Ερώτηση προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Σκουρλέτη, αναφορικά με τη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου και για την άδεια σχετικά με την μεταφορά ακόμα έξι δελφινιών στο δελφινάριο του, όπου πραγματοποιούνται παράνομα «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες κατέθεσε στις 28 Ιουνίου ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιώργος Δημαράς.
Ο κ. Δημαράς, που προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, και θυμάται τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για να μπει τέλος στις παράνομες - απαράδεκτες παραστάσεις στο δελφινάριο μας υπενθυμίζει ότι ενώ η Ελλάδα απαγορεύει τις παραστάσεις με ζώα, εδώ και 6 ολόκληρα χρόνια η πολιτεία δεν εφαρμόζει τον συγκεκριμένο νόμο στην περίπτωση του δελφιναρίου. Όχι μόνο αυτό, αλλά εγκρίνει και την περιβαλλοντική μελέτη μετά από 6 χρόνια λειτουργίας του...
Ολόκληρη η ερώτηση με θέμα: «Απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών»
Όπως έλεγε ο Μ. Γκάντι: «Ο Πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα». Δυστυχώς η κοινωνία και ο πολιτισμός μας απέχουν πολύ ακόμα από τη στιγμή που ο σεβασμός για τα δικαιώματα όλων των έμβιων όντων θα αποτελεί πραγματικότητα.
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με τις επίμονες και δυναμικές προσπάθειες των κινημάτων και των συλλόγων για την προστασία των ζώων, αλλά και την ευθυγράμμιση της εθνικής με την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία, έχουν γίνει μικρά αλλά σημαντικά βήματα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων. Μια σημαντική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η ψήφιση του ν.4039/2012 (ΦΕΚ Α΄15) «Για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό».
Μια από τις πιο σημαντικές προβλέψεις του παραπάνω νόμου ήταν, με το άρθρο 12, η απαγόρευση της χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα τα άρθρα 12 και 13 του ν.4039/2012, όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με το άρθρο 46 του Ν.4235/2014 (ΦΕΚ 32Α’) μεταξύ άλλων προβλέπουν:
«Άρθρο 12. Απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες
1. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού. (…)
2.α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους. (…)
Άρθρο 13. Εξαιρέσεις
1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται, οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας, τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις κάθε είδους με τη συμμετοχή ζώων, πλην παραστάσεων ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο. (…)».
Από τις παραπάνω διατάξεις προκύπτει ρητά η απαγόρευση της χρήσης ζώων σαν υποκείμενα εκδηλώσεων και δημόσιων θεαμάτων. Είναι σαφές ότι η παραπάνω απαγόρευση ισχύει για κάθε είδους ζώο και για κάθε είδους σκοπό και χωρίς αμφιβολία περιλαμβάνει την απαγόρευση παραστάσεων που πραγματοποιούνται σε τσίρκο ή δελφινάρια. Τα τελευταία, στο πλαίσιο των προσφερόμενων υπηρεσιών τους περιλαμβάνουν και χρήση διαφόρων ζώων (χερσαίων ή θαλάσσιων), τα οποία εξαναγκάζουν με χρήση βίας σε εκτέλεση θεαμάτων με σκοπό το κέρδος και υπό, συχνά, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και, σε κάθε περίπτωση, εντελώς ξένες προς την βιολογία τους και τον φυσικό προορισμό τους. Ειδικά δε, η απαγόρευση αιχμαλωσίας κητωδών και θαλάσσιων θηλαστικών κρίνεται επιβεβλημένη ακόμη περισσότερο λόγω της βιολογικής και κοινωνικής ιδιαιτερότητας των ζώων αυτών, δεδομένου ότι η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί ότι η αιχμαλωσία κητωδών ισοδυναμεί με βασανιστήριο.
Παρά τη ρητή απαγόρευση των ανωτέρω διατάξεων, στο «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» εξακολουθούν κατά τα τελευταία χρόνια και πραγματοποιούνται παραστάσεις με δελφίνια κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Στα επανειλημμένα αιτήματα φορέων και οργανώσεων για εφαρμογή του νόμου και για κλείσιμο του δελφιναρίου που παρανόμως λειτουργεί στην ανωτέρω επιχείρηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που έχει τη σχετική αρμοδιότητα, εξακολουθεί να κωφεύει.
Επιπροσθέτως, με έκπληξη διαπιστώνεται ότι με την από 14-6-2016 υπ’αρ.πρωτ.οικ.30289 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Έγκριση Περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση και λειτουργία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στο Δήμο Σπάτων- Αρτέμιδος, Π.Ε Ανατολικής Αττικής», γίνεται αναφορά σε εγκαταστάσεις που φιλοξενούν θαλάσσια θηλαστικά καθώς και σε «εκπαιδευτικό θαλάσσιο πάρκο», όρος που δεν συναντάται πουθενά στις εξαιρέσεις που προβλέπονται από το ν.4039/2012.
Πέρα από το γεγονός ότι η ανωτέρω υπουργική απόφαση περιβαλλοντικών όρων εκδίδεται τουλάχιστον έξι χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του δελφιναρίου και τέσσερα χρόνια από τη ρητή απαγόρευση του ν.4039/2012 για παραστάσεις με ζώα, στη σελίδα 10 της απόφασης υπάρχει διατύπωση -και μάλιστα εντός εισαγωγικών- του άρθρου 13 του ν.4039/2012 που δεν υφίσταται ούτε στον αρχικό νόμο ούτε στην τροποποίησή του με το ν.3235/2014 («η διατήρηση ζώων σε πάρκα επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι δεν διεξάγονται κάθε είδους παραστάσεις με τη συμμετοχή ζώων»).
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται η καθυστέρηση του Υπουργείου να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και η επινόηση όρων και διατυπώσεων που διαιωνίζουν την παράνομη λειτουργία δελφιναρίου στη χώρα μας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση απαγόρευση λειτουργίας των παραστάσεων με δελφίνια που πραγματοποιούνται στο «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» κατ’εφαρμογή του νόμου 4039/2012;
2. Προτίθεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης CITES να αποτρέψουν κάθε νέα εισαγωγή στη χώρα μας δελφινιών και άλλων θαλάσσιων θηλαστικών που προορίζονται για παραστάσεις;
3. Σκοπεύει το Υπουργείο να προχωρήσει σε τροποποίηση του ν.4039/2012 προκειμένου να απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση η αιχμαλωσία κητωδών στη χώρα μας και να ορίζεται ρητά ο αρμόδιος φορέας εφαρμογής της ανωτέρω απαγόρευσης;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Δημαράς
Διαβάστε επίσης:
Ο Π. Σκουρλέτης υπέγραψε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου
Και 5ο δελφίνι νεκρό εξαιτίας της αιχμαλωσίας του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα
Τα δελφίνια δεν «εκπαιδεύουν» απλώς παιδεύονται κύριε υπουργέ!
Tagged: ΑΙΧΜΑΛΩΤΑ ΖΩΑ ,
ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ,
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ ,
ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ ,
ΔΕΛΦΙΝΙ ,
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ,
ΕΓΚΛΕΙΣΤΑ ΖΩΑ ,
ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ,
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ,
ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΩΝ ,
ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ,
ΣΥΡΙΖΑ ,
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ,
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Η απάντηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου http://www.atticapark.com/el/news/apanthsh-sthn-paraplhroforhsh-gia-ta-delfinia.1094.html
Με αφορμή πρόσφατη ερώτηση του Βουλευτή κ. Γιάννη Δημαρά στη Βουλή αναφορικά με την εφαρμογή του Ν4039/2012 από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:
Ενημερώνουμε και υπενθυμίζουμε, τόσο σε εσάς όσο και σε αυτούς που σας «ενημερώνουν», ότι τα αρμόδια δικαστήρια έχουν αποφανθεί όχι μία, αλλά δύο φορές υπέρ του Αττικού Ζωολογικου Πάρκου αναφορικά με «δήθεν» παράβαση των εν λόγω άρθρων που επικαλείστε.
Η πρώτη με την υπ’αριθμό 96342/13 της 24/10/2013 του Πρωτοδικείου Αθηνών «Αθωωτική απόφαση για πράξη –άμεση συνέργεια σε πάραβαση του άρθρου 12 παρ.2 και άρθρου 20 παρ.3 του νόμου 4039/2012» και η δεύτερη με την υπ’αριθμό 61390/2015 της 17/06/2015 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών μετά από μήνυση της ΠΦΠΟ που μας κηρύσσει «αθώο για την πράξη που του αποδίδεται περί της παράβασης του άρθρου 12 παρ.2 και άρθρου 20 παρ.3 του νόμου 4039/2012».
Θεωρούμε οτι η ερώτηση αυτή εντάσσεται σε μια συστηματική χρόνια προσπάθεια δυσφήμισης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, υποκινούμενη από μια συγκεκριμένη μειοψηφική ομάδα, η οποία –όπως και ανοιχτά εκφράζει- έχει στόχο την εν γένει απαγόρευση λειτουργίας των Ζωολογικών Πάρκων. Η ομάδα αυτή όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με μέλη πολλών οικολογικών οργανώσεων με σοβαρή δράση στο πεδίο αλλά, κυρίως, έρχεται σε αντίθεση με τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (οδηγία 1999/22/ΕΚ), η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι είναι σημαντική η «ανάγκη να εξασφαλισθεί ότι οι Ζωολογικοί Κήποι επιτελούν αποτελεσματικά το σημαντικό τους έργο για τη διατήρηση των ειδών, την εκπαίδευση του κοινού και την επιστημονική έρευνα», καθώς συμβάλλουν μεταξύ άλλων «στην προώθηση της εκπαίδευσης και της συνειδητοποίησης του κοινού όσον αφορά τη διατήρηση της βιοπολυµορφίας, ιδιαίτερα µε την παροχή πληροφοριών για τα είδη που εκτίθενται και για τους φυσικούς τους οικότοπους», της ελληνικής νομοθεσίας που προστατεύει τα Ζωολογικά Πάρκα, αλλά και δικαστικών αποφάσεων που έχουν δεχτεί ότι η λειτουργία του Ζωολογικού Πάρκου «προάγει το δημόσιο συμφέρον» (1490/2005 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών -14ο Τμήμα), λόγος άλλωστε που τα 2/3 των ευρωπαϊκών Ζωολογικών Πάρκων χρηματοδοτούνται ανέκαθεν από κρατικούς προϋπολογισμούς!
Η ομάδα αυτή, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την παρουσία δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (που βρίσκονται εδώ απολύτως νόμιμα, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τον Νόμο που διέπει την λειτουργία μας), έχει επιδοθεί τα τελευταία χρόνια σε μία συνεχή προσπάθεια υποβολής προσκομμάτων στη λειτουργία μας, τα οποία βέβαια έχουν καταπέσει στα αρμόδια δικαστήρια, αλλά και στην εσκεμμένα εσφαλμένη ερμηνεία του ισχύοντος Νόμου.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι κατηγορίες τους διαρκώς μεταβάλλονται ανά τα χρόνια, κάθε φορά που τα ψεύδη τους καταρρίπτονται είτε από εμάς, είτε από τα Δικαστήρια.
Αναφορικά με το Ν4039/2012, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, το Aττικό Ζωολογικό Πάρκο από την πρώτη στιγμή στήριξε και χαιρέτισε την ψήφιση του νόμου αυτού, που ήρθε να εκσυγχρονίσει, συμπληρώσει, βελτιώσει και επικαιροποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο, καθιστώντας το πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό. Πρόκειται για ένα βήμα που συνέβαλλε όχι μόνο στην προστασία των ζώων, αλλά και στην καλλιέργεια εν γένει μίας φιλοζωικής κουλτούρας, σκοπός άλλωστε που συνάδει και με τη δική μας φιλοσοφία. Ιδιαίτερη ικανοποίηση μας προκάλεσε η απαγόρευση της εκμετάλλευσης των ζώων σε θιάσους και τσίρκα, μία πρακτική που ταλαιπωρεί και υποβιβάζει τα ζώα, χωρίς να έχει κανέναν απολύτως εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Συγχρόνως η πρακτική αυτή δυσφημεί τις προσπάθειες που γίνονται από οργανωμένους φορείς, όπως το Πάρκο μας, για την ενδυνάμωση του σεβασμού μας έναντι όλων των ζώων. Επιπλέον ο νόμος αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη του -αυτονόητου για εμάς, ως του μοναδικού επίσημα αδειοδοτημένου φορέα προβολής της παγκόσμιας άγριας πανίδας στη χώρα μας- διαχωρισμού των εγκεκριμένων Ζωολογικών Πάρκων και Eνυδρείων από τα τσίρκα και τους περιφερόμενους θιάσους, με κριτήρια που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες διαβίωσης, ευζωίας, φροντίδας, περίθαλψης και, εν γένει, σεβασμού των ζώων, αναγνωρίζοντας έτσι τον σημαντικό ρόλο μας που είναι και στη βάση του εκπαιδευτικός.
Εντούτοις, η εν λόγω πολύ συγκεκριμένη μειοψηφική ομάδα, κάνοντας κατάχρηση του όρου “παραστάσεις”, καταφέρεται εναντίον μας με σειρά ψευδών και ανυπόστατων ισχυρισμών που πλήττουν βάναυσα την ιστορία, το κύρος και τον εκπαιδευτικό μας ρόλο. Κάτι το οποίο δυστυχώς επαναλαμβάνει και ο κ. Δημαράς.
Αναφορικά με τα επίμαχα άρθρα 12 και 13 είναι προφανές, όπως προκύπτει και από την αιτιολογική έκθεση του Νόμου, την οποία καλά θα κάνει να διαβάσει η ομάδα που μας δυσφημεί προτού προτρέπει και παραπληροφορεί θετικά προσκείμενους προς την οικολογική σημαντικότητα βουλευτές, ότι σκοπός του νομοθέτη ήταν να τεθεί ένα τέλος στην κακομεταχείριση των ζώων που υφίστανται στα τσίρκα και στους περιφερόμενους θιάσους (με τις κατακριτέες εικόνες των αρκουδιάρηδων). Με δεδομένο ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δεν κάνει παραστάσεις αλλά αντίθετα, λόγω τόσο των εγκαταστάσεων που διαθέτει, όσο και του επιστημονικά κατηρτισμένου προσωπικού του, δύναται να εκπονεί και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης (μεταξύ των οποίων και για τα θαλάσσια θηλαστικά), που αποτελούν άλλωστε δομικό και συστατικό στοιχείο της ίδιας της ύπαρξης και λειτουργίας ενός σύγχρονου Ζωολογικού Πάρκου όπως το δικό μας. Είναι τέλος σαφές ότι δεν τίθεται κανένα πρόβλημα στην λειτουργία μας εν γένει, αλλά και του χώρου που φιλοξενούνται τα δελφίνια μας ειδικότερα. Αντίθετα, είμαστε πολύ περήφανοι για τον τρόπο λειτουργίας μας και τις αρχές που τη διέπουν!
Εν κατακλείδι, προσκαλούμε όλους όσους ενδιαφέρει το θέμα να έρθουν στο Πάρκο μας ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμασι την πραγματικότητα και να τους απαντήσουμε επί τόπου σε όποια σχετικά ερωτήματα και/ή απορίες ίσως ακόμη υπάρχουν. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πραγματικότητα θα τους εκπλήξει ευχάριστα και μάλλον θα μας προσδώσουν αναγνώριση για το υψηλό επίπεδο φροντίδας στα ζώα που φιλοξενούμε, και των εκπαιδευτικών μας υπηρεσιών προς το ευρύ κοινό που συστηματικά μας επισκέπτεται.
Ναι εκπαιδεύει τον κόσμο να λέει: ΄΄Μπράβο τους γιατί αλλιώς πού θα βλέπαμε ζώα από κοντά…΄΄ Μέχρι εκεί καταλαβαίνουν και εκπαιδεύονται. Ότι είδαν ζώα από κοντά. Αν είχαν μάθει να σέβονται τα ζώα στα τόσα χρόνια που έχετε τις φυλακές σας, θα είχαν πάψει να έρχονται και θα απαιτούσαν να τις κλείσετε. Ή τουλάχιστον δεν θα ξαναέρχονταν. Αυτοί αντίθετα είναι κατευχαριστημένοι που βλέπουν ζώα αιχμάλωτα.
Η δε επιθυμία σας να μάθει ο κόσμος να σέβεται τα ζώα τρέχει από τα μπατζάκια σας, προσέξτε μην την πατήσετε και γλιστρήσετε.