10 ταΐστρες και ποτίστρες για τ’ αδέσποτα τοποθέτησε ο Δήμος Σπάρτης
Ο Δήμος Σπάρτης ανταποκρινόμενος στις κοινωνικές και νομοθετικές του υποχρεώσεις - με καθυστέρηση πολλών ετών - τοποθέτησε σε διάφορα σημεία της πόλης 10 ταΐστρες και…
Το κείμενο που ακολουθεί δημοσίευσε ο σύλλογος «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου» προκειμένου να καταδείξει ότι το «πρόβλημα» με τα αδέσποτα δεν λύνεται ούτε με την ανάθεση της ευθύνης στους εθελοντές των φιλοζωικών σωματείων ούτε φυσικά με την απομάκρυνση των ζώων από τις πόλεις και τα χωριά.
Τα αδέσποτα όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο σύλλογος «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου» δεν «φυτρώνουν» εμείς με τα δημιουργούμε με την αδιαφορία μας, με το να μη στειρώνουμε τα οικόσιτα ζώα μας, εμείς που εγκαταλείπουμε τα ανεπιθύμητα ζώα συντροφιάς…
ΠΑΡΕ ΤΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ;
«Πάρε τη φιλοζωική» είναι η συνήθης φράση όσων νομίζουν ότι έτσι λύνεται το πρόβλημα των αδέσποτων. Είναι αυτοί που αδυνατούν να καταλάβουν ότι όσα σκυλιά και να «μαζέψει» η φιλοζωική τα αδέσποτα δεν θα τελειώσουν με αυτόν τον τρόπο.
Η συνείδηση των περισσότερων τελειώνει στο τηλεφώνημα στη φιλοζωική. Μέσα τους νιώθουν ανακουφισμένοι ότι έπραξαν το σωστό και λειτούργησαν ως φιλόζωοι. Όμως η φιλοζωική δεν είναι ο «μπόγιας» και ένα τηλεφώνημα στη φιλοζωική δεν σε καθιστά υπεύθυνο ενεργό πολίτη και φιλόζωο.
Θέλεις να βοηθήσεις το αδέσποτο που βρήκες; Το αδέσποτο που τριγυρίζει στη γειτονιά σου;
-Βάλε νερό και φαΐ, φιλοξένησέ το έστω σε ένα εξωτερικό προστατευμένο χώρο.
-Αν δεν μπορείς εσύ να το φιλοξενήσεις αναζήτησε σε φίλους και γνωστούς.
-Πήγαινέ το στον κτηνίατρο αν είναι τραυματισμένο ή για να δει αν έχει microchip.
-Αν δεν έχει πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων ο Δήμος σου συγκέντρωσε χρήματα και στείρωσέ το με τη βοήθεια της φιλοζωικής.
-Δημοσίευσε τη φωτογραφία του στο διαδίκτυο με όσα περισσότερα στοιχεία μπορείς για να βρεθεί ο κηδεμόνας του ή αυτός που το παράτησε ή για να βρει οικογένεια να το υιοθετήσει.
«Πάρε τη φιλοζωική» για να σε βοηθήσει σε όλα αυτά αλλά όχι για να το πάρει.
Η ασυλοποίηση των ζώων απαγορεύεται βάσει νόμου στην Ελλάδα. Επιτρέπεται η ολιγοήμερη παραμονή σε καταφύγια (όσο χρειάζονται περίθαλψη και φροντίδα) και μετά επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον.
Μάθε να συμβιώνεις με τα αδέσποτα. Τα αδέσποτα δεν «φυτρώνουν», αλλά δημιουργούνται από τους ίδιους τους ανθρώπους και τις ανεξέλεγκτες γέννες δεσποζόμενων ζώων.
«Πάρε τη φιλοζωική» για να τη βοηθήσεις όχι για να της αναθέσεις αυτό που όλοι μπορούμε να κάνουμε.
Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου
Διαβάστε επίσης:
Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου: Αδυνατούμε να φροντίσουμε τα αδέσποτα που εσείς δημιουργείτε!
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Καλά προβλήματα εσείς δεν έχετε? Εδώ πεθαίνουν χιλιάδες παιδιά και άνθρωποι κάθε μέρα κι εσείς μου προτείνετε να μαζέψω λεφτά για να στειρώσω το σκύλο?!?!? Σε λίγο θα μου πείτε να στειρώνουμε και τα περιστέρια! Στην πραγματικότητα τα αδέσποτα ζώα άρχισαν να αποτελούν πρόβλημα όταν οι άνθρωποι άρχιζαν να τα φοβούνται (πιο πολύ τα σκυλιά λόγω μεγέθους). Εγώ έχω να προτείνω μια καλύτερη λύση. Να εφαρμόσουν αυτοί οι φιλόζωοι αυτούς τους κανόνες πρώτα στους εαυτούς τους. Δηλαδή να στειρωθούν και να φορέσουν τσιπ πρώτα οι ίδιοι και οι οικογένειές τους και με αυτή τους τη συμπεριφορά να παραδειγματιστούν και οι υπόλοιποι άνθρωποι που στο κάτω-κάτω αυτοί κι αν γεννάν ανεξέλεγκτα και καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Ας αφήσουμε τα ζώα να παραμείνουν ζώα, και ας φερθούμε εμείς οι άνθρωποι ανάλογα με το γνωστικό επίπεδό μας. Ας σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και ας ξεκινήσουμε να λύνουμε τα όποια προβλήματα μπορεί να εντοπίσει ο καθένας ξεκινώντας από τον εαυτό του. Και όταν λύσουμε τα προβλήματά μας μπορούμε να βοηθήσουμε και τα ζώα ίσως να εξελιχθούν αν και η δική μου πεποίθηση είναι ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον ανούσιο.
Τέλος επειδή οι περισσότεροι από εμάς τους ανθρώπους προτιμούν να μένουν σε χρυσά κλουβιά με περιφραγμένες αυλές και τα τελευταία γκάτζετ, δε σημαίνει ότι το ίδιο επιθυμούν και τα ζώα. Τα ζώα είναι ατίθασα, ελεύθερα και παίρνουν τα ρίσκα τους (κυρίως επειδή δεν αντιλαμβάνονται τι ρισκάρουν). Καλό θα ήταν να παραμείνουν όπως τα δημιούργησε η φύση για να μας θυμίζουν ότι υπάρχει κι ένας άλλος τρόπος..
Αγαπητή Μαρίκα, για πες μας πόσα παιδάκια έσωσες εσύ σήμερα;
Κάνε τον κόπο να διαβάσεις τα δημοσιεύματα που ακολουθούν τα οποία απαντούν σε όλα τα επιχειρήματα σου.
Για το http://www.zoosos.gr
Ελένη Ηλιοπούλου
«Δεν ζευγαρώνω… ΣΤΕΙΡΩΝΩ»
Όταν δεν έχεις επιχειρήματα σε ενοχλούν οι στειρώσεις…
Άλλη μια φωτογραφία αφιερωμένη σε όσους αντιδρούν στις στειρώσεις
Η φωτογραφία αφιερώνεται σε όσους εναντιώνονται στις στειρώσεις
Πότε «λήγει» το γατάκι σου;
Ποιος ανόητος θεωρεί ότι οι στειρώσεις είναι ανήθικες;
Άλλη μια φωτογραφία αφιερωμένη σε όσους είναι κατά των στειρώσεων
Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω. Καλό θα είναι οι φιλοζωικές κάθε περιοχής να κάνουν τα μέλη τους "πολλαπλασιαστές" όλων αυτών των προτάσεων ώστε να έχουμε και αποτέλεσμα. Η κάθε πολυκατοικία μπορεί να έχει 2-3 άτομα που ενδιαφέρονται θα γίνουν έτσι περισσότερα τα άτομα της γειτονιάς και περισσότεροι οι ευαισθητοποιημένοι με τα αδέσποτα και σιγά σιγά θα αποκτήσουμε και φιλοζωική συνείδηση.