Τα πράγματα στη θέση τους βάζει η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» αναφορικά με την φωτογραφία που δείχνει λύκους να περπατούν ο ένας πίσω από τον άλλο σ’ ένα χιονισμένο τοπίο στο Wood Buffalo National Park του Καναδά και λήφθηκε από τον Chadden Hunter στην διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ «Frozen Planet».
Επειδή σε κάποιες ιστοσελίδες δημοσιεύτηκε ως στιγμιότυπο - γεγονός από την Ελλάδα και κάθε πικραμένος έγραφε ό,τι του κατεβαίνει πείθοντας αδαείς για το πως συμπεριφέρονται αυτά τα υπέροχα ζώα, που στη χώρα μας αν προστατεύονται και η θανάτωση τους απαγορεύεται, πεφτουν συχνά θύματα της άγνοιας και του θανάσιμου φόβου των ανθρώπων γι' αυτό και η «Καλλιστώ» εξηγεί πως οι αγέλες των λύκων κινούνται.
Την αποκάλυψη της απάτης - γιατί η λανθασμένη πληροφόρηση είναι απάτη - έκανε για άλλη μια φορά η ιστοσελίδα που εξειδικεύεται την αποκάλυψη μύθων στη χώρα μας με αυτό το άρθρο «Καταρρίπτεται – Η φωτογραφία με την ιεραρχία σε μια αγέλη λύκων…» στις 19 Δεκεμβρίου 2015.
Για την φωτογραφία με τους λύκους που έγινε viral
Τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα ο σχολιασμός της παραπάνω φωτογραφίας και πολλοί φίλοι έχουν ζητήσει την γνώμη της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ. Σύμφωνα λοιπόν με τον σχολιασμό που έγινε πολύ δημοφιλής, στην φωτογραφία απεικονίζονται ως προπορευόμενα της αγέλης τα 3 πιο ευάλωτα/ηλικιωμένα άτομα- τα οποία καθορίζουν και τον ρυθμό της πορείας. Στην συνέχεια υποτίθεται ότι πορεύονται 5 νεαρά αρσενικά, οι «πιο ικανοί πολεμιστές», που θα επέμβουν όταν παραστεί ανάγκη. Πίσω τους 11 θηλυκά, «τα ευάλωτα γυναικόπαιδα». Στην συνέχεια άλλα 5 νεαρά και υγιή αρσενικά-«πολεμιστές», ως οπισθοφυλακή, και τέλος ο αρχηγός της αγέλης (αρσενικό) που έτσι επιτηρεί όλη την ομάδα.
Ζητήσαμε την γνώμη του Επιστημονικού Υπεύθυνου για τον Λύκο στην ΚΑΛΛΙΣΤΩ, δρ. Γιώργου Ηλιόπουλου, ο οποίος μας είπε τα εξής: «Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει να κάνει με κάποιο μέρος εκτός Ελλάδας και άρα και με ένα άλλο είδος λύκου από το δικό μας. Οι αγέλες στην Ελλάδα σπάνια ξεπερνούν τα 10 άτομα. Τα διαφορετικά ήδη λύκου έχουν διαφορετικές συμπεριφορές. Επομένως, κάποια συμπεριφορά που ενδεχομένως να παρατηρείται στο είδος του λύκου π.χ. της Ρωσίας ή π.χ. της Αλάσκας, δεν σημαίνει ότι το συναντούμε στον γκρίζο λύκο που έχουμε στην Ελλάδα.
Πάντως, όλα αυτά που γράφονται για την συγκεκριμένη φωτογραφία στην πραγματικότητα πολύ δύσκολα μπορεί να παρατηρηθούν στη φύση. Δεν είναι δυνατόν να παρατηρήσει κάποιος 25 λύκους από τόσο μεγάλη απόσταση και να καταλάβει με βεβαιότητα ποιο είναι το αναπαραγωγικό ζευγάρι, ποια ζώα είναι θηλυκά, ποια αρσενικά, ποια ηγούνται και ποια όχι...
Το χειμώνα οι λύκοι ταξιδεύουν μαζί (όντας αγελαία ζώα) καθώς έχουν μεγαλώσει αρκετά τα μικρά της χρονιάς. Το μέγεθος της αγέλης επηρεάζεται σημαντικά (και) από το μέγεθος του επικρατέστερου θηράματος. Όσο πιο μεγάλο το θήραμα που χρησιμοποιούν (θηρεύουν) περισσότερο, τόσο μεγαλύτερες οι αγέλες. Αυτό δεν έχει να κάνει με την τακτική του κυνηγιού αλλά με το ποσό του διαθέσιμου κρέατος. Μεγάλα θηράματα μπορούν να συντηρήσουν μεγαλύτερες αγέλες και το κρέας δεν πάει χαμένο από άλλα μικρότερα είδη (scavengers).
Το μέγεθος της αγέλης εξαρτάται και από άλλους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης και της ανθρωπογενούς θνησιμότητας. Οι λύκοι περπατούν single file, δηλαδή σε μια γραμμή στο χιόνι γιατί είναι ο ενεργειακά περισσότερο ξεκούραστος τρόπος βάδισης (πατιέται το χιόνι από το πρώτο άτομο και έτσι δεν κουράζονται τόσο τα επόμενα). Τα ενήλικα – "κυρίαρχα" άτομα ηγούνται της τελικής κατεύθυνσης-πορείας αλλά εναλλάσσονται μεταξύ τους και με τα υπόλοιπα μέλη για να ξεκουράζονται.
Η κοινωνική οργάνωση των λύκων είναι πολύ ευέλικτη και δεν μπορεί εύκολα να χωρέσει σε αυστηρές ερμηνείες, στερεότυπα και γενικεύσεις. Σε γενικές γραμμές όμως το κυρίαρχο - αναπαραγωγικό ζευγάρι (Alpha Male και Alpha Female) είναι αυτό που ηγείται, ενώ μπορεί να παρατηρούνται αλλαγές στη σύνθεση της αγέλης χρονιά με τη χρονιά, κυρίως λόγω είτε πιθανόν θανάτων και είτε και της διασποράς.
Επιπλέον οι λύκοι κινούνται τακτικότατα και ο καθένας μόνος του αλλά και σε μικρότερες ομάδες μέσα στην επικράτεια της αγέλης, ανεξάρτητα από το "κυρίαρχο ζευγάρι".
Θα έλεγα ότι πιο σπάνιο είναι να πηγαίνουν όλοι μαζί… Οι λύκοι μιας αγέλης μπορεί να είναι αρκετά ανεξάρτητοι μέσα στην αγέλη (αυτά από παρατηρήσεις στην Ελλάδα με καταγραφικά και τηλεμετρία). Ο ανταγωνισμός κορυφώνεται την αναπαραγωγική περίοδο και/ή σε περιόδους όπου υπάρχει λιγότερη τροφή. Στην Ελλάδα έχουμε παρατηρήσει την συμπεριφορά αυτή (single file) πολλές φορές το χειμώνα (δες παρακάτω εικόνα)».
Χαρακτηριστικό μονοπάτι αγέλης 4 λύκων στο χιόνι στον Νομό Γρεβενών.
Διαβάστε επίσης:
Ατιμώρητοι οι δράστες που σκότωσαν και κρέμασαν τον λύκο στους Στάβλους Ευρυτανίας
Επανεμφάνιση λύκων στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας μετά από 50 χρόνια
Πέθαναν οι δύο λύκοι που φιλοξενούσε εδώ και 15 χρόνια ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Ποιος «αμολάει» τα άγρια θηρία; Ένας ακόμα μύθος καταρρίπτεται!
Θεσσαλονίκη: Έσωσαν το υπέροχο ορφανό λυκάκι!
Μεγαλώνει το μικρό λυκάκι που βρέθηκε ορφανό στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης
Ένα ορφανό αρκουδάκι από την Π.Γ.Δ.Μ. & ένα λυκάκι στην αγκαλιά του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Κοζάνη: Λύκος νεκρός από πυροβόλο όπλο
Περιέφερε το κομμένο κεφάλι του λύκου πάνω στη μοτοσυκλέτα του!
Σκότωσαν και κρέμασαν τον λύκο στον Παρνασσό
Καβάλα: Σκότωσε τον λύκο αλλά νοιάστηκε μόνο για τη ζημιά στο αυτοκίνητο!
Πόσο χαίρονται οι κυνηγοί όταν σκοτώνονται λύκοι; (Βίντεο)
Βασάνισαν και σκότωσαν λύκο στη Δράμα
Νεκρός λύκος στη Δράμα
Σχετικά με τον βασανισμό του λύκου στη Δράμα
Κοζάνη: Λύκος νεκρός σε τροχαίο
Κοζάνη: Λύκος νεκρός από πυροβόλο όπλο
Ημαθία: Σκότωσαν τρεις λύκους
Σέρρες: Γεμάτο σκάγια το σώμα του άρρωστου λύκου
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr