Στηρίξτε μας

Ο «καινοτόμος» νόμος 4830/2021 απαγορεύει τα πάρκα σκύλων σχεδόν παντού εντός των πυκνοδομημένων πόλεων

23 Ιουλίου 2024 08:03 | Καταγγελίες
Ο «καινοτόμος» νόμος 4830/2021 απαγορεύει τα πάρκα σκύλων σχεδόν παντού εντός των πυκνοδομημένων πόλεων

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Το πόσο προβληματικός και σε βάρος των ζώων λειτουργεί ο νόμος 4830/2021 που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον παρουσίασε ως το καινοτόμο νομοθετικό εργαλείο το οποίο λύνει όλα τα προβλήματα για τη διαχείριση αδέσποτων και οικόσιτων γατιών και σκυλιών, το έχουμε επισημάνει επανειλημμένα.

 

Και τελικά διαπιστώνουμε κάτι ακόμα, πως ο συγκεκριμένος νόμος βάζει ουσιαστικά εμπόδια και στη δημιουργία ή λειτουργία πάρκων σκύλων εντός του αστικού ιστού.

Αρκετοί δήμοι εδώ και χρόνια έχουν δημιουργήσει πάρκα σκύλων εντός του αστικού ιστού ώστε οι κηδεμόνες κυνών να μπορούν να βγάζουν βόλτα εκεί τα ζώα τους και να τα αφήνουν ελεύθερα να τρέξουν και να εκτονωθούν, μιας ζωτικής σημασίας λειτουργία για την ευζωία τους, για να παραμένει το ζώο υγιές ψυχικά και σωματικά.

Ο Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη το 2019 διαφήμισε τη δημιουργία 7 τέτοιων πάρκων. Ένα από αυτά λειτουργούσε έως πρόσφατα στην πλατεία Παιδικής Στέγης. Το πάρκο σκύλων εκεί έκλεισε, όπως μας ενημέρωσαν κάτοικοι της περιοχής, και έκλεισε γιατί ο νόμος 4830/2021 ορίζει στο άρθρο 30 ότι αυτά τα πάρκα πρέπει να είναι σε απόσταση 50 μέτρων από κατοικίες, σχολεία και νοσοκομεία.

NikaiaAttikisPlateiaPaidikisStegisParkoSkylon2024 5Το σημείο που ήταν το πάρκο σκύλων.

Στις πυκνοδομημένες πόλεις, εκεί που υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, τα σκυλιά ουσιαστικά δεν επιτρέπεται να έχουν κανένα πάρκο δικό τους. Καθώς ουσιαστικά ελάχιστοι δήμοι έχουν δημόσιους χώρους σε τόσο μεγάλη απόσταση από οικίες, σχολεία και νοσοκομεία. Άρα τα σκυλιά οδηγούνται σε κατ’ οίκον περιορισμό και βόλτα μόνο με λουρί.

Αντί ο νομοθέτης να ορίσει ότι απαγορεύεται η χρήση των πάρκων π.χ. τις ώρες κοινής ησυχίας ώστε να περιοριστεί τυχόν όχληση από τα γαυγίσματα, απαγορεύει τη δημιουργία πάρκων σε αυτές τις περιοχές.

Και αυτό είναι ακόμα ένα «επίτευγμα» της Νέας Δημοκρατίας που τόσο διαφημίζει το φιλοζωικό της έργο πουλώντας ουσιαστικά καθρεφτάκια στους ιθαγενείς.

Ίδρυση και λειτουργία περιφραγμένων πάρκων σκύλων

Όπως θα δείτε εδώ ο νόμος 4830/2021 ορίζει τα εξής:

Άρθρο 30
«1. Κάθε δήμος δύναται να κατασκευάζει και να λειτουργεί περιφραγμένα πάρκα σκύλων για την εξασφάλιση χώρου άσκησής τους.
2. Επιτρέπονται η εγκατάσταση και η λειτουργία περιφραγμένων πάρκων σκύλων στους κοινόχρηστους χώρους του σχεδίου πόλης και των οικισμών, όπως πλατείες, πάρκα και άλση. Η θέση και το μέγεθός τους, δεν αναιρούν τη βασική λειτουργία του κοινόχρηστου χώρου στον οποίο εντάσσονται. Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία περιφραγμένων πάρκων σκύλων σε ακτίνα πενήντα (50) μέτρων από κατοικίες, σχολεία και νοσοκομεία.»

Άρθρο 45
«13. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καθορίζονται οι κανόνες και το ωράριο λειτουργίας των περιφραγμένων πάρκων σκύλων εντός της εδαφικής περιφέρειας κάθε δήμου, ο διαχωρισμός μικρόσωμων και μεγαλόσωμων σκύλων για την είσοδο στα πάρκα, ο μέγιστος αριθμός σκύλων ανά συνοδό και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την ομαλή λειτουργία των περιφραγμένων πάρκων σκύλων.».

Διαβάστε επίσης:

Πάρκο για σκύλους και στον Δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη (βίντεο)

Δύο Πάρκα Σκύλων λειτουργούν στον Δήμο Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη

Το 7ο πάρκο σκύλων παραδόθηκε από τον Δήμο Νίκαιας – Άγιου Ιωάννη Ρέντη

Tagged:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.