Καταγγελία στην Αστυνομία κατέθεσαν σήμερα κατ’ αγνώστου μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Μυκόνου (Mykonos Animal Welfare) καθώς σε μια πλαγιά στην περιοχή του Άγιου Σώστη κοντά στην παραλία κάποιος είχε αφήσει τρεις αγελάδες των οποίων τα πόδια είχε τόσο σφιχτά δεμένα (επί μήνες) με παστούρες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα σχοινιά – που ήταν εξαιρετικά κοντά ώστε τα ζώα να μην μπορούν να τρέξουν – να έχουν χωθεί μέσα στη σάρκα τους και ακουμπούν στα οστά των άκρων τους.
Τις αγελάδες σε άθλια κατάσταση – ας μη ξεχνάμε στον νούμερο ένα τουριστικό προορισμό της χώρας – εντόπισε τυχαία η Καίτη Φούσκη η οποία κάνοντας βόλτα χθες νωρίς το πρωί στην περιοχή διαπίστωσε ότι το μοσχαράκι είχε πληγές στα πόδια οι οποίες μύριζαν αφού ήταν κατάσταση σήψης. Η γυναίκα ενημέρωσε την Σάρον Γκράχαμ πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου Μυκόνου και με τη συνδρομή του κτηνίατρου Κώστα Κωνσταντίνου και με μια ακόμα φιλόζωη πήγαν επί τόπου και στην κυριολεξία έφριξαν με αυτά που είδαν.
Από τις πληγές στα πόδια των ζώων έβγαιναν σκουλήκια εξαιτίας της μόλυνσης. Τα σχοινιά με τα οποία ήταν δεμένα για μήνες τόσο σφιχτά τα άκρα των αγελάδων είχαν φτάσει πια στα οστά. Ο πόνος τον οποίο βίωναν και βιώνουν αυτά τα πλάσματα, τα οποία περπατούν με μεγάλη δυσκολία, φρικτός. Οι τρεις άνθρωποι κατάφεραν μετά από πολύ προσπάθεια αρχικά να βγάλουν τα δεσμά και να καθαρίσουν τις πληγές από τις δύο αγελάδες και χρειάστηκε να μεταβούν και δεύτερη φορά στην παραλία καθώς βρήκαν άλλο ένα μοσχαράκι ήταν στην ίδια κατάσταση να σαπίζει από τα δεσμά του.
Αφού προσέφεραν στα ζώα τις πρώτες βοήθειες, ενημέρωσαν την Αστυνομία και τον Δήμου Μυκόνου για το δράμα και τον βασανισμό των ζώων και σήμερα κατέθεσαν καταγγελία στον Αστυνομικό Σταθμό χωρίς όμως να γνωρίζουν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη καθώς οι αγελάδες δεν έφεραν τα απαραίτητα σκουλαρίκια. Όμως όταν πήγαν σήμερα στον Άγιο Σώστη διαπίστωσαν ότι οι αγελάδες είχαν εξαφανιστεί από το σημείο με τις «ευλογίες» της τοπικής κοινωνίας, που πάλι δεν είδε... και πάλι δεν άκουσε...
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου ο Δήμος Μυκόνου «δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην υπόθεση καθώς δεν επιθυμούν διαμάχη με άλλους Μυκονιάτες» ενώ κανείς από τους κατοίκους της περιοχής δεν υπέδειξε σε ποιον ανήκουν τα ζώα.
Έκκληση για τον εντοπισμό του βασανιστή των αγελάδων
Ο σύλλογος «Mykonos Animal Welfare» επισημαίνει: «Παρακαλούμε οποιοσδήποτε έχει δει το άτομο αυτό που μετακίνησε τα ζώα να μας ενημερώσει. Πρέπει να καταλάβετε ότι ο μόνος λόγος που αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν την κακοποίηση και εγκατάλειψη των ζώων είναι ότι ξέρουν ότι κανένας δεν θα επιμείνει για την απονομή δικαιοσύνης.
Αυτή την στιγμή τα συγκεκριμένα κακοποιημένα ζώα μπορεί να υποφέρουν από σκουλήκια που τρώνε τις σάρκες τους και ίσως ένα νέο σχοινί έχει δεθεί στις πληγές τους από την άγνοια του ιδιοκτήτη που τα βλέπει ως κρέας και δεν σέβεται το δικαίωμα τους για μία αξιοπρεπή ζωή μέχρι να θανατωθούν για το κρέας τους.
Αυτό το κακοποιημένο ζώο την επόμενη φορά που θα σε καλέσουν σε ένα πανηγύρι θα μπορούσε να βρεθεί στο πιάτο σου. Να είσαι σίγουρος ότι αυτό το κρέας θα είναι γεμάτο τοξίνες καθώς έχει μολυνθεί από σκουλήκια όταν πέθαινε από έντονο πόνο και άγχος».
Αν γνωρίζετε τον ιδιοκτήτη των ζώων ενημώστε την Αστυνομία ή καλέστε στο τηλέφωνο: 6944777674.
Τι είναι το παστούρωμα (μπαστούρωμα ή πεδίκλωμα) που καλά κρατεί
Αν αυτά γίνονται στην τουριστική βιτρίνα της χώρας δηλαδή στο νησί της Μυκόνου φανταστείτε τι συμβαίνει εις βάρος των ζώων σε περιοχές λιγότερο ή καθόλου τουριστικές. Το παστούρωμα είναι εξόφθαλμη μορφή κακοποίησης που οι τοπικές αρχές παραβλέπουν ότι συμβαίνει και όταν τους γίνεται καταγγελία συχνά οι αστυνομικοί απαντούν με την εξής ερώτηση: «Ζώα είναι και πως θες να τα έχει;».
Οι κτηνοτρόφοι και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο στα νησιά συνηθίζουν να δένουν το κεφάλι των ζώων με το μπροστινό τους πόδι ώστε π.χ. οι αγελάδες, οι κατσίκες να μην μπορούν να φτάσουν με το στόμα τους χόρτα, καρπούς δέντρων ή φύλλα που δεν είναι πολύ κοντά στο έδαφος.
Συχνά δένουν τα πόδια της ίδιας πλευράς του ζώου μεταξύ τους ώστε αυτό να μην μπορεί να διανύσει γρήγορα μεγάλη απόσταση, να μην μπορεί να πηδήξει μια περίφραξη, να μην μπορεί απομακρυνθεί από την περιοχή βόσκησης ή να σκαρφαλώσει καταστρέφοντας καλλιέργειες.
Ο πόνος που νιώθουν σε όλο τους το κορμί όσα ζώα ζουν έτσι δεμένα - συνήθως όσο διαρκεί και ο βίος τους - είναι σίγουρα πολύ έντονος, αφού ποτέ δεν μπορούν να τεντωθούν, να σηκώσουν το κεφάλι τους ή να μείνουν σε φυσιολογική στάση και θέση.
Οι άνθρωποι αν αναγκαστούν να μείνουν για κάποιες ώρες - ούτε καν για μέρες - με το κεφάλι δεμένο και σκυμμένο αναγκαστικά μόνο προς τα κάτω είναι βέβαιο ότι θα υποφέρουν. Γι’ αυτό ακριβώς αναρωτιόμαστε γιατί δεν θέλουν να αντιληφθούν πόσο υποφέρουν αυτά τα πλάσματα, αφού είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι και τα ζώα νιώθουν τον πόνο και την ταλαιπωρία όπως ακριβώς και εμείς.
Αν τα λεγόμενα «βαρελόσκυλα» είναι μια μορφή κακοποίησης των ζώων, που φυλάνε τα κοπάδια, μια ακόμα άλλη πτυχή είναι το βασανιστήριο, που υφίστανται δεμένα τα περισσότερα παραγωγικά ή ζώα εργασίας στην Ελλάδα, πριν σφαγιαστούν σε νόμιμα ή παράνομα σφαγεία ή πριν τελειώσει ο κοπιώδης βίος τους.
Ο βηματισμός των ζώων είναι εξαιρετικά μικρός σε έκταση και βασανιστικός. Τα ζωντανά συχνά πέφτουν χάνοντας την ισορροπία τους και ειδικά στα μουλάρια και τα γαϊδούρια αυτό οδηγεί μια ώρα αρχύτερα στο θάνατο αφού τα τραύματα τους σπανίως τυγχάνουν φροντίδας.
Δείτε στο βίντεο πως είναι δεμένες οι αγελάδες στα πόδια και το κεφάλι στα Μάρμαρα της Πάρου το 2012.
Τα σημάδια στους αστραγάλους των ζώων είναι μόνιμα και εμφανή, και τα συγκεκριμένα σημεία συχνά ατροφούν από την τριβή και το διαρκές τέντωμα του σχοινιού ή της αλυσίδας.
Το παστούρωμα (μπαστούρωμα ή πεδίκλωμα) είναι μια ακόμα συμβατική μέθοδος κακοποίησης των παραγωγικών ζώων. Εκείνων των ζώων, που οι κτηνοτρόφοι τα αφήνουν, να βόσκουν έτσι, για να παράγουν πιο γευστικό γάλα και για να έχουν πιο γευστικό κρέας, ώστε εκείνοι να βγάλουν τα χρήματα, που χρειάζονται χωρίς να ξοδέψουν για να κατασκευάσουν περιφράξεις ή για να μην χρειάζεται να τα επιτηρούν.
Μέσω facebook η πρόεδρος της Φιλοζωικής Οργάνωσης Αγρινίου, Βούλα Αναγνωστοπούλου, έκανε γνωστό ότι στο χωριό Καραϊσκάκης Αιτωλοακαρνανίας πολλές γάτες βρέθηκαν δηλητηριασμένες από τις 16 έως…
Τη διάσωση του σκύλου που περιφερόταν στους Σπαθάδες του Δήμου Τρικκαίων με μια συρμάτινη θηλιά γύρω από την κοιλιά του κατάφεραν μετά από πολλές προσπάθειες…
Η Βρετανίδα Λίντα Λούκας το 2008 δημιούργησε σε ιδιόκτητη έκταση στα Χανιά στην περιοχή Κάινα ένα καταφύγιο για τα αδέσποτα ζώα. Το καταφύγιο αυτό, που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τον οικισμό, φιλοξενεί περισσότερα από 100 σκυλιά, τα οποία η κα Λούκας συντηρεί με δικά της έξοδα (δωρεές, χορηγίες).
δυστυχως ειναι πμυ συχνα τετοια φαινομενα κακοποιησης ζωων στο νησι,αλλα σχεδον κανεις δεν μιλα & δεν διαμαρτυρεται,αφου παρομοιες ειναι οι συνθηκες για τα περ/ρα ζωα δυστυχως...& οχι μονο εδω αλλα σε παρα πολλα μερη της ελλαδας.
kthnos....kante tou to idio. deste tou to kefaki sta arxidia tou, na mh mporei na shkosei thn athlia fatsa tou na koitaksei ton hlio xoris na ta kanei sfentona....
den exo logia na perigrapso thn ahdia kai syxamara pou mou prokaloun ayta ta dipota anthroparia...kai to xeirotero, me thn anoxh ths ntopias, athlias koinonias.
THA EPREPE NA KOINOPOIHSOUME AYTES THS EIKONES STO EKSOTERIKO. NA MH PATHSEI ANTHROPOS SE AYTA TA KWLONHSIA MEXRI NA EKSANTHROPISTOUN.....
Κανείς να μην ξαναπατήσει εκεί
Η φιλοζωική Μυκόνου έμαθε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης αλλά δεν τον καταγγέλλουν γιατί τον φοβούνται.
Και φοβάται αυτή η κοινωνία ότι θα αλλοιωθεί από ξένες κουλτούρες…
δυστυχως ειναι πμυ συχνα τετοια φαινομενα κακοποιησης ζωων στο νησι,αλλα σχεδον κανεις δεν μιλα & δεν διαμαρτυρεται,αφου παρομοιες ειναι οι συνθηκες για τα περ/ρα ζωα δυστυχως...& οχι μονο εδω αλλα σε παρα πολλα μερη της ελλαδας.
kthnos....kante tou to idio. deste tou to kefaki sta arxidia tou, na mh mporei na shkosei thn athlia fatsa tou na koitaksei ton hlio xoris na ta kanei sfentona....
den exo logia na perigrapso thn ahdia kai syxamara pou mou prokaloun ayta ta dipota anthroparia...kai to xeirotero, me thn anoxh ths ntopias, athlias koinonias.
THA EPREPE NA KOINOPOIHSOUME AYTES THS EIKONES STO EKSOTERIKO. NA MH PATHSEI ANTHROPOS SE AYTA TA KWLONHSIA MEXRI NA EKSANTHROPISTOUN.....