Χανιά: Βρήκαν γάτες δολοφονημένες και άλλες δηλητηριασμένες από φόλες (βίντεο)
Την προσοχή των φιλόζωων εφιστούν κάτοικοι των Χανίων της Κρήτης καθώς πολλές γάτες εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα είτε ήδη νεκρές, είτε με εμφανή τα σημάδια…
Προπηλάκισαν τον δασάρχη
Συγκεντρωμένοι στο λιμάνι της Κυλλήνης είναι από το πρωί 25 θηροφύλακες στους οποίους οι αρχές δεν επιτρέπουν να φτάσουν ως την Ζάκυνθο για να προχωρήσουν σε ελέγχους σχετικά με το παράνομο κυνήγι καθώς περίπου 900 κάτοικοι του νησιού έχει συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Ζακύνθου για να τους απωθήσουν.
Παράδοση στο έγκλημα…
Ομοσπονδιακός θηροφύλακας που μίλησε στο www.zoosos.gr και ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του για λόγους ασφάλειας, μας εξήγησε ότι σήμερα το πρωί Ζακυνθινοί προπηλάκισαν τον προϊστάμενο της Διεύθυνση Δασών Διονύση Θωμόπουλο πετώντας γιαούρτια και χτυπώντας το αυτοκίνητο του ενώ ο λιμενάρχης Ζακύνθου και ο αστυνομικός διευθυντής του νησιού εξήγησαν στους θηροφύλακες ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια τους καθώς οι δυνάμεις που διαθέτουν για την προστασία τους είναι λιγοστές.
Μάλιστα ο καπετάνιος του πλοίου ΦΙΟΡ ΝΤΙ ΛΕΒΑΝΤΕ που εκτελεί το δρομολόγιο Κυλλήνη – Ζάκυνθος αρνήθηκε νωρίτερα την επιβίβαση των 25 θηροφυλάκων φοβούμενος τις υλικές ζημιές που θα υποστεί το καράβι όταν φτάσει το λιμάνι της Ζακύνθου.
Οι 25 θηροφύλακες που συμμετέχουν σε αυτή την αποστολή είναι μέλη των κυνηγετικών ομοσπονδιών της Μακεδονίας – Θράκης, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Και αυτό το περιστατικό αποδεικνύει πόσο βαθιά ριζωμένες μέσα μας είναι οι πρακτικές που καταστρέφουν το περιβάλλον και πως οι τοπικές κοινωνίες με την σιωπή και την συγκάλυψη την οποία προσφέρουν στους δράστες επιτρέπουν την εξόντωση των ζώων με κάθε τρόπο, κάθε εποχή, με κάθε δικαιολογία.
Συστηματική η παράνομη εξόντωση των τρυγονιών
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο στις 9 Απριλίου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Διονύσης Θωμόπουλος έκανε λόγο για μεγάλης έκτασης λαθροθηρία που λαμβάνει χώρα στο νησί μας το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα http://ermisnews.gr/ ο κ. Θωμόπουλος ότι το θέμα έχει τεθεί πλέον και σε επίπεδο του αρμόδιου Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και για το λόγο αυτό κλιμάκιο θηροφυλάκων και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου θα βρίσκεται το επόμενο διάστημα στη Ζάκυνθο προκειμένου να προχωρήσει σε εκτεταμένους ελέγχους.
Όπως είναι γνωστό το κυνήγι έχει απαγορευτεί από την 1η Μαρτίου, ωστόσο και το Δασαρχείο όλο το προηγούμενο διάστημα έχει γίνει δέκτης αρκετών καταγγελιών για παράνομη θήρα.
«Το πρόβλημα του ανοιξιάτικου κυνηγιού τρυγονιών στη Ζάκυνθο έχει πάρει πανελλήνιες διαστάσεις. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου στη Διεύθυνση Δασών κλήθηκα να αντιμετωπίσω την αυξημένη παραβατικότητα και είχα ερευνήσει το ενδεχόμενο να θεωρηθεί μια παραδοσιακή δραστηριότητα. Η προσπάθεια αυτή όμως δεν είχε αποτέλεσμα. Σήμερα έχει προκληθεί ένα τεράστιο πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απαγόρευση του κυνηγιού τρυγονιών κατά τον Αύγουστο» ανέφερε ο κ. Θωμόπουλος, υπογραμμίζοντας πως οι ενδείξεις δεν είναι καλές και πως η παραβατικότητα στη Ζάκυνθο είναι αυξημένη και έχει προκαλέσει πανελλαδικές αντιδράσεις.
«Αποτέλεσμα ήταν να ενδιαφερθεί άμεσα το Υπουργείο αλλά και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων καθώς επίσης και οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες σε όλη την Ελλάδα» σημείωσε, κάνοντας γνωστό πως πολύ σύντομα θα φτάσει στη Ζάκυνθο κλιμάκιο για να κάνει έλεγχο για παράνομη θήρα, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμη και για την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!
«Εάν γίνει προσφυγή έχω την αίσθηση πως μια καταδίκη είναι σίγουρη και θα οδηγήσει σε επιβολές προστίμων που θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι μας!» δήλωσε ακόμη ο κ. Θωμόπουλος, κάνοντας γνωστό πως στη Ζάκυνθο αναμένονται περίπου 20 με 25 άτομα για να κάνουν ελέγχους σε όλο το νησί.
Ο προϊστάμενος του Δασαρχείου, ανέφερε ακόμη πως έχει συγκροτηθεί ένα διεθνές δίκτυο για την προστασία των πτηνών που συμμετέχουν στην εαρινή μετανάστευση και το ενδιαφέρον στρέφεται ειδικά στο τρυγόνι.
«Οι απόψεις για το θέμα του πληθυσμού των τρυγονιών διίστανται, αφού οι οικολογικές οργανώσεις θεωρούν πως έχει μειωθεί με αποτέλεσμα το είδος να απειλείται, από την άλλη οι κυνηγετικές οργανώσεις κάνουν λόγια για μείωση του πληθυσμού αλλά όχι υπερβολική. Οι μεταβολές αυτές είναι αντικείμενο έρευνας και γνωρίζω πως στις 21 Μαΐου θα υπάρξει μια διεθνής συνάντηση στη Ρώμη για το θέμα. Εκεί θα γίνουν προτάσεις και μια από αυτές όπως γνωρίζω ανεπίσημα, θα είναι η απαγόρευση του κυνηγιού και τον Αύγουστο λόγω της λαθροθηρίας στη ζώνη υποδομής των πουλιών που είναι τα Ιόνια και τα παράλια της Πελοποννήσου» σχολίασε, τονίζοντας πως υπάρχει επιφυλακή από όλες τις ελεγκτικές αρχές. «Πρέπει να γίνει μια έντονη προσπάθεια ώστε να σταματήσει η παρανομία» κατέληξε.
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ
Διαβάστε επίσης:
«Δράση για την Άγρια Ζωή»: Μάστιγα η λαθροθηρία
Νευροκόπι: Κυνηγοί επιτέθηκαν με όπλο και τσάπα σε θηροφύλακα και δασοφύλακα
Βέροια: Μικρές ποινές για τους κυνηγούς που εξόντωσαν 60 αγριόπαπιες σε προστατευόμενη περιοχή
Οι λαθροθήρες απειλούν τη θηροφύλακα της Σύρου
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Εάν μπουν πρόστιμα θα πρέπει να βάλουν να τα πληρώσουν οι κυνηγοί. Δεν θα πληρώνουμε εμείς πρόστιμα για να διασκεδάζουν αυτοί. Μόνο αν τους τσούξει η τσέπη τους θα σταματήσουν. Αποστολή των προστίμων στους συλλόγους τους. Και επειδή υπάρχουν και οι παράνομοι, που δεν είναι γραμμένοι σε συλλόγους, μόνο έτσι θα βγουν στην επιφάνεια γιατί οι κυνηγοί μιας περιοχής γνωρίζονται αναμεταξύ τους, νόμιμοι και μη, και οι νόμιμοι δεν θα το αφήσουν να περάσει έτσι, αυτοί να πληρώνουν και κάποιοι άλλοι να χορεύουν. Ίσως έτσι φαγωθούν και αναμεταξύ τους και ξεβρομίσει ο τόπος από τους φονιάδες.