Αθρόα αύξηση των αδέσποτων
Αυτό που όλοι όσοι ασχολούμαστε με τ’ αδέσποτα έχουμε διαπιστώσει εδώ και καιρό αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμός Δήμων Αθήνας και Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.), ότι δηλαδή είναι αθρόα η αύξηση των αδέσποτων ζώων και στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Μάλιστα ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. τονίζει ότι η μη εκταμίευση πόρων εδώ και τρία χρόνια από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον σύνδεσμο. Η μη χρηματοδότηση των δήμων για τέτοιες δράσεις σύμφωνα με τον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. θέτει σε κίνδυνο και τα ίδια τα ζώα αλλά και τη δημόσια υγείας εξαιτίας των ζωοανθρωπονόσων.
Λάθος πληροφορίες για τη μετάδοση της λεϊσμανίωσης δίνει ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. αναφέρει τη λύσσα, που όντως μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ζώα, που έχουν νοσήσει, και είναι θανατηφόρα ασθένεια αν δεν προληφθεί εγκαίρως. Όμως ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. αναφέρει στους κινδύνους που ελλοχεύουν και τη μετάδοση του καλα-αζάρ από το οποίο όμως οι κάτοικοι της Ελλάδας δεν κινδυνεύουν.
Ο λόγος που δεν κινδυνεύουμε από τη λεϊσμάνια είναι γιατί οι σκνίπες που μεταδίδουν τη λεϊμανίωση στους σκύλους τσιμπούν μόνο σκύλους και όχι ανθρώπους κάτι που αρμόδιοι του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. αν και ασχολούνται χρόνια με τα θέματα σχετικά με τα αδέσποτα φαίνεται ότι αγνοούν…
Σύμφωνα με τον Στέλιο Χαραλαμπίδη πρώην καθηγητή Παρασιτολογίας και Παρασιτικών Νοσημάτων στην Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. «η λεϊσμανίωση στη χώρα μας συνεχίζει να ονομάζεται καλά αζάρ. Το καλά αζάρ, όμως, είναι νόσημα του ανθρώπου στην Ινδία και προκαλείται από παράσιτο που δεν υπάρχει στην Ελλάδα!
Ανάλογα με το είδος τους, οι σκνίπες επιλέγουν τον άνθρωπο και συγκεκριμένα είδη ζώων για να απομυζήσουν αίμα. Τα δώδεκα είδη των σκνιπών που υπάρχουν στη χώρα μας, επιλέγουν για να απομυζήσουν αίμα, τον σκύλο και άλλα είδη ζώων ή τον άνθρωπο και άλλα είδη ζώων, αλλά στις επιλογές τους αυτές δεν συμπίπτουν ο άνθρωπος και ο σκύλος».
Η έλλειψη πόρων θα βάλει λουκέτο στον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων που γιορτάζεται στις 4/10 ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. διεξήγαγε στις εγκαταστάσεις του, ανοικτή εκδήλωση – στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης».
Η εκδήλωση συγκέντρωσε την προσοχή των φορέων, που εμπλέκονται στο ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων και για τον λόγο αυτό υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωπους φιλοζωικών σωματείων από 16 δήμους – μέλη, εθελοντικές ομάδες και επιστήμονες κτηνιάτρους.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης, που συντόνιζε ο Δημοσθένης Σταματάτος, αντιπρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. διατυπώθηκε η ανάγκη συμμετοχικής κινητοποίησης της αυτοδιοίκησης με εκπροσώπους του φιλοζωικού κινήματος, ώστε να αναγνωριστεί στην πράξη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο ρόλος της αυτοδιοίκησης, τα βάρη που αυτή αναλαμβάνει, αναπτύσσοντας δράσεις φροντίδας και περίθαλψης των αδέσποτων.
Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκαν ομόφωνα από τους παρευρισκόμενους οι ακόλουθες ενέργειες:
1. Έκδοση σχετικού ψηφίσματος και σύνταξη επιστολής διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
2. Συνάντηση μικτής αντιπροσωπείας της Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων φιλοζωικών σωματείων με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαρακόπουλο.
3. Ενημέρωση των αρμόδιων εισαγγελέων για τα ζώα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για την εξέλιξη αυτή.
4. Ενημέρωση των βουλευτών.
Ο πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης χαιρέτισε την πρωτοβουλία, τονίζοντας στην τοποθέτησή του ότι: «Αυτοδιοίκηση και φιλοζωικά σωματεία – ενωμένοι – απευθύνουμε έκκληση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η κατάσταση είναι οριακή. Αν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του – όπως ορίζονται στη νομοθεσία – το πρόβλημα θα είναι ανεξέλεγκτο».
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου «κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκαν:
1. Απολογιστικά στοιχεία από το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων που εφαρμόζει ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. στους δήμους – μέλη του.
2. Η γιγάντωση του προβλήματος της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από την αθρόα εγκατάλειψη δεσποζόμενων ζώων από τους ιδιοκτήτες τους, λόγω της οικονομικής κρίσης.
3. Οι σοβαρές και δυσανάλογες – ως προς την ευθύνη τους – ποινικές κυρώσεις των αιρετών της αυτοδιοίκησης σχετικά με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
4. Η λήψη μέτρων για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας λόγω της ανεξέλεγκτης διάδοσης των ζωοανθρωπονόσων καλα-αζάρ και λύσσας.
5. Η αδυναμία του κράτους να εκταμιεύσει τις αναλογούσες επιχορηγήσεις για τις δράσεις των φορέων της Αυτοδιοίκησης που διατηρούν κέντρα περίθαλψης αδέσποτων ζώων».
Θα σταματήσουν τη φροντίδα των αδέσποτων αν δεν χρηματοδοτηθούν
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ανάλυση των απολογιστικών στοιχείων από τα στελέχη του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π., μάλιστα πως τονίζεται «μόνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος έχουν αυξηθεί για το 2013 οι περισυλλογές κατά 23%, οι επανατοποθετήσεις κατά 20%, οι υιοθεσίες κατά 35%, οι στειρώσεις κατά 16% και οι εμβολιασμοί κατά 24%.
Τα στατιστικά στοιχεία αποτυπώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αύξηση των αδέσποτων ζώων στο αστικό περιβάλλον των δήμων – μελών, γεγονός που αποδίδεται στην εγκατάλειψη δεσποζόμενων ζώων από τους ιδιοκτήτες τους λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π., οδηγώντας τον σε οικονομικό αδιέξοδο, αφού όπως τονίζεται δεν επιχορηγούνται δράσεις περίθαλψης για τα τρία τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που καταστρατηγεί με αυτόν τον τρόπο όσα ρητά περιγράφει ο νομοθέτης στους Ν. 3170/2003 και 4039/2012.
Η παρατεταμένη αδυναμία του ΥΠ.Α.Α.Τ. να αποδώσει – ως οφείλει – τους αναλογούντες πόρους, μεταφράζεται σε έλλειψη φαρμάκων, νοσηλευτικών αναλωσίμων και τροφίμων, καθώς και άρνηση περαιτέρω παροχής υπηρεσιών από τους κτηνιάτρους οι οποίοι είναι ανεξόφλητοι για χρόνια.
Αν δεν δοθεί άμεση λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα τότε δεν απειλείται μόνο να τιναχτεί στον αέρα ένας υγιής αυτοδιοικητικός φορέας με μηδενικό δανεισμό και χρέος, αλλά – το κυριότερο – ελλοχεύει ο κίνδυνος της παύσης της φροντίδας και του κτηνιατρικού ελέγχου των αδέσποτων ζώων, σε μια συγκυρία όπου παρατηρείται έξαρση των ζωοανθρωπονόσων καλα-αζάρ και λύσσας».
Διαβάστε επίσης:
Μύθοι και αλήθειες για την λεϊσμανίαση
Κολαστήριο για τα σκυλιά το Δημοτικό Κυνοκομείο Φλώρινας (βίντεο)
Τόπος μαρτυρίου για τα ζώα το Δημοτικό Κυνοκομείο Φλώρινας (βίντεο)
Δημοτικά Κυνοκομεία: Φριχτές συνθήκες διαβίωση για τα ζώα και οικονομικές ατασθαλίες
Ενημερωτική καμπάνια για τα Δημοτικά Κυνοκομεία - «Νταχάου» αδέσποτων ψυχών
Τα σκυλιά αλληλοσπαράσσονται στο Δημοτικό Κυνοκομείο Καστοριάς
Αναρωτιέμαι: δεν μπορεί κάποιος να παραπέμψει κάποιον από όλους αυτούς που γεμίζουν τις τσέπες τους με τα κονδύλια που ΣΙΓΟΥΡΑ παίρνουν για να βοηθηθούν τα δύστυχα 4ποδα,σε δικαστήρια σε επίπεδο Ε.Ε.; Ενας να πάει εκεί, ε, ίσως να γίνει μάθημα για τους υπόλοιπους.
Καθημερινά διαβάζουμε για Δημοτικά "Νταχάου" συγκέντρωσης σκύλων, όπου αλληλοκατασπαράζονται, δεν έχουν φαί, πεθαίνουν από πείνα, από αρρώστιες,κλπ.
Δεν υπάρχει κάποιος εκτός των συνόρων μας, που να μπορεί να τους συνετίσει όλους αυτούς, που καρπώνονται τα χρήματα των αδέσποτων;;;