Για το θέμα της προστασίας και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων μίλησε την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου στην ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου «Βοσκήσιμες Γαίες της Ελλάδας και άλλες διατάξεις». Με αφορμή τροπολογία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που εισήγαγε ήσσονος σημασίας τροποποίηση στο νόμο 4039/2012 για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η κ. Μάρκου αναφέρθηκε στις απίστευτες εικόνες κακοποίησης ζώων, τις άθλιες συνθήκες οι οποίες επικρατούν στα περισσότερα δημοτικά κυνοκομεία και την έλλειψη χρηματοδότησης και κατευθύνσεων προς τους δήμους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους σε σχέση με τα αδέσποτα.
Κάλεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικές ενέργειες, αντί για τυπικές τροπολογίες, λέγοντας ότι: «αν δεν προωθήσουμε τις υιοθεσίες, εάν δεν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία του κόσμου απέναντι στα ανυπεράσπιστα αδέσποτα, αν δεν φροντίσει η πολιτεία για την εφαρμογή των νόμων απέναντι σε όσους κακοποιούν, κακομεταχειρίζονται και βασανίζουν τα ζώα, τότε όσα συλλογικά όργανα και να συστήσετε δεν θα γίνει τίποτα». Ενώ τόνισε ότι: «το θέμα της προστασίας των ζώων είναι πρωτίστως θέμα ανθρωπιάς».
Αναβλήθηκε και σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης του πυροβολισμού ενός σκύλου, που συνέβη την περιοχή Θορικό του Λαυρίου στις 14 Αυγούστου 2012. Λόγω του όγκου των υποθέσεων του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών δεν ήταν δυνατό να διεξαχθεί η δίκη και ορίστηκε δικάσιμος σχεδόν ένα χρόνο μετά συγκεκριμένα στις 23 Σεπτεμβρίου 2014.
Η Henny Kiourt, η οποία ζει και εργάζεται στη Ρόδο επικοινώνησε με τους φιλόζωους εθελοντές της ομάδας, που φέρει τον τίτλο «Σώστε τα "βαρελόσκυλα" της Λέσβου» προκειμένου να βρεθεί μια λύση, ώστε να σωθεί ένα θηλυκό Ροτβάιλερ, το οποίο εντόπισε σε κακή κατάσταση στο νησί της Ρόδου. Η κα Kiourt τονίζει, ότι στις 19 Αυγούστου είδε τυχαία το ζώο – που βλέπετε στις φωτογραφίες – και την επομένη πήγε κοντά του για να του προσφέρει τροφή καθώς φαινόταν, ότι είναι παραμελημένο.
Αερογέφυρα σωτηρίας στήθηκε σήμερα μεταξύ Χανίων και Θεσσαλονίκης για να χειρουργηθεί το ταχύτερο δυνατό ο σκυλάκος που τραυματίστηκε σοβαρά από ασυνείδητο οδηγό στην σπονδυλική στήλη στις 14 Ιανουαρίου στο Καλαμάκι της Κρήτης. Το ζώο αρχικά χτυπήθηκε από όχημα και στη συνέχεια κάποιος το πέταξε σοβαρά τραυματισμένο και ζωντανό σ’ ένα χαντάκι σ’ έναν ερημικό δρόμο αδιαφορώντας για την τύχη του.