Πυροβολημένο στο κεφάλι είναι τελικά το αρκουδάκι που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Κτηνιατρική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Αν και οι κτηνίατροι αρχικά πίστευαν ότι το ζώο έχει χτυπηθεί από όχημα τελικά βρήκαν σκάγια από καραμπίνα στο κρανίο και το σώμα του.
Το χρονικό της επιχείρησης διάσωσης
Το αρσενικό αρκουδάκι, του οποίου η κατάσταση παραμένει πολύ κρίσιμη, είναι ηλικίας δύο περίπου ετών, και βρέθηκε χθες το πρωί σοβαρά τραυματισμένο σε παράδρομο πολύ κοντά στον οικισμό του Μετσόβου Ιωαννίνων, από κάτοικο της περιοχής.
Ο κτηνίατρος της ομάδας του έργου LIFE ARCPIN που εξέτασε το ζώο χθες διαπίστωσε αρχικά κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, του χορήγησε φυσιολογικό ορό και φαρμακευτική αγωγή. Στη συνέχεια το ζώο μεταφέρθηκε στο Κτηνιατρικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στον Αετό Φλώρινας, και από εκεί σήμερα μεταφέρθηκε στην Κτηνιατρική Κλινική του Α.Π.Θ. για να του γίνουν περαιτέρω εξετάσεις και να του παρασχεθεί καλύτερη περίθαλψη.
Από τη δεύτερη εξέταση προέκυψε ότι το αρκουδάκι τελικά έχει πυροβοληθεί στο κεφάλι και φέρει στο σώμα του τα βλήματα (σκάγια κυνηγετικού όπλου).
Το ζώο μεταφέρθηκε αρχικά χθες στον Κτηνιατρικό Σταθμό του Μετσόβου και με ενέργειες του Δασαρχείου ειδοποιήθηκαν ο Δήμος Μετσόβου, και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ - Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου, μικτή Ομάδα που λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCPIN “Δράσεις διατήρησης για τη βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου - αρκούδας στη Βόρεια Πίνδο”.
Η μικτή ομάδα ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ - Φορέα Διαχείρισης έσπευσε στο σημείο προκειμένου να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σώσει αρκουδάκι. Στο σημείο επίσης έσπευσε και ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, η οποία ειδοποιήθηκε για το συμβάν από κάτοικο του Μετσόβου.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου υπενθυμίζουν ότι η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη και ότι ο φόνος της τιμωρείται από το νόμο με ποινή φυλάκισης.
Επιπλέον, πέρα από παράνομος, ο φόνος έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές. Αντίθετα, ένας συνδυασμός προληπτικών και αποτρεπτικών μέτρων όπως αυτά που υλοποιούνται στα πλαίσια του έργου LIFE ARCPIN χει αποδειχθεί ότι μπορεί να οδηγήσει στην άμβλυνση της σύγκρουσης ανθρώπων-μεγάλων σαρκοφάγων.
Ο άνθρωπος θανάσιμος κίνδυνος για τα ζώα
Η εξοικείωση των άγριων ζώων με τους ανθρώπους είναι ένα θανάσιμος κίνδυνος για τα ίδια. Πλησιάζουν τους οικισμούς επειδή αναζητούν τροφή την οποία συνήθως βρίσκουν στα σκουπίδια.
Η Δήμητρα Πάφη κάτοικος Μετσόβου τράβηξε τη φωτογραφία, που βλέπετε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τα τρία αρκουδάκια τα οποία επισκέφθηκαν το σπίτι της στο Μέτσοβο.
Είναι αναρίθμητες οι περιπτώσεις θανάτωσης αρκούδων από ανθρώπους. Οι κάτοικοι του Μετσόβου οφείλουν και να σκεπάζουν τα απορρίμματα τους ώστε τα ζώα να σταματήσουν να αναζητούν εκεί τροφή, αλλά και να μην τους πετάνε φρούτα ή ό,τι άλλο για να τα κάνουν να έρθουν κοντά τους ώστε π.χ. να τα φωτογραφίσουν.
Τα ζώα πρέπει άμεσα να ξαναγυρίσουν στο δάσος για να τραφούν. Η μόνη πιθανότητα που θα τους εξασφαλίσει τη ζωή τους είναι να απομακρυνθούν από τους ανθρώπους.
Συστηματική εξόντωση αδέσποτων φόλες στην πλατεία της Τρίπολης και στο δάσος της Μεραρχίας Άγνωστος αριθμός αδέσποτων ζώων (κυρίως σκυλιών) έχουν βρει φρικτό θάνατο τους τελευταίους…
Έναν βοσκό, τον ιδιοκτήτη τριών «βαρελόσκυλων» συνέλαβαν σήμερα στο πλαίσιο του αυτοφώρου οι αστυνομικοί του Α.Τ. Μοιρών σύμφωνα με τον διοικητή τους Αδαμάντιο Αντωνάκη. Εις βάρος του Αριστομένη Κ. που κακοποιούσε τα τρία ζώα του, καθώς τα είχε αλυσοδεμένα στα βαρέλια χωρίς τροφή, νερό και περίθαλψη σχηματίζεται δικογραφία.
ΣΙΧΑΜΕΝΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΣΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ !!!!!!!!!!!!!!