Στηρίξτε μας

Ρόδος: Θα διωχθεί για κακούργημα κυνηγός που πυροβόλησε και σκότωσε ελάφι Dama dama; (Βίντεο)

10 Οκτωβρίου 2024 20:08 | Καταγγελίες
Ρόδος: Θα διωχθεί για κακούργημα κυνηγός που πυροβόλησε και σκότωσε ελάφι Dama dama; (Βίντεο)

Την πρόθεση του να παραστεί με δικηγόρο τον Γιώργο Κυπραίο για την υποστήριξη της κατηγορίας στη δίκη του παράνομου κυνηγού που σκότωσε ελάφι στις 5 Οκτωβρίου δήλωσε η Φιλοζωική Ρόδου.

Ο ένας εκ των δραστών είναι συνταξιούχος δασικός υπάλληλος...

 

«Ο σύλλογός μας θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα για την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.» επισήμανε ο φιλοζωικός φορέας στην ανακοίνωση του χθες.

Ο ένας εκ των κυνηγών, αυτός στον οποίο ανήκει το όπλο, ο οποίος και σκότωσε το ζώο όπως έγινε γνωστό είναι συνταξιούχος δασικός υπάλληλος και δεν είχε άδεια ούτε για το όπλο, ούτε άδεια θήρας. Ο 68χρονος παρουσιάστηκε αυτοβούλως στη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου (στους πρώην συναδέλφους του) και προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Θυμίζουμε ότι δύο γυναίκες άκουσαν τον πυροβολισμό περνώντας τυχαία από την περιοχή Φουντουκλί προς τον Προφήτη Ηλία και τότε είδαν τους δράστες να σέρνουν το ζώο. Οι κυνηγοί στην προσπάθεια τους να διαφύγουν έχασαν το όπλο μέσα από τα χέρια καθώς τους γλίστρησε. Οι αυτόπτες μάρτυρες ενημέρωσαν την Αστυνομία και Ταυτοποιήθηκαν βάσει του αγροτικού οχήματος που είχαν χρησιμοποιήσει.

Ο δε Κυνηγετικός Σύλλογος Ρόδου «Ρόδια Έλαφος» επισήμανε ότι οι δράστες δεν είναι μέλη του και ενοχλείται που οι δράστες χαρακτηρίζονται ως κυνηγοί στα σχετικά ρεπορτάζ και έκανε λόγο για «ταμπέλες»…

Επιχειρήματα για γέλια και για κλάματα…

Η ανακοίνωση του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου

Στις 7 Οκτωβρίου τόνισε τα εξής: «Εκ μέρους του Δ.Σ του κυνηγετικού συλλόγου  Ρόδου , θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως οι δράστες του αναφερόμενου συμβάν με το ελάφι στον Προφήτη Ηλία δεν ανήκουν στον κυνηγετικό σύλλογο, δεν βγάζουν άδεια θήρας και ουδέποτε ήταν μέλη!

Όπως έχουμε τονίσει επανηλειμένως ήμαστε απέναντι σε κάθε τέτοιου είδους περιστατικά όπου και καταδικάζουμε.

Επίσης θα θέλαμε να εφιστήσουμε την προσοχή σε κάποιους ή κάποιες ακόμα και σε Μ.Μ.Ε που έχουν την ευθύνη του λόγου τους να μην βάζουν ΤΑΜΠΕΛΕΣ. Πρώτα ας ενημερωθούν σωστά!

Σαν  σύλλογος προστατεύουμε τα μέλη μας και αυτό που αγάπαμε  και δεν θα ανεχτούμε άλλο ταμπέλες, προσβολές και ύβρεις!

Επιφυλασόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας!».

Γ. Κυπραίος: Είναι κακούργημα

Ο δικηγόρος Γιώργος Κυπραίος μιλώντας στο www.zoosos.gr μας επισήμανε ότι αναμένουν τις κατηγορίες που θα απαγγείλει η Εισαγγελία Ρόδου καθώς πρόκειται ξεκάθαρα για κακούργημα.

Οι δράστες δεν έκαναν κάτι παράνομο στο πλαίσιο της κυνηγετικής τους δραστηριότητας καθώς το Πλατώνι δεν είναι καν θήραμα. Σκότωσαν ελάφι του προστατευόμενου είδους Dama dama, γι’ αυτό και δεν πρέπει να διωχθούν με τον νόμο περί θήρας – που επιβάλει μικρές ποινές και πρόστιμα – αλλά σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία για το κακούργημα (νόμος 4745/2020), με διοικητικό πρόστιμο 50.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης έως και 10 έτη.

Τι ισχύει από το 2020 και το 2021

Ο νόμος 4745/2020 μετέτρεψε σε κακουργηματικές κάποιες από τις κακοποιητικές πράξεις σε βάρος ζώων και φυσικά τη δολοφονία τους και ισχύει από τον Νοέμβριο του 2020. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2021 ψηφίστηκε ο νόμος 4830/2021 που στο άρθρο 24 αναφέρει πως διώκεται η κακοποίηση όλων των ειδών των ζώων και όχι αποκλειστικά αυτών της συντροφιάς. Συγκεκριμένα διαβάζουμε τα εξής:

«(α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, όπως ενδεικτικά η ιπποπέδη, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη και

(β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι κυνομαχίες και κάθε είδους μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων….».

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Κυνηγοί σκότωσαν Dama dama, ελάφι προστατεύομενο είδος - Τους κατήγγειλαν φιλόζωες (βίντεο)

Τα 23 έφτασαν τα νεκρά ελάφια που έχουν βρεθεί πυροβολημένα στα Μαριτσά Ρόδου τις τελευταίες 15 μέρες

Ρόδος: 3 ακόμα ελάφια βρέθηκαν πυροβολημένα – Με 5.000 € επικήρυξε τον δράστη ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ρόδου

Ρόδος: Βρήκαν 14 ελάφια νεκρά που κάποιος σκότωσε με καραμπίνα στα Μαριτσά

 

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.