Κλειστό παραμένει από τις 26 Απριλίου το Δημοτικό Κυνοκομείο της Ρόδου, αφού η κατάσταση εκεί έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες και τα ζώα μένουν χωρίς τροφή και φάρμακα. Σ’ όλα αυτά προσθέστε ότι διαρκώς εγκαταλείπονται έξω από την περίφραξη του κυνοκομείου κούτες με κουτάβια και γατάκια, τα οποία εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους, από εκείνους που θέλουν να φορτώνουν τις δικές τους ευθύνες στις πλάτες άλλων. Τα σκυλιά που φιλοξενούνται στο κυνοκομείο είναι 300 ενώ ο χώρος κατασκευάστηκε για να φιλοξενεί 50.
Η κραυγή αγωνίας των εθελοντών που ασχολούνται με τη φροντίδα των ζώων στη Ρόδο πρέπει να φτάσει όχι μόνο στα αυτιά των αρμοδίων αλλά σε όλους εκείνους που συνεχίζουν να μην αντιλαμβάνονται ότι δεν επιτρέπεται να συμπεριφερόμαστε έτσι σε συναισθανόμενα πλάσματα.
Σ’ αυτή τη μάχη όπως τονίζει η ομάδα του συλλόγου Φιλοζωική Ρόδου έχουν μόνο αντιπάλους και όχι συμμάχους. Αφού εθελοντές ιδιώτες έχουν φορτωθεί την ευθύνη ενώ ο Δήμος Ρόδου σφυρίζει αδιάφορα.
Γι’ αυτό και με ανακοίνωση της που εξέδωσε στις 27/4 εξηγεί με τι καταστάσεις έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι άνθρωποι που παλεύουν να σώσουν ό,τι σώζεται.
300 ζώα σε χώρο που προορίζεται για 50
«Όπως θα σας είναι ήδη γνωστό το Δημοτικό Κυνοκομείο της Ρόδου βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Έχετε πληροφορηθεί πως πλέον δεν υπάρχουν τροφές και φάρμακα και αδυνατούμε να καλύψουμε και τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης των ζώων που φιλοξενούνται εκεί. Οι εργαζόμενοι λίγες μέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα παραμένουν απλήρωτοι και μάλιστα δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ τους τελευταίους πέντε μήνες.
Για αυτό λοιπόν και χθες (26/4) αναρτήθηκαν πινακίδες στον προαύλιο χώρο πως το Κυνοκομείο παραμένει κλειστό.
Οι πινακίδες αυτές δεν απέτρεψαν ορισμένους συμπολίτες μας να εγκαταλείψουν και πάλι έξω από το χώρο του Κυνοκομείου τρεις κούτες ερμητικά κλειστές που το περιεχόμενο τους ήταν επτά κουτάβια και ακόμη βρέθηκαν έξω δεμένα και τρία ενήλικα σκυλιά.
Ταυτόχρονα, στο καταφύγιο των γάτων στη Καλλιθέα βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα 10 μωρά γατάκια με δυο μάνες. Οι ανεύθυνοι δυστυχώς συμπολίτες μας δε σεβάστηκαν το γεγονός πως το Κυνοκομείο ήταν κλειστό, ούτε και θορυβήθηκαν για αυτό το γεγονός. Πως εγκαταλείπεις ζωές έξω από ένα κλειστό φορέα; Τις εγκαταλείπεις εκεί για να βρουν το θάνατο;
Το Κυνοκομείο χτίστηκε για να φιλοξενεί το μέγιστο 50 αδέσποτα ζώα και σήμερα ζουν εκεί περισσότερα από 300. Όσο και αν ευαισθητοποιούνται κάθε καλοκαίρι οι αλλοδαποί παραθεριστές του νησιού, τα ζώα που φεύγουν για υιοθεσία είναι πολύ λιγότερα από εκείνα που εγκαταλείπονται καθημερινά από τους ντόπιους...
Έτσι, όσο και αν προσπαθούμε να επιλύσουμε το μείζον αυτό ζήτημα με εκατοντάδες υιοθεσίες και στειρώσεις, απλά παραμένει άλυτο και μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Σε αυτό το πόλεμο δεν έχουμε συμμάχους. Μόνοι εναντίον όλων αγωνιζόμαστε και δυστυχώς η αδιαφορία και η ανευθυνότητα του πλήθους υπερνικά τη προσπάθεια μας.
Παλέψαμε και επιτύχαμε να μετατρέψουμε το πρώην Δημοτικό Κολαστήριο σε Δημοτικό Κυνοκομείο, με ζώα υγιή που υιοθετούνται από ευαισθητοποιημένους φιλόζωους.
Παλέψαμε και επιτύχαμε να έρθουν στο νησί πολλές ομάδες κτηνιάτρων και να στειρώσουν πολλές εκατοντάδες αδέσποτα ζώα την τελευταία διετία.
Ας ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι... Θεωρητικά ο ρόλος μας θα ήταν επικουρικός στο... "έργο" του Δήμου. Αυτό άλλωστε προέβλεπε και ο νόμος 3170/2003 και αυτό προβλέπει και ο νέος νόμος 4039/2012. Ποιες από τις ευθύνες του έφερε εις πέρας ο Δήμος Ρόδου;
Ξέρουμε καλά πως παραδίδοντας τα κλειδιά του Κυνοκομείου, η κατάσταση θα επιστρέψει σε εκείνη που επικρατούσε πολύ πριν αναλάβουμε τη διαχείριση του. Η λέξη κολαστήριο δεν θα είναι ικανή να περιγράψει αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει.
Όσο για τους συμπολίτες μας που σήμερα μας εγκαταλείπουν αυτές τις ζωές μέσα σε κλειστά κουτιά, είμαστε σίγουροι πως στο μέλλον, όταν αυτός ο φορές πάψει να υπάρχει, αυτοί θα βάζουν τα ζώα σε μαύρες σακούλες και θα τα πετούν ζωντανά σε κάδους λες και πρόκειται για σκουπίδια... Καλή σεζόν "κύριοι", φορέστε τα καλά σας και ξεκινήστε το θέατρο που μόνο εσείς ξέρετε τόσο καλά να παίζετε. Η ομάδα του Συλλόγου Φιλοζωικής Ρόδου».
Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ
Διαβάστε επίσης:
Ρόδος: Ο σκύλος έσωσε τη ζωή της γάτας που είχε εγκλωβιστεί σε φρεάτιο
Ρόδος: Ψάχνουν τον ιδιοκτήτη του σκύλου που σώθηκε από πηγάδι βάθους 10 μέτρων στο Χαρακάκι (βίντεο)
Ρόδος: Βρήκαν σε σπίτι 72χρονου κρανία και κρέας ελαφιών, κέρατα, ξόβεργες και δόκανο
Ρόδος: Βρήκαν αποκεφαλισμένο ελάφι και ισχυρά απαγορευμένα δηλητήρια σε μάντρα βοσκών
Ρόδος: Αποκεφάλισαν το ελάφι για να κρατήσουν το κρανίο ως τρόπαιο!
Άλλο ένα ελάφι στη Ρόδο θύμα τροχαίου
Ρόδος: Έσωσαν το ελάφι που βρέθηκε να σέρνει με τα κέρατα ένα νεκρό Dama – dama
Ρόδος: Δολοφόνησε το ελάφι με εννιάβολα φυσίγγια
Ρόδος: Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να κυνηγάει παρανόμως με δόκανο
Ρόδος: Έκκληση για τον παράλυτο σκύλο που βρέθηκε πεταμένος σε ρέμα χτυπημένος από αυτοκίνητο
Ρόδος: Συνελήφθη κυνηγός με 169 ωδικά πτηνά αιχμάλωτα και 920 ξόβεργες
Ρόδος: Κυνηγοί φοράνε ακόμα και περούκες για να μην αναγνωριστούν επειδή κυνηγούν παράνομα
Ρόδος: Συνελήφθη ο βοσκός που παραδέχτηκε ότι εξοντώνει με φόλες άγρια και κατοικίδια ζώα
Αργοπεθαίνουν αβοήθητα τα σκυλιά στο Δημοτικό Κυνοκομείο καταγγέλλουν τα παραιτηθέντα μέλη της Φιλοζωικής Ρόδου
Tagged: ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ,
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ ,
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ,
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΖΩΟΥ ,
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΚΥΛΟΥ ,
ΕΓΚΛΕΙΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ,
ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΡΟΦΗΣ ,
ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ,
ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ,
ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ,
ΡΟΔΟΣ ,
ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΕΣ Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Καταρχήν σας συγχαίρω για το έργο σας. Κατά δεύτερον θα ήθελα να στηλιτεύσω τη στάση της δημοτικής σας αρχής αλλά και των δημοτικών αρχών άλλων νησιών που αντιμετωπίζουν το θέμα με την ίδια αδιαφορία. Στο δήμο όπου κατοικώ, στην Κάσο, όσοι θέλουν να σέβονται και τα άλλα πλάσματα, είτε ζώα είτε φυτά, είναι πολύ δυστυχείς. Από την αδιαφορία και κακία του κόσμου αλλά και από την απουσία των αρχών. Δεν υπάρχει υποχρέωση των δήμων να αντιμετωπίσουν το θέμα με έναν αποδεκτό από τις πολιτισμένες κοινωνίες τρόπο; Δεν είναι υποχρεωμένοι να διαμορφώσουν χώρους υποδοχής των αδέσποτων;