Στηρίξτε μας

Παγκόσμια Ημέρα Υποκρισίας η αυριανή…

3 Οκτωβρίου 2014 16:33 | Επικαιρότητα
Παγκόσμια Ημέρα Υποκρισίας η αυριανή…

Μέσα σε λιγότερο από μισό αιώνα η δράση του ανθρώπου οδήγησε στην εξαφάνιση περισσότερων από των μισών άγριων ζώων του πλανήτη σύμφωνα με την έρευνα «Ζωντανός Πλανήτης 2014» της μη κυβερνητικής οργάνωσης WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση).

Και μόνο αυτό το στοιχείο αποδεικνύει το μέγεθος της υποκρισίας του «εορτασμού» της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων, που έχει οριστεί να είναι η 4η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που δημοσιεύει την έρευνα από το 1970 ως το 2010, ο δείκτης Ζωντανός Πλανήτης, ο οποίος μετρά την εξέλιξη 10.380 πληθυσμών 3.038 ειδών θηλαστικών, πτηνών, ερπετών, αμφιβίων και ψαριών, σημείωσε πτώση κατά 52% και δεν υπάρχει ένδειξη επιβράδυνσης της κατάστασης αυτής. Αυτό μάλιστα επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του WWF Μάρκο Λαμπερτίνι.

Σύμφωνα με την οργάνωση, υπάρχουν ακόμη δυνατότητες δράσης για να συνδυαστούν ανάπτυξη και διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Η περισσότερο πληγείσα ζώνη είναι η Λατινική Αμερική (-83%), ακολουθούμενη από κοντά από την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, και το μεγαλύτερο τίμημα πλήρωσαν τα είδη του γλυκού νερού (-76%), όταν τα χερσαία και τα θαλάσσια είδη μειώθηκαν κατά 39%.

«Οι διάφορες μορφές της ζωής είναι ταυτόχρονα η μήτρα των οικοσυστημάτων που επιτρέπει τη ζωή στη Γη και το βαρόμετρο αυτού που κάνουμε να ζει ο πλανήτης μας- αδιαφορώντας για την τύχη τους, τρέχουμε προς τον χαμό μας»  προειδοποιεί ο Λαμπερτίνι.

Η ανακοινωθείσα μείωση κατά 52% είναι πολύ πιο έντονη απ' ό,τι στις προηγούμενες εκθέσεις εξαιτίας αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού οι οποίες προτείνουν μια πιο πιστή απεικόνιση της παγκόσμιας κατανομής των ειδών των σπονδυλωτών, διευκρινίζει η μη κυβερνητική οργάνωση που ειδικεύεται στην προστασία ειδών που κινδυνεύουν.

Οι εκθέσεις

Στην τελευταία από τις διετείς αυτές εκθέσεις της, η οποία χρονολογείται από το 2012, το WWF ανέφερε μια μείωση κατά 28% των άγριων ειδών από το 1970 ως το 2008. Ο δείκτης δεν κάλυπτε τότε παρά 2.699 είδη. Οι αιτίες αυτής της μείωσης: η απώλεια και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων (εξαιτίας της γεωργίας, της δημιουργίας πόλεων, της αποδάσωσης, της άρδευσης, των υδροηλεκτρικών φραγμάτων...), το κυνήγι και η υπεραλιεία και η κλιματική αλλαγή.

Έτσι πολυάριθμα ψάρια και ζώα των παραλίων έχουν εξαφανισθεί από το Κουρόνγκ, μια ζώνη της νότιας Αυστραλίας όπου η άντληση υδάτων για άρδευση έχει αυξήσει την αλμυρότητα. Ή επίσης στην Αφρική, οι περιοχές όπου ζει ο ελέφαντας δεν αντιπροσώπευαν πια το 1984 παρά μόνο περίπου το 7% της ιστορικής περιοχής του. Ακόμη και σ' αυτές τις συνθήκες, εξαιτίας της λαθροθηρίας, ο αριθμός των ελεφάντων μειώθηκε από το 2002 ως το 2011 κατά 60%.

Η ανθρωπότητα υπερεκμεταλλεύεται τη Γη, καταναλώνει περισσότερους φυσικούς πόρους απ' όσους μπορεί να αποκαταστήσει ο πλανήτης: καταναλώνει περισσότερα ψάρια απ' όσα γεννιώνται, εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ' όσο μπορούν να απορροφήσουν τα δάση και οι ωκεανοί... «Σήμερα χρειαζόμαστε τη δημιουργική δυνατότητα μιάμισης Γης για να έχουμε στη διάθεσή μας τις οικολογικές υπηρεσίες που απολαμβάνουμε κάθε χρόνο», υπενθυμίζει το WWF.

Και η «βιο-ικανότητα», δηλαδή η διαθέσιμη επιφάνεια για να εξαφαλισθούν αυτά τα αγαθά και οι υπηρεσίες, δεν σταματάει να συρρικνώνεται με την παγκόσμια δημογραφική έκρηξη. Από το 1961 ως το 2010, ο πληθυσμός αυξήθηκε από 3,1 σε σχεδόν 7 δισ. κατοίκους και η διαθέσιμη κατά κεφαλήν βιο-ικανότητα από 32 σε 17 στρέμματα παγκοσμίως.

«Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός πρόκειται να φθάσει τα 9,6 δισεκ. κατοίκους το 2050 και τα 11 δισ. το 2100, η διαθέσιμη βιο-ικανότητα για καθέναν από εμάς θα συνεχίσει να μειώνεται (...) μέσα σ' ένα κόσμο που χαρακτηρίζεται από την υποβάθμιση των εδαφών, την έλλειψη γλυκού νερού και την άνοδο του κόστους της ενέργειας».

Ο πλούτος... καταστρέφει τον πλανήτη

Ποιός φταίει; Οι πλουσιότερες χώρες είναι συνολικά αυτές των οποίων το οικολογικό αποτύπωμα ανά κάτοικο είναι το πιο υψηλό.  Το 2010 το Κουβέιτ ερχόταν επικεφαλής και ακολουθούσαν το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Δανία, το Βέλγιο, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, η Σιγκαπούρη, οι Η.Π.Α., το Μπαχρέιν και η Σουηδία. Η Γαλλία βρισκόταν στην 23η θέση και στην προτελευταία θέση ήταν η Κίνα, η οποία κατέχει ωστόσο την πρώτη θέση για το συνολικό αποτύπωμά της, μπροστά από τις Η.Π.Α. και την Ινδία.

«Η χρήση των φυσικών πόρων και των οικολογικών υπηρεσιών των χωρών με υψηλά εισοδήματα είναι πέντε φορές πιο αυξημένη κατά κεφαλήν απ' ό,τι στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα» και συνεπώς για να διατηρήσουν το βιοτικό επίπεδό τους, οι πλούσιες χώρες καταφεύγουν ευρέως στην βιο-ικανότητα άλλων. Αν ζούσαμε όλοι όπως ζουν οι πολίτες του Κατάρ, θα χρειαζόμασταν 4,8 πλανήτες -3,9 αν ήμασταν όλοι Αμερικανοί και 1,4 αν ήμασταν όλοι Νοτιοαφρικανοί.

*Η φωτογραφία, που δημοσιεύουμε, απεικονίζει δύο καμηλοπαρδάλεις οι οποίες ζουν αιχμάλωτες στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα της Αττικής.

Διαβάστε επίσης:

Γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων κρατώντας αιχμάλωτα αγρίμια!

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. MARIA VLACHOU

    Η προοδος καποιου συχνα παρομοιαζεται με την αναβαση του σε βουνο.
    Το πιο σημαντικο ομως είναι οτι αυτους που συναντας ανεβαινοντας,τους ιδιους συναντας & στην καθοδο σου.
    Μια μικρη λεπτομερεια αλλα τοσο σημαντικη, γιατι η αληθεια & οτι πολυτιμο ειναι κρυμενα σ'άυτα που φαινοναι μικρα. χρεος μας να το διαφυλαξουμε εκει!

  2. venus

    Λιγα λογια για την Παγκοσμια Ημερα των Ζωων.

    Καθε χρονο, τετοια μερα, με πλημμυριζουν τα πιο δυνατα συναισθηματα που εχει η γκαμα του ψυχολογικου μου κοσμου.
    Συνηθως παιρνω ενα σωρρο μηνυματα, μερικα απο εδω που ζω αλλά κι απο μακρινα σημεια του πλανητη.
    Υπαρχουν πολλοι που πιστευουν στον Αγιο Βασιλη και γιορταζουν αυτη την ημερα σαν να ηταν απλως το γενεθλιο δωρο για μια κατηγορια πλασματων που δηθεν συνυπαρχει μαζι μας με τα ιδια δικαιωματα και τις ιδιες απολαβες, σαν αυτες που εχουμε διεκδικησει και επιβαλλει εμεις, οι καλυτεροι, εδω και αιωνες.
    Γι αυτους που δεν πιστευουν στον Αγιο Βασιλη και αγωνιζονται για εναν καλυτερο, δικαιοτερο κοσμο των ζωϊκων συντροφων τους, δεν εχει καμμια αξια και κανενα βαρος αυτη η ημερα.
    Ειναι μαλλον μια θλιβερη υπενθυμηση της διαπιστωσης οτι αν υπαρχει κατι που να αφορα τα ζωα σε παγκοσμια κλιμακα, αυτο ειναι η βια, η εκμεταλλευση, η εγκληματικοτητα απεναντι τους, και οτι καθε συναναστροφη αναμεσα σε ανθρωπο και ζωα σημαινει αυτοματως σχεση υποτελειας και σκλαβιας για τα ζωα, πραγμα που εχει καθιερωθει και μαλιστα νομιμοποιηθει εδω και αιωνες.
    Ετσι λοιπον αφηνω αυτη την ημερα να δρα σαν αναισθητικο συνειδησης για οσους θυμουνται μια φορα τον χρονο οτι υπαρχουν ζωα που υποφερουν σε φαρμες, σε πειραματικα εργαστηρια, σε αρενες ταυρομαχιας, σε κυνοτροφεια, σε φορτηγα μεταφορων.. και συνεχιζω καθε μερα τον χρονο, οπως μπορω, τον δικο μου αγωνα μαζι με εκεινους που εχουν αποφασισει να μην αδιαφορουν και να μην αποδεχονται τον φασισμο των ανθρωποειδων απεναντι στους ζωϊκους μας συντροφους.
    Venus.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.