Στηρίξτε μας

Οδηγίες για το τι να κάνουν μόνοι τους οι φιλόζωοι ώστε να σώσουν ένα αδέσποτο δίνει ο Δήμος Αθηναίων – Ούτε λόγος για τις δικές του υποχρεώσεις

13 Ιουνίου 2024 07:00 | Επικαιρότητα
Οδηγίες για το τι να κάνουν μόνοι τους οι φιλόζωοι ώστε να σώσουν ένα αδέσποτο δίνει ο Δήμος Αθηναίων – Ούτε λόγος για τις δικές του υποχρεώσεις

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Όσοι φροντίζουν αδέσποτα και επιβαρύνονται με μεγάλα κόστη και για τη σίτιση και για την περίθαλψη και για τη στείρωση σκυλιών και γατιών που υποφέρουν γνωρίζουν καλά τι πρέπει να κάνουν αν βρουν ένα ζώο σε ανάγκη και δεν περιμένουν τις «οδηγίες» που δίνει ο Δήμος Αθηναίων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Στη σελίδα «Αστική Πανίδα Δήμου Αθηναίων - Animal Welfare Department City of Athens» διαβάσαμε χθες 12 Ιουνίου τα εξής: «Είδατε τραυματισμένο αδέσποτο στον δρόμο;

Δεν ξέρετε τι να κάνετε;

Είναι ένα συγκλονιστικό σενάριο να βλέπετε ένα αβοήθητο αδέσποτο τραυματισμένο στη μέση του δρόμου. Όντας φιλόζωος, είναι φυσικό να νιώθετε συμπόνια και να κάνετε ό,τι μπορείτε για να βοηθήσετε, αλλά πρέπει να εκτιμήσετε με ασφάλεια την κατάσταση, χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο τον εαυτό σας ή το ζώο.

Όλοι μαζί, μπορούμε να βοηθήσουμε!».

 

Οι οδηγίες που περιλαμβάνουν στην ανάρτηση περιλαμβάνουν και τις εξής προτροπές:

-Πλησιάστε το αδέσποτο αργά και ήρεμα, γιατί θα νιώθει φόβο και απειλή

-Ρίξτε μια ματιά στα τραύματα του και προσπαθήστε να προσδιορίσετε πόσο σοβαρά είναι

-Εάν τα τραύματα του αδέσποτου είναι ήσσονος σημασίας, μπορείτε να προσπαθήσετε να παράσχετε τις πρώτες βοήθειες

-Εάν τα τραύματα του είναι πιο σοβαρά, είναι καλύτερο να το μεταφέρετε σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.

Η επίμαχη ανάρτηση μοιάζει να απευθύνεται σε άσχετους ή στους συνήθεις «χρήσιμους ηλίθιους» για να το πούμε ευγενικά και αυτό το επισημαίνουμε γιατί δεν είδαμε να υπάρχει π.χ. κάποια αναφορά σε τηλεφωνικό αριθμό δημοτικής υπηρεσίας που να εξυπηρετεί για περιστατικά τραυματισμένων ζώων καθημερινές, αργίες, τη νύχτα, ώστε να μην επωμίζονται τα μεγάλα κόστη της κτηνιατρικής περίθαλψης ιδιώτες.

Δεν είδαμε αν στο Δημοτικό Κτηνιατρείο που εγκαινίασε άρον – άρον ο Κώστας Μπακογιάννης, για προεκλογική χρήση χωρίς να έχει βγει η τελική άδεια λειτουργίας του, αν τοποθετήθηκε έστω ακτινογραφικό μηχάνημα.

Δεν είδαμε να υπάρχει έστω η δέσμευση από πλευράς δημοτικής αρχής για τέτοιου είδους εξυπηρέτηση για το καλό των ζώων ή διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας του καθώς τα ζώα δεν τραυματίζονται μόνο τις καθημερινές εργάσιμες ημέρες και ώρες.

DimosAthinaionOdigiesPerithalpsisAdespotouΟι οδηγίες...

Ο Δήμος της πρωτεύουσας, ο Δήμος Αθηναίων δεν μπορεί να βασίζεται στην ατομική ευθύνη και στην ευαισθησία των φιλόζωων. Δεν επιτρέπεται οι στειρώσεις να γίνονται με το σταγονόμετρο (όπως ακριβώς γίνονταν και επί Μπακογιάννη), για τη σίτιση να παρέχεται συνήθως κακής ποιότητας τροφή και για την ανάληψη περίθαλψης ζώου - ειδικά γάτας - να πρέπει να κινήσεις γη και ουρανό, ώστε το ζώο να μην πάει άκλαυτο.

Αν ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει τα ποσά που απαιτούνται για τα λειτουργεί οργανωμένο και αποτελεσματικό Τμήμα Αστικής Πανίδας ας το δηλώσει.

Αν δεν έχει τους υπαλλήλους που χρειάζεται τουλάχιστον ας το δηλώσει και αυτό.

Αν δεν λαμβάνει τα χρήματα που το Υπουργείο Εσωτερικών τάζει και διαφημίζει ότι δίνει για τη διαχείριση αδέσποτων ας μας το πει.

Αλλά ας μην μας δουλεύει με οδηγίες και ποστ του τύπου «Τι να κάνετε αν δείτε ένα τραυματισμένο αδέσποτο ζώο».

Τι να κάνουμε μόνοι μας για να βοηθήσουμε ένα αδέσποτο, που υποφέρει, το γνωρίζουμε καλά. Το τι κάνει ο Δήμος Αθηναίων για όσα είναι υποχρεωμένος να πράξει αγνοούμε. Και αναρωτιόμαστε ποιος θα μας διαφωτίσει.

Τα ποστ και οι φωτογραφίες και αυτού του δημάρχου Αθηναίων με ζωάκια δεν αρκούν για να πειστούμε για την αποτελεσματικότητα και αυτής της δημοτικής αρχής, που κρίνεται από τους δημότες όπως ακριβώς και η προηγούμενη. Και η περίοδος χάριτος έχει λήξει...

Η ωραιοποιημένη εικόνα στα σόσιαλ για τα αδέσποτα της Αθήνας και τις προσφερόμενες υπηρεσίες διαχείρισης τους δεν έχει καμιά σχέση με τη δεινή πραγματικότητα, με τις χιλιάδες αστείρωτες γάτες, που υποφέρουν, τραυματίζονται σκοτώνονται ή πεινούν…

Και οι φιλόζωοι σηκώνουν στις πλάτες τους ένα τεράστιο βάρος που δεν τους αναλογεί...

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από 60 νεροχελώνες νεκρές στον Εθνικό Κήπο – «Αέρας κοπανιστός» οι δεσμεύσεις του Δήμου Αθηναίων για τη φροντίδα τους (βίντεο)

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.