Τα αποτελέσματα της μελέτης της Ευρασιατικής βίδρας στην Ελλάδα παρουσίασε σήμερα η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Η Ευρασιατική βίδρα αποτελεί σημαντικό μέλος της βιοποικιλότητας των υδάτινων οικοσυστημάτων καθώς κατέχει τη θέση του ανώτερου θηρευτή στην τροφική αλυσίδα των Ευρωπαϊκών γλυκών νερών, ωστόσο στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστες επιστημονικές μελέτες για το είδος.
Οι επιστήμονες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αναλογιζόμενοι την απειλούμενη κατάσταση της βίδρας στην Ελλάδα και την έλλειψη βασικών πληροφοριών σχετικά με τη βιολογία και οικολογία του είδους ξεκίνησαν συστηματικές δράσεις μελέτης της βίδρας στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα στον νομό Φλώρινας στη δυτική Μακεδονία.
Χρησιμοποιώντας ειδικές κάμερες και καταγράφοντας έμμεσες ενδείξεις, όπως ίχνη και περιττώματα, οι ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ μελέτησαν το διάστημα Ιουλίου - Δεκεμβρίου τα έτη 2010, 2011 και 2012, τις διατροφικές της συνήθειες καθώς και τα πρότυπα κίνησής της.
Τα σημαντικότερα ευρήματα της ερευνητικής αυτής προσπάθειας είναι τα εξής:
·Καταγράφηκε η παρουσία στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα ενός πληθυσμού βίδρας που αποτελείται από πέντε τουλάχιστον άτομα.
·Οι βίδρες που διαβιούν στη συγκεκριμένη περιοχή τρέφονται με πτηνά σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι άλλοι πληθυσμοί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.
·Όπως και στις περισσότερες άλλες μεσογειακές χώρες οι βίδρες είναι κατά κύριο λόγο νυχτόβιες.
·Οι κύριες απειλές για τη βίδρα είναι ανθρωπογενείς. Η ανεξέλεγκτη άρδευση και η αυξημένη βόσκηση της παρυδάτιας βλάστησης είχαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αρνητικές επιπτώσεις στο βιότοπο της βίδρας, ενώ σημαντική απειλή αποτελούν η μόλυνση των υδάτων και τα τροχαία ατυχήματα.
Η συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών σχετικά με βασικές βιολογικές παραμέτρους και τις απειλές για τη βίδρα θα πρέπει να οδηγήσουν στη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη βίδρα, όμοιο με αυτά που ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το οποίο θα εξασφαλίσει τη σωστή διαχείριση και προστασία και μακροπρόθεσμα την επιβίωση του είδους στην Ελλάδα. Μία επιλογή από το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες μπορεί κανείς να παρακολουθήσει σε βίντεο στο επίσημο κανάλι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο YouTube στη διεύθυνση http://youtu.be/yRZ1PSsfqis
Η ευρασιατική βίδρα είναι ένα μικρόσωμο ζώο που ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών. Καθώς η παρουσία της σε ποτάμια και λίμνες αποτελεί δείκτη καθαρότητας του νερού και εύρυθμης λειτουργίας του οικοσυστήματος, προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Στην Ελλάδα θεωρείται πλέον είδος απειλούμενο και προστατεύεται από τη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Αν και το είδος απειλείται και προστατεύεται θεσμικά, η ελληνική πολιτεία δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στην καθιέρωση συστηματικών δράσεων επιστημονικής παρακολούθησης και διαχείρισης, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, της βίδρας στη χώρα μας.
Η Παγκόσμια Εκστρατεία Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών είναι η μεγαλύτερη εθελοντική δράση του είδους της, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές σε 100 χώρες του κόσμου καθαρίζουν παραλίες και τμήματα του βυθού. Η HELMEPA ως συντονιστής αυτής της εκστρατείας στην Ελλάδα, ανακοινώνει και φέτος τον Μήνα Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρει ο Ηλίας Στραχίνης, στο www.herpetofauna.gr πολύ επικίνδυνη για το περιβάλλον είναι η πτωτική πορεία που φαίνεται να παίρνει ο πληθυσμός κάποιων ειδών ζώων της άγριας πανίδας σε πολλά από τα νησιά των Κυκλάδων τα τελευταία χρόνια.
τι ωραιο ζωο =) <3