Καρέ – καρέ το ταξίδι 3.000 χλμ. τριών αρκούδων από την Τιφλίδα στη Φλώρινα
Στις 13 Μαΐου στήθηκε η επιχείρηση μεταφοράς τριών μικρών αρκούδων από την Τιφλίδα της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη. Με πτήση τσάρτερ που ναύλωσε ο περιβαλλοντική οργάνωση…
Στην Πάρο η δεύτερη αποικία του είδους εν Ελλάδι
Την Δευτέρα στις 15/7/13 νωρίς το πρωί στη θαλάσσια περιοχή της Ποταμιάς Θάσου 2-3 μίλια από την ακτή ένας υδροβάτης έπεσε μέσα σε ένα διερχόμενο καΐκι. Το πουλί ήταν σε άριστη κατάσταση αλλά δεν μπορούσε να πετάξει μιας και από τη φύση του δεν στέκεται ποτέ στη στεριά και τα πόδια του δεν είναι φτιαγμένα να δίνουν ώθηση για να απογειωθεί, όπως κάνουν άλλα είδη πουλιών.
Ο ψαράς, που δεν είχε ξαναδεί τέτοιο πουλί, το κράτησε και το προώθησε στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.) στην Καβάλα μέσω μιας συνεργάτιδας κτηνιάτρου της Χριστοφόρου Ελισάβετ. Μόλις το πουλί ενυδατώθηκε και έφαγε καλά, και αφού ήταν σε άριστη κατάσταση χωρίς κάποιο τραυματισμό το απελευθέρωσαν την επόμενη μέρα στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Καβάλας από μια βάρκα.
Ο Άρης Χρηστίδης τεχνολόγος - γεωπόνος και μέλος αλλά και εκπρόσωπος του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Καβάλα που τράβηξε και τις φωτογραφίες τις οποίες βλέπετε εξηγεί στο www.zoosos.gr: «Ο Υδροβάτης αφού πέταξε προς τα ανατολικά για μισό μίλι περίπου, κάθισε στη θάλασσα και άρχισε να πλένεται. Οπότε και το πλησιάσαμε με τη βάρκα διακριτικά και το θαυμάσαμε για λίγα δευτερόλεπτα. Αμέσως πέταξε ξανά προς τα νότια χωρίς να το ξαναδούμε.
Να σημειώσουμε εδώ ότι άλλος ένας Υδροβάτης το 1992 είχε πέσει σε καΐκι στην θαλάσσια περιοχή της Κασσάνδρας Χαλκιδικής και είχε και τότε σωθεί από τους ανθρώπους του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στη Θεσσαλονίκη. Η παρατήρηση του σπάνιου και ακριβοθώρητου αυτού πτηνού στα νερά του Βόρειου Αιγαίου ήταν η τρίτη τα τελευταία 10 χρόνια και ίσως δείχνει ότι αυτά τα πουλιά χρησιμοποιούν συχνά το Βόρειο Αιγαίο για την εύρεση της τροφής τους, και ίσως να φωλιάζουν κάπου εδώ κοντά.
Στην Πάρο η δεύτερη αποικία του στον ελλαδικό χώρο
Ο Υδροβάτης ή πετρίλος (Hydrobates pelagicus) - όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr o κ. Χρηστίδης που έχει συνεργαστεί αρκετά χρόνια και με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.), το οποίο είναι ένα από τα πέντε εξειδικευμένα ερευνητικά Ινστιτούτα του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) - είναι ένα από τα μικρότερα θαλασσοπούλια στον κόσμο. Με μήκος μόλις 16 εκατοστά μαύρο χρώμα και λευκό στη βάση της ουράς, θυμίζει χελιδόνι.
Χαρακτηριστικό όμως το πέταγμά του για κάποιον έμπειρο όπως και χαρακτηριστικός ο τρόπος που τρέφεται στην επιφάνεια του νερού με σηκωμένα τα φτερά κόντρα στον αέρα και με τα πόδια να περπατά πάνω στο νερό. Είναι εκπρόσωπος της οικογένειας Procellariiformes (tubenoses) μαζί με τον Μίχο και τον Αρτέμη αλλά και τον τυχαία εμφανιζόμενο σπανιότατο στα νερά της Μεσογείου Καπελόμιχο.
Στην οικογένεια αυτή ανήκουν και τα μεγαλόσωμα Άλμπατρος και το κοινό εμφανισιακά που τους συνδέει είναι τα ρουθούνια τους που έχουν σχήμα σωλήνα. Όπως και τα υπόλοιπα συγγενικά είδη ζει στη θάλασσα και επισκέπτεται τη στεριά μόνο όταν θέλει να αναπαραχθεί και μόνο κατά τη νύχτα αποφεύγοντας έτσι τους γλάρους που θα μπορούσαν να τον φάνε.
Αναπαράγεται σε αποικίες σε σπηλιές, σε ρωγμές και τρύπες σε βράχια που δύσκολα εντοπίζονται. Όλο τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του ζει στη θάλασσα συνήθως πολύ μακριά από τη στεριά. Αυτός είναι και ο λόγος μαζί με το πολύ μικρό του μέγεθος και τον μικρό πληθυσμό του, που δεν μπορεί κανείς να τον δει εύκολα.
Πρόσφατα ανακαλύφθηκε μεγάλη αποικία σε σπηλιές στη Μάλτα ενώ κατά τη διάρκεια του προγράμματος Life της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας για τα θαλασσοπούλια εντοπίστηκε η δεύτερη αποικία για την Ελλάδα σε νησίδα στην περιοχή της Πάρου, 30 χρόνια μετά την ανακάλυψη της πρώτης αποικίας σε νησίδα στην Εύβοια.
Διαβάστε επίσης:
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr