Τα 5 ορφανά αρκουδάκια που φροντίζει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Στο Νυμφαίο της Φλώρινας φιλοξενούνται οι αρκούδες που φροντίζει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Μεταξύ αυτών και πέντε μη ενήλικα άτομα. Για τη φροντίδα τους και τις συνήθειες…
Ο νόμος 4039/2012 προβλέπει, ότι το τάισμα και το πότισμα των αδέσποτων ζώων πρέπει να γίνεται από τους δήμους και φιλοζωικά σωματεία. Συγκεκριμένα στο άρθρο 9 και στην παράγραφο 10 τονίζεται: «Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι ∆ήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις».
Και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) ενημερώνει διαρκώς με αφίσες και δελτία Τύπου τους φιλόζωους και τις αρμόδιες αρχές υπενθυμίζοντας τη νομοθεσία, η οποία ξεκάθαρα δίνει το δικαίωμα σ’ εκείνους που νοιάζονται να ταΐζουν τ’ αδέσποτα ζώα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιτρέπεται να ρυπαίνουμε το περιβάλλον, αφού ΠΑΝΤΑ οφείλουμε να μαζεύουμε τ’ απορρίμματα!
Θυμηθείτε ότι η σίτιση και το πότισμα των αδέσποτων ζώων αναφέρεται ξεκάθαρα και στην Εγκύκλιο Του Αρείου Πάγου 1/13/1631/8.4.13 που έχει σταλεί στις κατά τόπους Εισαγγελίες και αναφέρει τα εξής στην τελευταία σελίδα της: «Εν κατακλείδι, η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα δεν παραβιάζει τις διατάξεις του ν.4039/2012, είναι μέσα στο πνεύμα σεβασμού κάθε έμβιας ύπαρξης για δικαίωμα στη ζωή, πρέπει όμως να τηρούνται συνθήκες καθαριότητας, η έλλειψη της οποίας ασφαλώς δημιουργεί ευθύνη».
Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας απειλήσει, επειδή ταΐζετε ή βάζετε νερό στα ζώα, να του μιλήσετε για τη νομοθεσία για να μη σας ξαναενοχλήσει. Θυμηθείτε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι φιλόζωοι να δίνουν το καλό παράδειγμα και να μην παρατούν άδειες κονσέρβες, αλουμινόχαρτα και άδεια μπολ εκεί που φροντίζουν τ’ αδέσποτα. Η καθαριότητα δεν είναι μόνο μισή αρχοντιά, είναι ένδειξη σεβασμού προς τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας τους γύρω μας, τα ζώα τα οποία ζουν εκεί.
Νεκρό κουτάβι από ασφυξία μέσα σε κονσέρβα!
Μη ξεχνάτε ότι οι παρατημένες κονσέρβες είναι θανάσιμος κίνδυνος για τα ζώα που εγκλωβίζονται μέσα σε αυτές προσπαθώντας να βρουν τροφή, γι’ αυτό και πρώτα τις τσαλακώνουμε και στη συνέχεια τις πετάμε ή ακόμα καλύτερα τις ανακυκλώνουμε!
Στη φωτογραφία, που τραβήξαμε χθες από την πλατεία Συντάγματος, ένα περιστέρι ξαποσταίνει αφού έχει πιει νεράκι στην ποτίστρα που έχει τοποθετήσει εκεί ο Δήμος Αθηναίων.
Διαβάστε επίσης:
Είναι υποχρέωση μας να ταΐζουμε και να ποτίζουμε τ’ αδέσποτα
Όποιος ταΐζει αδέσποτα δεν έχει ευθύνη για τις αντιδράσεις των ζώων!
Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων
Είναι νόμιμο να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα
Βάλτε μπολάκια με νερό για τ' αδέσποτα στα πεζοδρόμια
Επιτέλους ποτίστρες για τ’ αδέσποτα ξανά στην Αθήνα
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Μάλλον δεν ξέρετε να διαβάζετε... όπως λέει και στο απόσπασμα που δημοσιεύσατε, ο νόμος αναφέρεται στα ΕΠΑΝΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ζώα και όχι στα αδέσποτα εν γένει.
Η δε εγκύκλιος του Α.Π. αναφέρεται στην κακοποίηση των ζώων και στην εμπορία αυτών, καμμία μνεία δεν κάνει σε αδέσποτα και σίτιση. Μα πραγματικά, απλά πάτε και κοτσάρετε ό,τι σας κατέβει;
Η νομοθεσία επιτρέπει το τάισμα και το πότισμα όλων των αδέσποτων και από τους δήμους και από τους ιδιώτες. Ο νόμος 4235/2014 άρθρο 46 παράγραφος ε συγκεκριμένα αναφέρει: «10. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής».
Πηγή: https://www.zoosos.gr/nomos-42352014-epitrepetai-na-potizoume-kai-na-taizoume-ta-adespota-zoa/#ixzz71uDKEx2m
Και σε αυτό το απόσσπασμα αναφέρει "των ΕΠΑΝΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ αδέσποτων ζώων". Το θέμα είναι πολύ συγκεκριμένο. Η συγκεκριμένη πηγή δεν με ενδιαφέρει να πω την αλήθεια, η πηγή είναι ο νόμος καθαυτός. Το συγκεκριμένο άρθρο ξεκινά: " Για την ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ των αδέσποτων ζώων συντροφιάς". Και βέβαια θέτει διάφορους περιορισμούς (πχ οχι κοντά σε σχολεία, υγιεινή) οι οποίοι αγνοούνται καθολικά.
Φιλόζωος είμαι. Και ταΐζω και αδέσποτα συχνά πυκνά. Αλλά δεν μπορούμε να ερμηνεύουμε κατά το δοκούν.
Ειρήσθω εν παρόδω το πιο πάνω αφισάκι με το γατάκι και το σκυλάκι το είδα στη γειτονιά μου (δίπλα σε σχολείο 😀 ) μόνο που του είχαν αλλάξει το ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ σε ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ.
Η προαναφερόμενη εγκύκλιος εξηγεί ότι το τάισμα-πότισμα αφορά τα αδέσποτα γενικώς. Το θέμα του άρθρου δεν είναι τα σημεία επανένταξης, αλλά το πότισμα και τάισμα. Συνεπώς στο άρθρο δεν υπάρχει καμιά ανακρίβεια.
Μια χαρά ανακρίβεια είναι, το άρθρο είναι μεσα σε ενα νομο που μιλάει για την επανένταξη και μάλιστα το άρθρο του νόμου ξεκινάει κάνοντας λόγο για την επανένταξη. Ετσι κι αλλιώς δεν νομιζω πως υπάρχει νομος που να απαγορεύει το τάισμα για να χρειάζεται νομος που να το επιτρέπει.
Ένας νόμος σχεδόν πάντα περιλαμβάνει πολλά άρθρα. Το δημοσίευμα μας αναφέρεται ξεκάθαρα στο τάισμα και πότισμα των αδέσποτων που και ο νόμος το αναφέρει και το επιτρέπει και η συγκεκριμένη εγκύκλιος.
Η προαναφερόμενη εγκύκλιος αναφέρει στην τελευταία σελίδα τα εξής: "Εν κατακλείδι, η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα δεν παραβιάζει τις διατάξεις του ν.4039/2012, είναι μέσα στο πνεύμα σεβασμού κάθε έμβιας ύπαρξης για δικαίωμα στη ζωή, πρέπει όμως να τηρούνται συνθήκες καθαριότητας, η έλλειψη της οποίας ασφαλώς δημιουργεί ευθύνη"