Γιάννενα: Επτά νεογέννητα κουτάβια νεκρά κλεισμένα μέσα σε τσουβάλι
Μέσω facebook η Εύα Κρυστάλλη που είναι μέλος του συλλόγου ΚΙ.ΔΙ.ΖΩ. (Κίνημα για τα Δικαιώματα των Ζώων) έκανε γνωστό ότι σήμερα επτά νεογέννητα κουτάβια βρέθηκαν…
Στην περιοχή Ψιλή Άμμος στον Μαραθόκαμπο της Σάμου κάτοικος της περιοχής εντόπισε στις 15 Μαρτίου το τσακάλι που βλέπετε νεκρό, προφανώς χτυπημένο από διερχόμενο όχημα. Η Σάμος είναι το μοναδικό νησί στη Μεσόγειο όπου εντοπίζεται το πιο σπάνιο σαρκοφάγο της Ελλάδας, το ευρωπαϊκό «χρυσό» τσακάλι. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μοναδικής βιοποικιλότητας της Σάμου, καθώς κοσμεί με την παρουσία του το νησί για χιλιάδες χρόνια.
Οι μικροί και διάσπαρτοι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί του «χρυσού» τσακαλιού συναντώνται κυρίως στις ακτές της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, στο ύψος της Βαλκανικής Χερσονήσου. Αν και αρχικά το είδος ήταν αρκετά διαδεδομένο στην ελληνική επικράτεια, το τσακάλι σημείωσε μια κατακόρυφη πληθυσμιακή πτώση στην Ελλάδα (μέχρι και 90%) τις τελευταίες τρεΙς δεκαετίες. Η Σάμος είναι το μοναδικό ελληνικό νησί στο οποίο ακόμα συναντάται το τσακάλι.
Το είδος πλέον έχει χαρακτηριστεί ως «προστατευόμενο» βάσει του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ειδών Ζώων και είναι με διαφορά το πιο σπάνιο σαρκοφάγο της Ελλάδας. Οι ακριβείς λόγοι της εξαφάνισης του δεν είναι γνωστοί.
Παρόλα αυτά, το «χρυσό» τσακάλι έχει ταλαιπωρηθεί πολύ στο παρελθόν καθώς θεωρείτο, εσφαλμένα, πληγή για την ποιμενική αιγοπροβατοτροφία, απειλή για τον άνθρωπο, τα οικόσιτα ή ακόμα και φορέας διάφορων νόσων.
Τα τελευταία χρόνια δε, υπάρχουν πολλές πληροφορίες εσκεμμένης θανάτωσης τσακαλιών από ασυνείδητους κυνηγούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν δηλητηριασμένα δολώματα. Αυτό το φαινόμενο εκδηλώθηκε λόγω της ανταγωνιστικής σχέσης που άρχισε να αναπτύσσεται μεταξύ τους, καθώς τόσο οι κυνηγοί, όσο και τα τσακάλια στοχεύουν στα ίδια θηράματα.
Πολλά τσακάλια συνεχίζουν και σκοτώνονται ακούσια ακόμα και σήμερα κατά τη διάρκεια της κυνηγητικής περιόδου. Επίσης, τα τελευταία 25 - 30 χρόνια, το χρυσό τσακάλι συνεχίζει και απειλείται στην Ελλάδα λόγω της εντατικοποίησης της γεωργίας, της αστικοποίησης και των πυρκαγιών που ξεσπάνε στα δάση.
Ιδιαίτερα στη Σάμο, έρευνα του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ έδειξε, ότι οι περισσότερες ομάδες τσακαλιών ζουν κοντά στα χωράφια και σε απόσταση μικρότερη από 2 χιλιόμετρα από κατοικημένες περιοχές.
Τα συγκεκριμένα ζώα εμφανίζουν ψηλά επίπεδα θνησιμότητας λόγω ατυχημάτων στους αυτοκινητόδρομους ή λόγω μολύνσεων, που μεταδίδονται από αδέσποτα σκυλιά.
Ωστόσο, τα «χρυσά» τσακάλια συνιστούν μία πολύ σημαντική παρουσία στο νησί, διότι κατέχουν λειτουργική θέση στην αλυσίδα του οικοσυστήματος με το να ελέγχουν πληθυσμούς, όπως τα τρωκτικά.
Η αναπαραγωγή ενός τρωκτικού αυξάνεται ετησίως με ταχείς ρυθμούς και μπορεί να φτάσει, με την απουσία θηρευτή (όπως το τσακάλι) τα 22.000 άτομα! Η εξαφάνιση τους θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε άλλα ζώα στο νησί, όπως επίσης και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, αφού η απουσία του τσακαλιού, θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση του αριθμού των τρωκτικών.
Επομένως, έμμεσα αλλά με πολύ ουσιαστικό τρόπο, το τσακάλι συμβάλλει στη διατήρηση της βλάστησης και των καλλιεργειών του νησιού. Σήμερα, οι επιθέσεις των τσακαλιών σε εκτρεφόμενα ζώα είναι ελάχιστη και η λήψη προληπτικών μέτρων κατά τη διάρκεια της νύχτας (κρατώντας τα αμνοερίφια σε προστατευόμενους χώρους) αρκεί για να αποφευχθούν τυχόν απώλειες.
Το 2010, σε έρευνα της χερσαίας ερευνητικής ομάδας του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ, που ασχολείται με τη μελέτη αυτού του θηλαστικού, παρατηρήθηκε ότι ο πληθυσμός του τσακαλιού στην Σάμο, αριθμεί περίπου 46 ομάδες, στα νότια, ανατολικά και δυτικά του νησιού, σε υψόμετρο κάτω των 430 μέτρων.
Διαβάστε επίσης:
Ένας θησαυρός της Σάμου: Το «χρυσό» Τσακάλι
Σάμος: Κλείνει οριστικά μετά από 13 χρόνια λειτουργίας το καταφύγιο Animal Care Samos
Σάμος: Του εκτέλεσαν τον σκύλο
Σάμος: Συνελήφθη γιατί δηλητηρίασε τις γάτες με ποντικοφάρμακο
Καταδικάστηκε για την δηλητηρίαση τριών γατιών στο Βαθύ της Σάμου
Έκκληση για τη σίτιση 130 σκυλιών στη Σάμο κάνει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ
Απελευθέρωσαν 88 άγρια ωδικά πτηνά που είχαν αιχμαλωτιστεί παράνομα στη Σάμο
Βρήκαν σε ακτή της Σάμου το πτώμα του δελφινιού που κάποιος σκόπιμα σκότωσε
Σοβαρά τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα και ένα νεκρό δελφίνι εντοπίστηκαν στη Σάμο
Σάμος: Το δελφίνι πέθανε από ασφυξία επειδή κατάπιε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικό
Σάμος: Το δελφίνι προστάτευε το νεκρό σύντροφο του για να μην φάνε οι θηρευτές το πτώμα του!
Προσπαθούν να σώσουν το δελφίνι που κινδυνεύει από τον πλαστικό δακτύλιο
Σάμος: Σκότωσαν μεσογειακή φώκια με δυναμίτη
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr