Στηρίξτε μας

Απομάκρυναν 6.500 πλαστικά δοχεία - παγίδες χταποδιών απ' το Θρακικό Πέλαγος (βίντεο)

13 Νοεμβρίου 2024 16:12 | Επικαιρότητα
Απομάκρυναν 6.500 πλαστικά δοχεία - παγίδες χταποδιών απ' το Θρακικό Πέλαγος (βίντεο)

Περισσότερα από 571 χταπόδια απελευθερώθηκαν μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων χάρη στις ενέργειες της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Sea Shepherd» της Ελλάδας και της Ιταλίας (των μελών και των εθελοντών της) και έτσι με τη βοήθεια και λιμενικών υπαλλήλων και ψαράδων  6.500 χιλιάδες πλαστικά δοχεία - δηλαδή παράνομες παγίδες που είχαν τοποθετηθεί γι’ αυτά τα μαλάκια - απομακρύνθηκαν από το Θρακικό Πέλαγος.

 

Γι’ αυτή την τόσο σοβαρή προσπάθεια προστασίας του είδους από την υπεραλίευση και την κακοποίηση η οργάνωση επισημαίνει τα εξής: «Από τις 7 έως τις 28 Σεπτεμβρίου, τα σκάφη μας M/V Emanuel Bronner και M/V Conrad εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση της Λιμενικής Αρχής του Πόρτο Λάγος και σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για να απελευθερώσουν πάνω από 571 χταπόδια σε μόλις τρεις εβδομάδες.

Η Σημασία του Θρακικού Πελάγους

Το πλήρωμά μας επικέντρωσε τις προσπάθειές του στο Θρακικό Πέλαγος, έναν κρίσιμο θαλάσσιο βιότοπο που βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα του Αιγαίου, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά νερά της την καθιστούν ένα από τα πιο γόνιμα θαλάσσια οικοσυστήματα της περιοχής και ένα επίκεντρο βιοποικιλότητας που φιλοξενεί:

-Τις απειλούμενες με εξαφάνιση φώκαινες – ένα από τα μικρότερα θηλαστικά της Μεσογείου

-Καρχαρίες και σαλάχια, συμπεριλαμβανομένων δύο ειδών καρχαριών και πέντε ειδών σαλάχια

-Σημαντικές Ζώνες για τη Διατήρηση των Πτηνών, ζωτικής σημασίας για τα μεταναστευτικά πουλιά όπως τα φλαμίνγκο

-Προστατευόμενες Περιοχές, συμπεριλαμβανομένων 12 περιοχών Natura 2000 και 3 υγρότοπων RAMSAR

Η συνεργασία μεταξύ των Sea Shepherd Ελλάδος και Ιταλίας έχει ως στόχο την αποκατάσταση των αποδεκατισμένων πληθυσμών χταποδιών και την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης...

 

Το Πρόβλημα της Παράνομης Αλιείας

Δυστυχώς, η παράνομη αλιεία χταποδιού στην περιοχή είναι ανεξέλεγκτη. Αν και οι νόμοι απαγορεύουν τις παγίδες από τον Ιούλιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, για την προστασία των χταποδιών κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου αναπαραγωγής, χιλιάδες πλαστικές παγίδες παραμένουν στα νερά γύρω από το Πόρτο Λάγος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ακόμη χειρότερα, πολλές τοποθετούνται πολύ κοντά στην ακτή, σε ρηχά νερά που χρησιμεύουν ως εκκολαπτήρια για τα νεαρά χταπόδια και άλλα θαλάσσια είδη για να αναπτυχθούν. Επιπλέον, ορισμένοι αλιείς παραβιάζουν τους κανόνες χρησιμοποιώντας πολύ περισσότερες παγίδες από τις 1.500  που επιτρέπονται ανά σκάφος - μερικές φορές τις διπλάσιες από το νόμιμο όριο. Οι τοπικές αρχές απλά δεν έχουν τους πόρους για να το χειριστούν αυτό μόνες τους, αλλά με τη βοήθεια των Sea Shepherd, το αλλάζουμε αυτό.

Πλαστική Ρύπανση: Μια Κρυφή Απειλή

Οι περισσότερες από τις παγίδες που ανασύρθηκαν ήταν φθηνά πλαστικά δοχεία, όπως παλιά δοχεία για ελιές, τα οποία διασπώνται και απελευθερώνουν επιβλαβή μικροπλαστικά στο νερό. Αυτές οι παγίδες δεν απειλούν απλώς τα χταπόδια, αλλά μολύνουν και το περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, το 80% των παγίδων που μαζέψαμε ήταν τόσο κατεστραμμένες που θρυμματίστηκαν στα χέρια μας. Αφαιρώντας αυτές τις παγίδες, αντιμετωπίζουμε την πλαστική ρύπανση κατά μέτωπο.

Ανάληψη Άμεσης Δράσης

Σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και κοινότητα, η ομάδα μας ανέσυρε χιλιάδες παράνομες παγίδες, διασώζοντας έτσι τουλάχιστον 571 χταπόδια. Όσες είχαν μέσα αυγά, τις επιστρέψαμε προσεκτικά στο νερό. Το πιο δύσκολο κομμάτι; Να βρούμε τις παγίδες. Οι παράνομοι αλιείς είχαν κόψει τις σημαδούρες για να τις κρύψουν από μας, αλλά οι δύτες μας αψήφησαν τα θολά νερά για να τις εντοπίσουν. Οι παγίδες που ανασύρθηκαν και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, καταστράφηκαν για να μην προκαλέσουν άλλες ζημιές στον ωκεανό και τη θαλάσσια άγρια ζωή.

Μια Συλλογική Προσπάθεια

Αυτή η εκστρατεία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη βοήθεια των τοπικών ψαράδων και αρχών, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει τις προσπάθειές μας για τον καθαρισμό της θάλασσας. Η Λιμενική Αρχή του Πόρτο Λάγος και η Περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απένειμαν στους Sea Shepherd μια αναμνηστική πλακέτα αναγνώρισης των προσπαθειών μας.

Και Μετά Τι;

Η εκστρατεία μας για την προστασία των χταποδιών δεν έχει τελειώσει. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, το πλήρωμα ξηράς θα χρησιμοποιήσει drones για να εντοπίσει και να αναφέρει τυχόν παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες στην Λιμενική Αρχή, ενώ έχουμε επίσης μοιραστεί δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας με το Υπουργείο Αλιείας, για να ασκήσουμε πίεση για πλήρη απαγόρευση των πλαστικών παγίδων. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας, αλλά με αποτελεσματικές συνεργασίες και συνεχή άμεση δράση, μπορούμε να προστατεύσουμε αυτά τα καταπληκτικά πλάσματα.

Θέλετε να Βοηθήσετε;

Υποστηρίξτε τις προσπάθειές μας κάνοντας μια δωρεά, εθελοντισμό, ή μοιραστείτε την καμπάνιας μας. Κάθε μικρή πράξη βοηθά στον αγώνα για την προστασία της θαλάσσιας ζωής και το να διατηρήσουμε τους ωκεανούς μας υγιείς.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα νέα, για την υπεράσπιση των θαλασσών της Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα για της Εκστρατείες των Sea Shepherd στη Μεσόγειο

Διαβάστε περισσότερα για την εκστρατεία των Sea Shepherd Greece που περιπολούν στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και Βόρειων Σποράδων για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας με το M/V Emanuel Bronner: https://www.seashepherdglobal.org/our-campaigns/monachus/

Διαβάστε περισσότερα για η εκστρατεία των Sea Shepherd Italy κατά της παράνομης αλιείας στη θάλασσα μεταξύ Καλαβρίας και Σικελίας με το M/Y Sea Eagle και το M/V Conrad, για την επιτυχή αφαίρεση τόνων παράνομου αλιευτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παγίδων χταποδιών: https://www.seashepherdglobal.org/our-campaigns/siso/».

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.