Στηρίξτε μας

Απέτρεψαν παράνομη μεταφορά και περαιτέρω κακοποίηση 9 αλόγων που κάποιοι θέλησαν να εξαφανίσουν από τον Υμηττό (βίντεο)

12 Σεπτεμβρίου 2024 07:00 | Καταγγελίες
Απέτρεψαν παράνομη μεταφορά και περαιτέρω κακοποίηση 9 αλόγων που κάποιοι θέλησαν να εξαφανίσουν από τον Υμηττό (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψαν εθελοντές και κάνουν τον γύρο του διαδικτύου καθώς φιλόζωοι με κίνδυνο της ζωής τους κατάφεραν το βράδυ της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου να εμποδίσουν την εξαφάνιση 9 αλόγων που κάποιοι αφού τα κακοποίησαν χτυπώντας τα με μαστίγια και τίζερ θέλησαν να τα εξαφανίσουν από τον Υμηττό.

 

Την αποκάλυψη της κακοποίησης των ζώων και τις εγκληματικές πρακτικές δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Α.Μ.Κ.Ε. «Help Horses Ymittos» καθώς η Μαρία Μαρώλια που είναι μεταξύ των ιδρυτικών μελών του και ταυτόχρονα μέλος του Δ.Σ. του Αττικού Ομίλου Ιππασίας δημοσιοποίησε και την επίθεση σε βάρος της από τη γυναίκα η οποία λέγεται ότι έδωσε εντολή για την περισυλλογή των ζώων, και μάλιστα με την άδεια «υπουργείου».

Η κα Μαρώλια μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και για την επίθεση σε βάρος της στις 8 Σεπτεμβρίου και τόνισε πως αυτό συνέβη όταν ζήτησε εξηγήσεις από τη γυναίκα η οποία αρχικά βοηθούσε στη φροντίδα των αλόγων, καθώς μένει εκεί στην περιοχή Ραψανά Κορωπίου Αττικής και γνώριζε τον άνδρα που παράνομα εξέτρεφε και τελικά εγκατέλειψε τα άλογα κακοποιώντας τα.

Η κα Μαρώλια διευκρίνισε ότι τη συγκεκριμένη γυναίκα την απομάκρυναν από τον φιλοζωικό τους φορέα όταν διαφώνησαν με τις πρακτικές της και τόνισε πως ουδέποτε στο παρελθόν αν και γνώριζε την τραγική κατάσταση των αλόγων και το ποιος ευθύνεται για την εγκατάλειψη τους δεν προχώρησε σε καταγγελία σε βάρος του άνδρα, ο οποίος ουσιαστικά παράτησε 100 άλογα (ενήλικα, φοράδες, πουλαράκια και νεογέννητα) με αποτέλεσμα και τα ζώα να κινδυνεύουν και οι περίοικοι.

Η γυναίκα που της επιτέθηκε - σύμφωνα με την κα Μαρώλια - και έδωσε την εντολή για τη βίαιη απομάκρυνση των 9 αλόγων την οποία εθελοντές εμπόδισαν, βάζοντας ως φραγμό στο φορτηγό μεταφοράς δικό τους όχημα, έχει σχέσεις με κυβερνητικούς παράγοντες με ό,τι και αν αυτό τελικά σημαίνει.

 

Τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα είναι πολλά. Ποιος έδωσε τελικά εντολή για την παράνομη μεταφορά των ζώων χωρίς χαρτιά; Που θα κατέληγαν αυτά τα άλογα; Θα εγκαταλείπονταν ως ανεπιτήρητα σε άλλη περιοχή; Σε άλλη Περιφέρεια; Θα πωλούνταν παράνομα για να γίνουν κρέας ή εργαλεία; Για το σοβαρό περιστατικό έχει γίνει καταγγελία στην Αστυνομία και στην Εισαγγελία.

Και αυτή τη φορά εθελοντές κουβαλάνε το τεράστιο οικονομικό και ψυχολογικό βάρος της φροντίδας δεκάδων αλόγων. Οι εθελοντές της Α.Μ.Κ.Ε. «Help Horses Ymittos» από τα 100 άλογα - που πριν από έναv χρόνο βρήκαν στην περιοχή - κατάφεραν να δώσουν κάποια εξ αυτών για φιλοξενία και υιοθεσία όμως στην εκεί παραμένουν ακόμα περίπου 70 άλογα, τα οποία όμως συνεχίζουν να ζευγαρώνουν, καθώς πολλά εξ αυτών παραμένουν αστείρωτα. Το κράτος και σε αυτήν την περίπτωση είναι μόνο παρατηρητής και δυστυχώς συχνά μπαίνει και εμπόδιο στην ευζωία τους.

Mόνο λόγια...

Θυμίζουμε ότι πέρασαν ήδη δύο χρόνια από τη Δ.Ε.Θ. τον Σεπτέμβριο του 2022 τότε που ακούσαμε τα μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί προσαρμογής του νομικού πλαισίου για τα ιπποειδή... Ακόμα περιμένουμε τη νομοθεσία για τα ιπποειδή να αλλάξει...

Δεν ξεχνάμε βέβαια πως πριν από έναν χρόνο - τον Οκτώβριο του 2023 - με νόμο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και απόφαση του τότε υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Κελέτση, οι Περιφέρειες απαλλάχτηκαν από την υποχρέωση περισυλλογής και φροντίδας των ανεπιτήρητων ιπποειδών που δεν έχουν μικροτσίπ.

Το 99% των παρατημένων ιπποειδών δεν έχει ηλεκτρονική σήμανση. Έτσι πάλι το βάρος πέφτει στους ευαισθητοποιημένους εθελοντές που δεν αντέχουν να βλέπουν ζώα να υποφέρουν και να αποτελούν κίνδυνο για τους συνανθρώπους τους...

Τι έχει επισημάνει ο Συνήγορος Του Πολίτη για τα ανεπιτήρητα άλογα στον Υμηττό

Στις 2 Απριλίου 2024 ο Συνήγορος του Πολίτη στον οποίο προσέφυγαν οι εθελοντές ζητώντας βοήθεια ώστε οι αρμόδιοι να αναγκαστούν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις του επισήμανε τα εξής:

«Με βάση τα ανωτέρω, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες τελούσαν σε γνώση του προβλήματος ήδη από τον Απρίλιο του 2021, ενώ αυτό επιδεινώθηκε τον Απρίλιο του 2023 και εξακολουθεί να επιδεινώνεται διαρκώς μέχρι σήμερα, χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος για την επίτευξη οριστικής αντιμετώπισης του.

Αντίθετα, τα ζώα πολλαπλασιάστηκαν και επίκειται άμεσα η περαιτέρω αύξησή τους, λόγω των 25 εγκυμονούντων φοράδων.

Συνοψίζοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε τα κάτωθι:

  1. Τα ιπποειδή, σύμφωνα με τον Κανονισμό 2021/963, θεωρούνται ως δεσποζόμενα ζώα και μόνο κατ’ εξαίρεση μπορούν να θεωρηθούν άγρια ή σε ημιελεύθερη κατάσταση.
  2. Τα συγκεκριμένα άλογα χαρακτηρίστηκαν ως άγρια ή ημιελεύθερα ζώα, ενώ δεν είναι προσαρμοσμένα στο φυσικό περιβάλλον στο οποίο διαβιούν, σιτίζονται από εθελοντές και είναι απόλυτα εξαρτώμενα και εξοικειωμένα με τον άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι η επιβίωσή τους εξαρτάται απολύτως από την ανθρώπινη συνδρομή.
  3. Τα ζητήματα ασφάλειας τα οποία δύνανται να προκύψουν και έχουν αρχίσει ήδη να απασχολούν την τοπική κοινωνία, αφορούν τόσο την πρόκληση ατυχημάτων λόγω της διαμονής τους σε κατοικημένες περιοχές, όσο και ζητήματα δημόσιας υγείας, λόγω της πιθανότητας μετάδοσης ζωονόσων αν δεν ληφθεί μέριμνα για τη συστηματική φροντίδα τους.
  4. Ο Κανονισμός 2016/429 αφορά στην προστασία των ζώων από τις μεταδοτικές νόσους και γενικότερα θέτει κανόνες για την υγεία αυτών. Σε αυτόν τον Κανονισμό, εξάλλου, περιλαμβάνονται όλα τα αδέσποτα ζώα και τα ζώα που πιθανά έχουν επιστρέψει σε άγρια κατάσταση. Όπως προαναφέρθηκε οι Κανονισμοί πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα από τα κράτη – μέλη της ΕΕ και ως εκ τούτου η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη να μεριμνήσει για την υγεία των συγκεκριμένων ιπποειδών και την ασφάλεια των πολιτών από τη πιθανή μετάδοση ασθενειών.
  5. Προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του δασικού περιβάλλοντος, καθώς η ανεξέλεγκτη αύξηση του είδους θα έχει δυσμενείς συνέπειες τόσο για τα είδη της χλωρίδας, όσο και για τα είδη της πανίδας.

Δεδομένης της διαπιστωμένης και από τις αρμόδιες υπηρεσίες ανεξέλεγκτης παρουσίας και του διαρκούς πολλαπλασιασμού των αλόγων στην περιοχή, τις αυξημένες ανάγκες για σίτιση και ιατρική περίθαλψη, τους κινδύνους που ενέχει η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού ιπποειδών κοντά σε αστικές περιοχές και δρόμους, η Αρχή εκτιμά ότι όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες οφείλουν να συντονιστούν και να αναλάβουν την ευθύνη και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση του προβλήματος.

Ειδικότερα θα πρέπει να ταυτοποιηθούν άμεσα τα συγκεκριμένα ιπποειδή βάσει των προαναφερόμενων ΥΑ, προκειμένου να διευκρινισθεί αν πρόκειται για άγρια ή ημιελεύθερα ή δεσποζόμενα ζώα τα οποία εγκαταλείφθηκαν. Η ταυτοποίηση και ο χαρακτηρισμός τους θα καθορίσει και την καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι κατά την αυτοψία που διενήργησε η Αρχή διαπιστώθηκε ότι τα ζώα είναι φιλικά και εξοικειωμένα με τον άνθρωπο και απολύτως εξαρτημένα από την ανθρώπινη παρέμβαση για την κάλυψη βασικών αναγκών τους (σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), γεγονός που, κατά την άποψη της Αρχής, τα καθιστά δεσποζόμενα.

Επισημαίνεται δε, και σύμφωνα με την ως άνω υπηρεσιακή αλληλογραφία, κατά τη διενέργεια αυτοψίας από την Περιφέρεια Αττικής το 2021 τα εν λόγω ζώα χαρακτηρίστηκαν ως δεσποζόμενα και στη συνέχεια το 2023 τα ζώα χαρακτηρίστηκαν ως άγρια.

Ωστόσο, αν και προκύπτει με σαφήνεια ότι από το 2021 έως το 2023 τα ζώα αντιμετωπίζονταν ως δεσποζόμενα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής δεν προέβησαν στη λήψη μέτρων και στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαχείριση του θέματος. Στο σημείο αυτό η Περιφέρεια παρακαλείται να απαντήσει το συντομότερο δυνατό στην οικονομικοτεχνική πρόταση που υποβλήθηκε από την ΑΜΚΕ Help Horses κατόπιν του υπ’ αριθμ. πρωτ.: 1476744/30.11.23 εγγράφου της ΔΑΟΚ Περιφέρειας Αττικής.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Αρχή καλεί όλες τις υπηρεσίες όπως προβούν σε άμεσες ενέργειες για την ταυτοποίηση και χαρακτηρισμό των ιπποειδών και την εφαρμογή της ανάλογης κείμενης νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα ανωτέρω ζητήματα πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα της προστασίας των ιπποειδών, της διασφάλισης της οικολογικής ισορροπίας, της προστασίας των δασικών/ αναδασωτέων εκτάσεων και της ασφάλειας των κατοίκων των περιοχών.

Η Ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει ότι η ανάληψη όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών σας, θα πρέπει να οδηγήσει στην άμεση, συνολική και λυσιτελή αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς περαιτέρω χρονικές καθυστερήσεις λόγω της επιδείνωσης του προβλήματος.».

«Έλενα Ακρίτα: Κάντε κάτι επιτέλους για τα άλογα του Υμηττού»

Θυμίζουμε πως στις 2 Ιουλίου 15 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία έθεσαν ερώτηση στη Βουλή για το θέμα της διαχείρισης και της φροντίδας των δεκάδων ανεπιτήρητων αλόγων στον Υμηττό.

Στην ανακοίνωση τους επισήμαναν τα εξής:

«Στη Βουλή έφεραν το θέμα της προκλητικής αδιαφορίας των κρατικών αρχών για τα πάνω από 100 εγκαταλειμμένα άλογα στην περιοχή του Κορωπίου και του Υμηττού, 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Έλενας Ακρίτα, Αναπληρώτριας Τομεάρχη Δικαιοσύνης, αρμόδιας για τα Δικαιώματα και την Ισότητα.

Στις παρυφές του Υμηττού, στην περιοχή του Δήμου Κρωπίας, έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους εδώ και χρόνια άλογα παρατημένα από τον ιδιοκτήτη τους και που ο σημερινός αριθμός τους, κατόπιν ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής τους, ξεπερνά τα 100 και αναμένεται να αυξηθεί κατά δεκάδες.

Τα άλογα αυτά μέχρι πρότινος ζούσαν υποσιτισμένα και αφυδατωμένα και έχουν εντοπιστεί να κυκλοφορούν ελεύθερα, προς αναζήτηση τροφής, μέχρι τη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου, καθώς και κοντά σε μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της περιοχής.

Μια τοπική οργάνωση εθελοντών από τον Σεπτέμβριο του 2023 είναι η μόνη που ενδιαφέρθηκε για το πρόβλημα και ανέλαβε με δικά της έξοδα τη φροντίδα των αλόγων, τη διατροφή και περίθαλψή τους.

Ωστόσο, οι δαπάνες για τη φροντίδα ενός τόσο μεγάλου αριθμού αλόγων είναι ιδιαίτερα υψηλές, ενώ είναι αδύνατο χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση να υπάρξουν υποδομές κατάλληλες για τη φιλοξενία και την ευζωία πάνω από 100 αλόγων.

Η Περιφέρεια Αττικής, που έχει την ευθύνη για δεσποζόμενα άλογα που έχουν αφεθεί χωρίς επιτήρηση, παρότι γνωρίζει τουλάχιστον από το 2021 το πρόβλημα, έχει αρνηθεί να αναλάβει τις ευθύνες της επικαλούμενη ότι είναι μη διαχειρίσιμα, άγρια ζώα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη στο πρόσφατο πόρισμα της αυτεπάγγελτης έρευνάς του για την υπόθεση διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Περιφέρειας ότι τα άλογα δεν είναι δεσποζόμενα και δεν είναι στην ευθύνη της.

Επίσης, διαπιστώνει ότι λόγω της αδράνειας των κρατικών αρχών έχουμε παραβίαση των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις εγκαταστάσεις ζώων, τις μεταδοτικές νόσους και την υγεία τους, αλλά και συνθήκες κακοποίησης λόγω της εγκατάλειψης των αλόγων στην τύχη τους.

Στην ερώτηση που απευθύνεται στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, ζητούνται άμεσες διοικητικές και νομοθετικές ενέργειες για τη φροντίδα των αλόγων και τη διαχείριση όλων των άλλων πτυχών του ζητήματος στον Υμηττό.

Ζητείται επίσης να ληφθούν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί επιτέλους το πρόβλημα των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών και σε άλλες περιοχές της χώρας που συχνά οδηγεί σε απελπισία τις κατά τόπους φιλοζωικές συλλογικότητες.

 

  1. Βάσει του υπ’ αρ. πρωτ. 1310258/26-10-23 εγγράφου της Δ/νσης Οικονομικών ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών.
  2. Τα υπ’ αρ. πρωτ. 1074593/8-9-23, 1476744/30-11-23 & 1542532/13-12-23.

Στις επόμενες σελίδες παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Αδιαφορία των κρατικών αρχών για την παρουσία μεγάλου αριθμού αλόγων στον Υμηττό και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί.

Όπως έχει γίνει γνωστό σε κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, στην περιοχή του Δήμου Κρωπίας, στις παρυφές του Υμηττού, έχουν εδώ και χρόνια εγκαταλειφθεί στην τύχη τους δεσποζόμενα άλογα που ο σημερινός αριθμός τους, κατόπιν ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής και πολλαπλασιασμού τους, ξεπερνά τα 100 και αναμένεται να αυξηθεί. Τα άλογα αυτά μέχρι πρότινος ζούσαν υποσιτισμένα και αφυδατωμένα, κυκλοφορούσαν ελεύθερα προς αναζήτηση τροφής, ενώ είχαν εντοπιστεί μέχρι τη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου, καθώς και κοντά σε μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της περιοχής.

Το πρόβλημα είναι γνωστό τουλάχιστον από το 2021 τόσο στον Δήμο Κρωπίας όσο και στην Περιφέρεια Αττικής η οποία μάλιστα διενήργησε και αυτοψία στις 22 Απριλίου 2021 (έγγραφο με αριθ. πρωτ. 322431/22-4-21). Καμία ενέργεια δεν φαίνεται να ακολούθησε την αυτοψία που ανέφερε ήδη από τότε την ύπαρξη 65 αλόγων χωρίς να έχουν εντοπιστεί ζωοτροφές ή εγκαταστάσεις σταβλισμού.

Με νέα αυτοψία τον Απρίλιο 2023 (αριθ. πρωτ. 439245/10-4-2023) διαπιστώθηκε ότι τα άλογα βρίσκονταν σε αγροτική έκταση και σε εγκαταλειμμένα κτίρια παλιάς πτηνοτροφικής βιομηχανίας στη θέση Ραψάνα Υμηττού.

Τον Σεπτέμβριο 2023 συστήθηκε μια τοπική οργάνωση εθελοντών (ΑΜΚΕ Help Horses Ymittos) που ανέλαβε με δικά της έξοδα τη φροντίδα των αλόγων, τη διατροφή και περίθαλψή τους. Προσπαθεί επίσης να ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα στείρωσης και τοποθέτησης microchip σε 35 αρσενικούς ίππους με χρηματοδότηση της Περιφέρειας , παρά τις σοβαρές καθυστερήσεις πληρωμών εκ μέρους της Περιφέρειας. Ο Δήμος Κρωπίας έχει αναλάβει την παροχή νερού με υδροφόρα στην εγκατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, οι δαπάνες για τη φροντίδα τόσο μεγάλου αριθμού αλόγων είναι ιδιαίτερα υψηλές για οποιαδήποτε εθελοντική οργάνωση, ενώ είναι αδύνατο χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση να μισθωθεί χώρος και να υπάρξουν υποδομές κατάλληλες για την ευζωία ενός τέτοιου αριθμού μεγάλων ζώων ή έστω για τον περιορισμό των αρσενικών ίππων.

Η Περιφέρεια Αττικής με σχετικά έγγραφά της  ισχυρίζεται πως τα συγκεκριμένα άλογα είναι μη διαχειρίσιμα αδέσποτα ιπποειδή και σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 ορίζονται ως άγρια ζώα, συνεπώς βάσει της Υπουργικής Απόφασης  726/107837/20-4-22 δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

Τον Απρίλιο του 2024 εκδόθηκε το πόρισμα αυτεπάγγελτης έρευνας του Συνηγόρου του Πολίτη (αριθ. πρωτ. 347812/15913/2024) από το οποίο προκύπτουν σοβαρές ευθύνες και υποδεικνύονται ενέργειες για τους αρμόδιους φορείς.

Μεταξύ άλλων, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι κατά την αυτοψία του «τα άλογα ήταν εξαιρετικά φιλικά και αποζητούσαν την ανθρώπινη επαφή» και άρα διαχειρίσιμα και όχι άγρια, ενώ στα περίπου 100 άλογα περιλαμβάνονταν 25 έγκυες φοράδες. Υπήρξε επίσης ενημέρωση ότι τα άλογα πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα εις γνώση του φερόμενου ιδιοκτήτη τους, ενώ μόνο ένας μικρός αριθμός αλόγων (5) έχει καταστεί δυνατό να σταβλιστεί σε χώρο που έχει μάλιστα προσωρινά παραχωρηθεί.

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι παραβιάζονται τρεις Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2016/429, 2019/2035, 2021/963) σχετικά με τις εγκαταστάσεις ζώων, την ταυτοποίηση ιπποειδών, τις μεταδοτικές νόσους και την υγεία των ζώων. Κανονισμοί που, ως γνωρίζετε, έχουν καταστεί αυτοδίκαια μέρος της έννομης τάξης της χώρας μας.

Eπιπλέον, καταρρίπτεται οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί άγριων μη δεσποζόμενων ζώων, καθώς από τον συνδυασμό των παραπάνω Κανονισμών προκύπτει ότι στην προκειμένη περίπτωση έχουμε δεσποζόμενα ιπποειδή (εκτρέφονται από τον άνθρωπο και εξαρτώνται από τον ανθρώπινο έλεγχο για την επιβίωσή τους).

Σύμφωνα με τις Υπουργικές Αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για την εφαρμογή των παραπάνω κανονισμών (ΥΑ 726/107837/2022, ΥΑ 1388/324739/2023), για τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ιπποειδή η Περιφέρεια που έχει τη χωρική αρμοδιότητα είναι υπεύθυνη για την περισυλλογή τους, τη μεταφορά, τη διατροφή και τη φύλαξή τους σε κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, με τη δεύτερη από τις παραπάνω Υπουργικές Αποφάσεις, τη 1388/324739 της 24ης Οκτωβρίου 2023 και το άρθρο 2, τροποποιείται ο ορισμός του ανεπιτήρητου δεσποζόμενου ζώου με τρόπο τόσο στενό που διευκολύνει τις Περιφέρειες να απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη. Προκαλείται έτσι ένα νομοθετικό κενό για περιπτώσεις όπως αυτή που μας αφορά εδώ και το οποίο εξ όσων γνωρίζουμε είναι σε γνώση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επιπρόσθετα, η σχετική άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη είναι σαφής ως προς την αναφερόμενη διάταξη: Ο νέος ορισμός που δίνεται στο άρθρο 2 της Υπουργικής Απόφασης 1388/324739/2023 είναι αντίθετος στους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση, από πουθενά δεν προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα άλογα μπορούν να θεωρηθούν άγρια ή ημιελεύθερα ζώα όπως υποστηρίζει η Περιφέρεια Αττικής, καθώς ως τέτοια μπορούν μόνο να λογίζονται «τα είδη που έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται στο φυσικό περιβάλλον τους και δεν εξαρτάται η επιβίωσή τους από την ανθρώπινη συνδρομή».

Τέλος, η αυτεπάγγελτη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη καταδεικνύει ξεκάθαρες συνθήκες κακοποίησης των αλόγων σύμφωνα με τις διατάξεις περί προστασίας των ζώων (άρθρο 24 του ν. 4830/21, που αφορά όλα τα ζώα οποιασδήποτε χρήσης).

Επειδή το πρόβλημα με τα εγκαταλειμμένα άλογα στον Υμηττό συνιστά πρόβλημα κακοποίησης,

Επειδή τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά με δεδομένο το κόστος συντήρησης των αλόγων και την άμεση ανάγκη περιορισμού των αρσενικών ίππων για να ελεγχθεί ο συνολικός πληθυσμός τους,

Επειδή το ζήτημα επιβαρύνει τους κατοίκους της περιοχής και προκαλεί κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και των αλόγων,

Επειδή από το αναφερόμενο ζήτημα προκύπτει εικόνα περιβαλλοντικής υποβάθμισης και εγκατάλειψης του Υμηττού,

Επειδή παρά τις συσκέψεις της εθελοντικής οργάνωσης με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ενέργεια για την επίλυση του προβλήματος, τόσο στο Κορωπί, όσο και αλλού στην Ελλάδα, ούτε έχει παρασχεθεί άξια λόγου συνδρομή,

Επειδή η φροντίδα ενός τόσο μεγάλου αριθμού αλόγων και μάλιστα στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, αποτελεί αρμοδιότητα δημόσιων αρχών, ενώ στην ευρύτερη περιοχή προέκυψε και σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, όταν εντοπίστηκε ανοιχτός χώρος ρίψης νεκρών αλόγων και σκύλων,

Επειδή το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Αττική, καθώς εκατοντάδες δεσποζόμενα άλογα ανά την Ελλάδα βρίσκονται στην ίδια κατάσταση εγκατάλειψης, προκαλώντας συχνά απελπισία σε φιλόζωους που προσπαθούν να διαχειριστούν ευθύνες της Πολιτείας με δικά τους μέσα,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους:

1)Προτίθενται να διαχειριστούν άμεσα το πρόβλημα που έχει ανακύψει στις υπώρειες του Υμηττού και σε όλες τις πτυχές του (ασφάλεια, ευζωία των αλόγων, δημόσια υγεία, περιβάλλον);

2)α) Για ποιο λόγο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιόρισε την έννοια του δεσποζόμενου ιπποειδούς με την αναφερόμενη Υπουργική Απόφαση του 2023; β) Προτίθεται να την τροποποιήσει σε κατεύθυνση που να είναι σύμφωνη με τους Κανονισμούς της ΕΕ και την έννομη τάξη της χώρας;

3)Τι μέτρα θα λάβουν ώστε να περισυλλέγονται και να μην κινδυνεύουν ή να αποτελούν κίνδυνο για άλλους, όλα τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ιπποειδή στη χώρα;

4)α) Ποιος ο αριθμός των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών ανά Περιφέρεια; β) Ποιες Περιφέρειες έχουν ανταποκριθεί στις ευθύνες τους για περισυλλογή, φύλαξη, διατροφή και διατήρησή τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ακρίτα Έλενα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Δούρου Ρένα

Zαμπάρας Μιλτιάδης

Θρασκιά Ουρανία

Καραμέρος Γιώργος

Κόκκαλης Βασίλης

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Γιώτα

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος».

Διαβάστε επίσης:

Μ. Μαρώλια: Χρειαζόμαστε βοήθεια για τα δεκάδες παρατημένα άλογα στον Υμηττό (βίντεο)

Κορωπί Αττικής: Έθαβε σκυλιά και γατιά σε παράνομο νεκροταφείο στον Υμηττό ο άνδρας που συνεχίζει να κακοποιεί τα άλογα του εκεί (βίντεο)

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειάζεται μια προσαρμογή του νομικού πλαισίου για την προστασία των ιπποειδών (βίντεο)

Η Νέα Δημοκρατία απάλλαξε τις Περιφέρειες από την ευθύνη περισυλλογής ιπποειδών ανεπιτήρητων χωρίς μικροτσίπ (βίντεο)

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.