«Αντιλόπες των ελληνικών βουνών» χαρακτήρισε τα αγριόγιδα ο βιολόγος Χαρητάκης Παπαϊωάνου κατά την εισήγηση του σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, στην Κόνιτσα, με θέμα: «Το αγριόγιδο της Βόρειας Πίνδου και η ανάγκη της ουσιαστικής προστασίας του». «Το αγριόγιδο είναι ο απόλυτος κυρίαρχος των γκρεμών, είναι ένα δυναμικό και περήφανο ζώο» ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Παπαϊωάννου.
Διευκρινίζει δε ότι δεν πρέπει να συγχέεται το αγριόγιδο με το αγριοκάτσικο, το αγρίμι, το οποίο ανήκει στο ίδιο οικογένεια, έχουν κοντινή συγγένεια και ζει κυρίως στο φαράγγι της Σαμαριάς και στα Λευκά Όρη της Κρήτης. Το αγριόγιδο απειλείται με εξαφάνιση, καθώς συναντάται πλέον σε μικρούς τοπικούς πληθυσμούς στη χώρα μας, οι οποίοι ανήκουν στο υποείδος των Βαλκανίων, που είναι ιδιαίτερα σπάνιο.
Στην Ελλάδα, σήμερα - σύμφωνα με υπολογισμούς - υπάρχουν 600 με 700 αγριόγιδα που είναι διασκορπισμένα στην Πίνδο, τη Στερεά Ελλάδα, τον Όλυμπο, τη Ροδόπη και τα βουνά στα σύνορα με την Π.Γ.Δ.Μ. και την Αλβανία. Στο όρος Τύμφη συναντάμε έναν μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα αριθμό, καθώς σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία φτάνουν τα 200, ενώ στο Γράμμο τα 30 και στο Σμόλικα τα 70 άτομα.
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr