μπορούν να πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, που έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις, προκειμένου να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα, οι οποίοι οφείλουν να υποβάλουν σχετική δήλωση στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ).

Για την πραγματοποίηση των στειρώσεων, της σήμανσης και της καταγραφής των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από εθελοντές κτηνίατρους μπορούν να διατίθενται οι εγκαταστάσεις των κτηνιατρείων των αρμόδιων υπηρεσιών κτηνιατρικής της οικείας περιφέρειας, περιφερειακής ενότητας ή του δήμου ή άλλοι χώροι που ανήκουν στην οικεία περιφέρεια ή στον δήμο ή σε συνδέσμους δήμων, υπό την εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών των δήμων. Για τον ίδιο σκοπό μπορούν να διατίθενται και οι χώροι ιδιωτικών κτηνιατρείων.».

Διαβάστε επίσης:

Με παρέμβαση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου ακυρώθηκαν οι δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων γατιών στον Δήμο Ιλίου

Για άλλη μια φορά κατά της προστασίας (μέσω της στείρωσης) των ζώων συντροφιάς ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος

Α.Τραχήλη, πρ. Παν. Κτηνιατρικού Συλλόγου: Αν θέλει να ζευγαρώσει το σκυλάκι του να μην τον περιορίσουμε (ηχητικό)

Α. Τραχήλη: «Δεν υπάρχει ανάγκη για ξένους κτηνιάτρους στη χώρα μας» (βίντεο)

«Ευθανασίες» χωρίς έλεγχο & μειώσεις ποινών για κακοποίηση ζώων ζητάει εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (βίντεο)

Υπέρ του ακρωτηριασμού των σκυλιών ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος!

Εξίσωσε τους κορονοϊούς των ζώων με τον COVID-19 η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου προκαλώντας σύγχυση (βίντεο)

Ανακαλεί δηλώσεις της προέδρου του ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος – Ξεκαθαρίζει πως τα ζώα δεν νοσούν & δεν μεταδίδουν τον νέο κορονοϊό

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος προτάσσει την προστασία της Δημόσιας Υγείας αντί για την προστασία των Αδέσποτων (βίντεο)

Ντροπή για τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο που σε βίντεο χαρακτηρίζει επικίνδυνα για την Δημόσια Υγεία τ’ αδέσποτα

Π.Φ.Π.Ο.: Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος κάλεσε ακόμα και τη Δίωξη Ναρκωτικών για να μη γίνουν στα Χανιά στειρώσεις αδέσποτων

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος αποδεικνύει πόσο δεν τον νοιάζει τα όσα υφίστανται τα αδέσποτα ζώα και στη Μαγνησία

Φιλοζωικά σωματεία των Χανίων αποδεικνύουν ότι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ψεύδεται & εμποδίζει στειρώσεις αδέσποτων από ευρωπαίους κτηνίατρους

Π.Φ.Π.Ο.:Τεράστιες οι ευθύνες του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου για τα αδέσποτα ζώα

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, ο κακός λύκος και τα τραπεζομάντηλα

Συνδικαλιστές του Π.Κ.Σ. χρησιμοποίησαν την υπογραφή κτηνίατρου χωρίς να τον ρωτήσουν!

Η διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων πρέπει να μπει πάνω από τα συμφέροντα των κτηνιάτρων!

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ενοχλείται από τους εθελοντές που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στα αδέσποτα

Οι εθελοντές κτηνίατροι δεν «τρώνε το ψωμί» των ντόπιων! Λειτουργούν σωτήρια για τα αδέσποτα!

Δεν θέλουν τους εθελοντές κτηνιάτρους για να μη χάσουν την πελατεία τους…

Αν οι Έλληνες κτηνίατροι δεν μπορούν ας αφήσουν τους ξένους να το κάνουν!

Βόλος: Αναρμόδιοι χρησιμοποιούν τη λύσσα ως φόβητρο εις βάρος των αδέσποτων

Βόλος: Την ευθανασία αδέσποτων προτείνει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.