Στηρίξτε μας

Επιβεβαιώνει η ειδική γραμματέας του Υπ.Εσ. ότι πολλά σκυλιά στο Δημοτικό Κυνοκομείο Τρίπολης είναι σκελετωμένα

3 Ιουνίου 2024 17:00 | Επικαιρότητα
Επιβεβαιώνει η ειδική γραμματέας του Υπ.Εσ. ότι πολλά σκυλιά στο Δημοτικό Κυνοκομείο Τρίπολης είναι σκελετωμένα

Με ανάρτηση της στο facebook σήμερα η ειδική γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, Μάρσα Δημοπούλου, επιβεβαιώνει αυτό που ο Δήμος Τρίπολης διαψεύδει, ότι πολλά σκυλιά εντός του Δημοτικού Κυνοκομείου στη Νεστάνη είναι σκελετωμένα από την πείνα όπως εξ αρχής τόνιζε η Μ.Κ.Ο. «Save a Greek Stray».

 

Η ειδική γραμματέας επισημαίνει έγιναν συστάσεις προς τη δημοτική αρχή η οποία θυμίζουμε ότι μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα άρχισε να μεταφέρει σκελετωμένα σκυλιά σε χώρο που ανήκει σε νεκροθάφτη ιδιώτη ώστε σε περίπτωση ελέγχου – καθώς πλέον έχει γίνει καταγγελία και από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία – τα ζώα να μην εντοπιστούν…

Η κα Δημοπούλου μέσω facebook τονίζει τα εξής: «Στις 31 Μαΐου επισκεφτήκαμε το Δημοτικό Καταφύγιο Τρίπολης μαζί με κτηνίατρο,  σε συνέχεια των καταγγελιών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Διαπιστώσαμε ότι ένας σημαντικός αριθμός ζώων,  αναλογικά με τη δυναμικότητα του καταφυγίου, δεν ήταν σε καλή θρεπτική κατάσταση.

Τα ζώα δεν έχουν θέματα υγείας ή συμπεριφορικά που να δικαιολογούν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Μπήκαμε σε όλα τα κλουβιά ένα ένα γιατί πραγματικά δεν γίνεται αντιληπτή η κατάσταση κάποιων ζώων αν δεν τα  ψηλαφίσεις.

 

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κλινική τους  κατάσταση. Δεν δικαιολογείται κανένα Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων να μη σέβεται και να μην τηρεί τις συνθήκες ευζωίας των ζώων που φιλοξενεί. Τα καταφύγια οφείλουν να είναι προσωρινοί χώροι φιλοξενίας με σεβασμό προς τα ζώα που φιλοξενούν και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο 4830/2021.

Στη συνάντηση που ακολούθησε δώσαμε επιπλέον  οδηγίες για τη φροντίδα και τη σίτιση των ζώων. 'Έγινε σύσταση για τη μη επανένταξη αυτών που δεν ήταν σε καλή θρεπτική κατάσταση,  μέχρι να βελτιωθεί η κλινική τους εικόνα και να επισκεφθούμε εκ νέου το καταφύγιο.

Επίσης ζητήθηκε η φωτογράφιση των ζώων κατά την είσοδο τους στο καταφύγιο και κατά τη ζύγιση τους ενώ η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και κατά την επαναφορά των ζώων στο οικείο περιβάλλον. Τέλος ενημερώσαμε ότι θα αποσταλεί σε όλους τους δήμους εγκύκλιος με οδηγίες για τη διαχείριση των ζώων μέσα στα καταφύγια με γνώμονα πάντα  την ευζωία τους.

@ypesgr» καταλήγει η κα Δημοπούλου.

Μόνο ο Δήμος Τρίπολης ευθύνεται;

Η Δέσποινα Σπανούδη συνεργάτης της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας - του φορέα που κατήγγειλε στις αρχές την κακοποίηση των ζώων εκεί - αναφορικά με την ανακοίνωση της κα Δημοπούλου θέτει δικαίως μια σειρά από ερωτήματα.

Συγκεκριμένα επισημαίνει τα εξής: «Παρότι είναι καλό που αντιδράσατε ωστόσο η ανακοίνωση σας δεν απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα:

-πρόστιμα από το κράτος, πειθαρχικές διώξεις και δικαστικές προσφυγές θα υπάρξουν για το αδίκημα της κακοποίησης των ζώων του καταφυγίου;

- πειθαρχικός έλεγχος της κτηνιατρικής υπηρεσίας που τα βρήκε όλα καλά θα κινηθεί;

-ποιός ελέγχει τα δημοτικά καταφύγια; Εάν ακόμη και ένα καινούριο, χρηματοδοτημένο και αδειοδοτημένο καταφύγιο, εμφανίζει εικόνα κολαστήριου καταλαβαίνουμε τι γίνεται με τα υπόλοιπα. Πρέπει να βγουν φωτογραφίες από εθελοντές στο διαδίκτυο, να κινηθεί η οργάνωση επώνυμης κυρίας και να γίνουν καταγγελίες από άλλες οργανώσεις για να πάτε αυτοπροσώπως να διαπιστώσετε τι συμβαίνει; Άλλος μηχανισμός τακτικού ελέγχου για να προληφθούν τέτοια φαινόμενα δεν θα έπρεπε να υπάρχει;

- Με τον νέο νόμο δόθηκε η δυνατότητα στους Δήμους να φυλακίζουν για αόριστο διάστημα υγιή ζώα. Παρότι έχει πολλές φορές ζητηθεί αυτό να αλλάξει με την απαλοιφή της λέξης "δύνανται" να επανεντάσσουν μετά από ένα τρίμηνο, αυτό δεν έχει γίνει ως σήμερα. Με αποτέλεσμα οι Δήμοι να περισυλλέγουν ζώα που ενοχλούν κάποιους συχνά αναίτια και να τα στοιβάζουν σε κυνοκομεία.

Συμπερασματικά χρειάζονται πολύ πιο καίριες και ουσιαστικές κινήσεις για να περιοριστεί η κακοποίηση των ζώων από την ίδια την Πολιτεία.».

Διαβάστε επίσης:

«Save a Greek Stray»: Ο Δήμος Τρίπολης κρύβει σκελετωμένα σκυλιά από το κυνοκομείο σε ιδιωτικό χώρο για να μην εντοπιστούν (βίντεο)

Απαγορεύουν σε εθελοντές να βγάζουν κακόβουλες φωτογραφίες τα σκυλιά στο Δημοτικό Κυνοκομείο Τρίπολης

Η «Save a Greek Stray» διαψεύδει τον Δήμο Τρίπολης που υποστηρίζει ότι οι φωτογραφίες με τα σκελετωμένα σκυλιά στο Δημοτικό Κυνοκομείο είναι παλιές

«Save a Greek Stray»: Παραμένουν σκελετωμένα από ασιτία δεκάδες σκυλιά στο Δημοτικό Κυνοκομείο Τρίπολης - Aρνήθηκαν να μας δώσουν 14

Καταγγέλλουν την κακοποίηση αδέσποτων σκυλιών στο Δημοτικό Κυνοκομείο Τρίπολης - Η Εισαγγελία θα παρέμβει;

Πόσα σκυλιά αστείρωτα και σε τι συνθήκες ζουν τελικά στο Δημοτικό Κυνοκομείο Τρίπολης; (Βίντεο)

Παράνομες περισυλλογές αδέσποτων και κατασπατάληση πόρων κάνει ο Δήμος Τρίπολης

Την εξαφάνιση των αδέσποτων και όχι την ορθή διαχείριση τους επιθυμεί ο Δήμος Τρίπολης

Τον απείλησε με καραμπίνα επειδή ζήτησε να μάθει τι απέγιναν τα σκυλιά που παρανόμως περισυλλέγει ο Δήμος Τρίπολης

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.