Έκκληση να βρεθεί γατομαμά για 4 μωρά γατάκια που εντοπίστηκαν στον Άλιμο Αττικής
Έκκληση για να βρεθεί γατομαμά που θα θηλάσει για λίγο ακόμα τα τέσσερα γατάκια που βρέθηκαν μόνα τους στον Άλιμο Αττικής απευθύνει μέσω του www.zoosos.gr…
Απίστευτα και όμως ελληνικά τα όσα διαδραματίζονται στις αίθουσες των δικαστηρίων και στις κατά τόπους εισαγγελίες και μάλιστα πολλές φορές εις βάρος των ζώων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παράνομη πώληση ενός κουταβιού, που ενώ το ζευγάρι, το οποίο είχε δημοσιεύσει την αγγελία και το εμπορευόταν, συνελήφθη με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα στο χέρι τελικά αθωώθηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στις 22 Αυγούστου 2013.
Η ιστορία και αυτής περιπέτειας με το παράδοξο τέλος και τη δικαστική απόφαση – που νομιμοποιεί την παρανομία – έχει ως εξής: Ο Βαγγέλης Παλαιοδήμος, πρόεδρος του συλλόγου «ΕΠΑΦΗ ΕΝΕΡΓΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΕΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» εντόπισε στην ιστοσελίδα centralgreece-vari.olx.gr μια αγγελία πώλησης ενός κουταβιού ράτσας Μαλτέζ.
Σε συνεννόηση με το Αστυνομικό Τμήμα Βάρης στήθηκε η παγίδα και προσημειώθηκαν τα 400 ευρώ. Έτσι ορίστηκε και το ραντεβού για την αγοραπωλησία. Στις 21 Αυγούστου το ζευγάρι που πωλούσε παράνομα (χωρίς απόδειξη και όχι μόνο) το σκυλάκι ήρθε στο ραντεβού στην περιοχή της Βάρης έδωσε το κουτάβι και πήρε τα χρήματα.
Αμέσως η γυναίκα και ο άνδρας συνελήφθησαν επί τόπου με τα χρήματα αν χείρας και την επόμενη μέρα δικάστηκαν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Το παράδοξο είναι ότι ενώ υπήρχαν όλα αυτά τα επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος των παράνομων εκτροφέων το δικαστήριο τους αθώωσε! Το σκεπτικό της απόφασης δεν το γνωρίζουμε, αφού δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί. Εντούτοις το κουτάβι δεν έφερε τσιπ, όπως ο νόμος ορίζει, αν και το νούμερο του μικροτσίπ του αναφερόταν στη δημοσιευμένη αγγελία και φυσικά δεν κόπηκε απόδειξη πώλησης!
Όταν τα δικαστήρια νομιμοποιούν την παρανομία
Η Γεωργία Στεφανάκη εκ μέρους της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος τονίζει με αφορμή αυτή την υπόθεση: «Όπως όλοι γνωρίζουμε, το παράνομο εμπόριο ζώων, αποτελεί το τρίτο παράνομο εμπόριο παγκοσμίως και είναι το πιο κερδοφόρο μετά από αυτό των όπλων και των ναρκωτικών.
Βασιζόμενοι σε αυτό όλα τα φιλοζωικά σωματεία της χώρας ζητήσαμε τον φορολογικό έλεγχο όλων των πωλήσεων ζώων είτε αυτές προέρχονται από ιδιώτες είτε από παράνομους εκτροφείς, απευθυνόμενοι στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς με καταγγελίες και αναφορές
Αιτηθήκαμε την πάταξη της φοροδιαφυγής που συντελείται από το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς (την απλούστερη δηλαδή μορφή αλλά και πιο κερδοφόρα) αφού δεκάδες κουτάβια κάθε χρόνο πωλούνται μέσω διαδικτύου ή εντύπων, καθώς και παράνομων εκτροφέων, χωρίς να αποδίδεται καμία απολύτως απόδειξη αγοράς και έτσι δεν καταβάλλεται και η αντίστοιχη φορολογία.
Άλλωστε σύμφωνα με το νόμο 4039/2012 η πώληση κουταβιών και η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή απαγορεύεται , προβλέπονται μάλιστα τσουχτερά πρόστιμα 5.000 ευρώ ανά ζώο και φυλάκιση ενός χρόνου!
(Άρθρο 6 Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς 1. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων, που για εμπορικούς σκοπούς εκτρέφει, αναπαράγει ή πωλεί ζώα συντροφιάς, οφείλει να εφοδιάζεται με αντίστοιχη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, που εκδίδεται από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, στην οποία έχει την κατοικία ή την έδρα του, να υπόκειται στον έλεγχο της αρχής αυτής και να συμμορφώνεται με τους όρους, που προβλέπονται στο Π.Δ. 184/1996.
Για τη χορήγηση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι κανόνες ασφάλειας, οι κανόνες παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής αντίληψης των ζώων και οι διατάξεις του ν. 604/1977 και του Π.Δ. 463/1978.
Οι εκτρεφόμενοι, αναπαραγόμενοι ή οι προς πώληση σκύλοι και γάτες διαθέτουν βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο, σημαίνονται υποχρεωτικά και καταχωρίζονται στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση του άρθρου 4. Στις εγκαταστάσεις εκτροφής, αναπαραγωγής ή εμπορίας τους πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας, ασφάλειας και παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής περίθαλψης).
Όπως όλοι γνωρίζουμε επίσης ουδείς δύναται και σε κανένα Δικαστήριο να επικαλεστεί άγνοια νόμου. Ακόμη κι αν ο νόμος είναι εξειδικευμένος ή άγνωστος, άπαντες οι πολίτες ως προβλέπει το σύνταγμα υποχρεούμαστε να τον γνωρίζουμε, γιατί υπάρχει η νομική αρχή “άγνοια νόμου δεν συγχωρείται”!
Ύστερα από την προκλητική κώφευση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών για τον έλεγχο της πώλησης κουταβιών η Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος και τα συνεργαζόμενα με μας σωματεία προσπαθήσαμε να εφοδιάσουμε με ενδεικτικές καταδικαστικές αποφάσεις για την ενημέρωση του κόσμου, την εφαρμογή των νόμων, την ενεργοποίηση των ελέγχων και τον περιορισμό των ανεξέλεγκτων γεννήσεων καθαρόαιμων ζώων.
Επιλέξαμε λοιπόν, μία από τις χιλιάδες αγγελίες πώλησης καθαρόαιμου Μαλτέζ και το μέλος Παλαιοδήμος Βαγγέλης με έτερο μέλος της Συνομοσπονδίας Ελλάδος υποδύθηκαν τους αγοραστές και συναντήθηκαν με το ζεύγος πωλητών για την παράδοση του δύστυχου προς πώληση ζώου.
Η δικογραφία σχηματίστηκε για παράβαση του άρθρου 20 παρ.1 σε συνδυασμό με το άρθρο 6 παρ 1 του Νόμου 4039/12 και συναυτουργία, ορίστηκε δικάσιμος και αθωώθηκαν. Το εκπληκτικό σκεπτικό της κατάπτυστης απόφασης θα το έχουμε την ερχόμενη εβδομάδα. Προς το παρόν σας ενημερώνουμε με θλίψη ότι σ’ αυτήν την έρμη χώρα ξέφραγου αμπελιού έως και τα δικαστήρια νομιμοποιούν την παρανομία!».
Να επιστραφεί το κουτάβι ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας!
Το κουτάβι βρίσκεται πλέον υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής αφού εκεί το παρέδωσε ο Βαγγέλης Παλαιοδήμος, ο οποίος είχε οριστεί ως μεσεγγυούχος, καθώς ο εισαγγελέας είχε δώσει εντολή οριστικής αφαίρεσης του ζώου από εκείνους που το εμπορεύονταν παράνομα.
Εντούτοις το δικαστήριο παραβλέποντας την εντολή οριστικής αφαίρεσης που είχε δοθεί το πρωί της ίδιας μέρας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών δηλαδή στις 22 Αυγούστου διέταξε να επιστραφεί το ζώο σε εκείνους που το πωλούσαν παράνομα. Αυτό το ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας, που μάλλον δεν είχε δει τι εντολή είχε δώσει λίγες ώρες νωρίτερα ο συνάδελφος του. Εντούτοις ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, που φροντίζει το κουτάβι, αρνείται να το παραδώσει.
Η Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος – όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr o Βαγγέλης Παλαιοδήμος – έχει προσφύγει κατά της απόφασης στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στους οικονομικούς εισαγγελείς (αφού η υπόθεση σχετίζεται και με τη φοροδιαφυγή) και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Διαβάστε επίσης:
Έφεση κατά της απόφασης που αθώωσε τους παράνομους εμπόρους κουταβιού στη Βάρη Αττικής
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr