Στηρίξτε μας

Φροντίζουν μωρό αγριόγιδο που βρέθηκε εγκλωβισμένο στην περιοχή Βάλια Κίρνα Γρεβενών (βίντεο)

9 Ιουλίου 2024 19:00 | Επικαιρότητα
Φροντίζουν μωρό αγριόγιδο που βρέθηκε εγκλωβισμένο στην περιοχή Βάλια Κίρνα Γρεβενών (βίντεο)

Στις εγκαταστάσεις της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς  (Ε.Π.Π.Κ.) φιλοξενείται το μωρό αγριόγιδο που εντοπίστηκε μόνο του εγκλωβισμένο στους πρόποδες του Σμόλικα στην περιοχή Βάλια Κίρνα Γρεβενών στις 3 Ιουλίου.

 

Για τη διάσωση του μικρού αγριόγιδου που είναι είδος υπό προστασία ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αντιπρόεδρος της Ε.Π.Π.Κ. επισημαίνει τα εξής: «Η ιστορία απ' τον μικρή σκανταλιάρα χορεύτρια  του Σταθμού μας ...

Την Τετάρτη, 3/7 περιπατητής βρήκε στην περιοχή Βάλια Κίρνα, στους πρόποδες του Σμόλικα ένα νεογέννητο Αγριόγιδο. Το ζωάκι ήταν εγκλωβισμένο μέσα σε βραχώδες σύμπλεγμα ενώ δεν υπήρχε πουθενά παρουσία ενηλίκου ατόμου.

 

Αφού το απεγκλώβισε , ειδοποίησε την Μονάδα Διαχείρισης εθνικού πάρκου βόρειας Πινδου, τον σύλλογο προστασίας για το αγριογιδο Balkan chamois society   & το δασαρχείο Γρεβενών στους οποίους και το παρέδωσε.

Η μικρή «Ελπίδα» ήταν ελαφρώς αφυδατωμένη και έκλαιγε αναζητώντας φαγητό. Το δασαρχείο Γρεβενών ανέθεσε την ανατροφή του στην εταιρία προστασίας  Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς  Καστοριάς που λειτουργεί ως Υποσταθμός της ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής .

Σήμερα η μικρή Ελπίδα είναι ιδιαίτερα ζωηρή, τρέφεται με γάλα και σε λίγο καιρό θα απολαμβάνει την παρέα των ορφανών ζαρκαδιών που επίσης ανατρέφει η ΑΝΙΜΑ.

Αν και η ανατροφή ενός τέτοιου ζώου είναι πολύ δύσκολη, το εγχείρημα υποστηρίζεται κτηνιατρικά απο την κτηνιατρική σχολή του αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Δρ Αναστασια κομνηνου.

Στόχος μας είναι εφόσον το νεαρό αγριογιδο ενηλικιωθεί να επανενταχθεί και πάλι στο φυσικό περιβάλλον εκεί από όπου βρέθηκε.».

Τι επισημαίνει η ΑΝΙΜΑ

Η ΑΝΙΜΑ, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής στην ανακοίνωση της για το περιστατικό μεταξύ άλλων τονίζει τα εξής: «Για να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα. Το ζωάκι μας παραδόθηκε από τη Μονάδα Διαχείρισης και το Δασαρχείο. Τα μωρά ελαφάκια, ζαρκαδακια, αγριογιδάκια που έχουν μητέρα να τα φροντίζει, όταν είναι μόνα κάθονται κρυμμένα και ήσυχα, δεν τρέχουν τρομαγμένα βελάζοντας και είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Εμείς έχουμε αποτρέψει πολλές φορές καλοπροαίρετους πολίτες να παρέμβουν όταν ένα τέτοιο μικρό παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά του φροντισμένου ζώου. Επίσης, στη πρώτη φωτ είναι το ζωάκι όπως βρέθηκε, εμφανώς αφυδατωμένο. Στις επόμενες, μετά από πέντε μέρες τάισμα και ενυδάτωση. Καλό θα ήταν να μην είναι κάποιοι έτοιμοι να κρίνουν χωρίς να γνωρίζουν τα γεγονότα, επειδή έχουν κολλήσει στο σχήμα ότι μόνο οι κυνηγοί ξέρουν από φύση ενώ οι "οικολόγοι" κάθονται σε κάτι γραφειαρες και μαζεύουν λεφτά. Οι οπαδικές συμπεριφορές είναι πλέον παρωχημένες.».

Διαβάστε επίσης:

«Οικολόγοι» κυνηγοί σκότωσαν στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων 6 αγριόγιδα 5 εκ των οποίων κυοφορούσαν

 

Tagged: ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.