Κλειτορία Αχαΐας: Έκκληση για τον εντοπισμό του σκελετωμένου και άρρωστου σκύλου
Έκκληση για τον εντοπισμό του σκελετωμένου και άρρωστου σκύλου απευθύνουν οι Φιλόζωοι Εθελοντές Καλαβρύτων μέσα από τη σελίδα τους στο facebook καθώς στην περιοχή της…
Μέσα σε τέσσερις μήνες στην ίδια περιοχή στο Σουφλί εντοπίστηκαν νεκρά από φόλες τέσσερα κυνηγόσκυλα, τρία τσοπανόσκυλα και μια αλεπού σύμφωνα με το WWF ενώ κάτοικοι είπαν ότι έχουν δηλητηριαστεί και γάτες. H περιοχή όπως επισημαίνει το WWF είναι αγροτική με αμπέλια και χωράφια και βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς δηλαδή εντός της περιοχής όπου μπορούν να τραφούν με νεκρά ζώα οι εναπομείναντες σπάνιοι γύπες οι ασπροπάρηδες.Η αιτία των κατ’ επανάληψη περιστατικών εξόντωσης ζώων παραμένει άγνωστη. Εντούτοις όπως το WWFεπισημαίνει κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ίσως στόχος του ή των δραστών να είναι οι αλεπούδες επειδή μπαίνουν σε κοτέτσια για να φάνε τις κότες. Σύμφωνα με το ελληνικό τμήμα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση: «Στο πρώτο περιστατικό του Φεβρουαρίου, ο ανιχνευτής Κίκο βρήκε δηλητηριασμένο δόλωμα στο σημείο που είχε δηλητηριαστεί το πρώτο κυνηγόσκυλο και άμεσα η τοπική μας ομάδα κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστου.
Τα περιστατικά αποτυπώνονται στο χάρτη.
Όμως δεν πιστεύαμε ότι αυτό θα συνεχιζόταν. Ένα - δύο θύματα το μήνα έως και τον Μάιο συνέχισαν να εντοπίζονται από τους ιδιοκτήτες τους και ένα από τον Κίκο ο οποίος έκανε συνολικά 6 περιπολίες για ψάξιμο άλλων ζώων ή δολωμάτων. Κάποια από τα ευρήματα έχουν σταλεί με τη συνδρομή του Αγροτικού Κτηνιατρείου Σουφλίου για τοξικολογική ανάλυση, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται για να πιστοποιηθεί το δηλητήριο που έχει χρησιμοποιηθεί.
Τα τελευταία περιστατικά τον Μάϊο, όταν πριν ένα μήνα οι μαθητές του Σουφλίου που έχουν υιοθετήσει ένα από τα τελευταία ζευγάρια του ασπροπάρη του δάσους Δαδιάς, διαμαρτύρονταν ενάντια στις φόλες στο κέντρο του Σουφλίου. Χρειάζεται να ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής για να διαφυλάξουν τα ζώα τους και να ενημερώσουν άμεσα τις αρχές για οποιαδήποτε απώλεια ζώων με ενδείξεις δηλητηρίασης για να πιστοποιηθεί η δηλητηρίαση και να ελεγχθεί εκ νέου η περιοχή για άλλα θύματα με τη βοήθεια του Kίκο» καταλήγει το WWF.
Η δράση της ομάδας ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί μέρος του προγράμματος LIFE10 NAT/BG/000152, με τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη Βουλγαρία και την Ελλάδα» το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία των: Ορνιθολογική Εταιρεία της Βουλγαρίας (Bulgarian Society for the Protection of Birds–BSPB), Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς και Ορνιθολογική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας (Royal Society for the Protection of Birds–RSPB) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.
Διαβάστε επίσης:
Τοποθέτησαν πομπό σε έναν από τους τελευταίους Ασπροπάρηδες των Βαλκανίων
Μαθητές διαμαρτυρήθηκαν για τις φόλες έξω από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης
Δύο Όρνια νεκρά από φόλες στην Άνω Βυρσίνη Έβρου
Οι μαθητές του Έβρου βροντοφώναξαν «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΟΛΕΣ»
Δύο Όρνια νεκρά από φόλες στην Άνω Βυρσίνη Έβρου
Ασπροπάρης: Ένα από τα θύματα μαζικής δηλητηρίασης επέστρεψε στον τόπο του!
Γιάτρεψαν και απελευθέρωσαν τον Ασπροπάρη που βρέθηκε δηλητηριασμένος στην Κοζάνη
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr