Στηρίξτε μας

Συγκεντρώνουν στοιχεία για να βρουν το είδος & τις περιοχές της Θεσσαλονίκης που χτύπησε ο ιός F.I.P. καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο αλλά αφανίζει γάτες

12 Ιουλίου 2016 21:09 | Επικαιρότητα
Συγκεντρώνουν στοιχεία για να βρουν το είδος & τις περιοχές της Θεσσαλονίκης που χτύπησε ο ιός F.I.P. καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο αλλά αφανίζει γάτες

Η Χριστιάνα Καραθανάση, γνωστή στη Θεσσαλονίκη για το φιλοζωικό της έργο, συγκεντρώνει στοιχεία για τις περιοχές της πόλης τις οποίες έχει χτυπήσει ο ιός Λοιμώδης Περιτονίτιδα της Γάτας (Feline Infectious Peritonitis, F.I.P.) με αποτέλεσμα πληθυσμοί αδέσποτων γατιών στειρωμένων και μη να αποδεκατίζονται. Δείγματα, που εστάλησαν πριν από μερικούς μήνες στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Μπρίστολ της Βρετανίας (Bristol University School), επιβεβαίωσαν τις υποψίες όλων ότι πρόκειται για τον F.I.P. Από τον περασμένο Μάρτη δεκάδες ζώα στη Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική πέθαναν ή τους έγινε ευθανασία καθώς η κατάσταση της υγείας τους ήταν μη αναστρέψιμη αφού για τον ιό αυτό δεν υπάρχει θεραπεία.

FIPgatesThessalonikis (1)Δείγματα DNA από τις γάτες που ασθένησαν τα έστηλαν στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Μπρίστολ της Βρετανίας για να επιβεβαιωθεί ποιος ιός είναι.

Η κα Καραθανάση συγκεντρώνει στοιχεία όπως:

  • Σε ποια περιοχή (οδός, πόλη, νομός)
  • Πόσα ζώα έχει η γατοαποικία
  • Στειρωμένα ή αστείρωτα και ηλικίες αυτών
  • Πόσες γάτες προσβλήθηκαν ή πέθαναν είτε από την υγρή μορφή της ασθένειας (π.χ. με πρησμένη με υγρό κοιλιά) είτε από την ξηρή μορφή (π.χ. με νευρολογικά προβλήματα, αστάθεια στο κεφάλι, απώλεια βάρους).

Οι επιστήμονες βάσει αυτών των στοιχείων θα εξετάσουν ποια η σχέση των ζώων μεταξύ τους και ποια μετάλλαξη του ιού τα έχει προσβάλει, καθώς είναι πρωτοφανές αδέσποτα ζώα, που δεν είναι έγκλειστα σε καταφύγιο ή συγκεντρωμένα σε κλειστούς χώρας να πεθαίνουν από τον F.I.P.

FIPgatesThessalonikis (2)Πρησμένη κοιλιά γεμάτη υγρό.

H κα Καραθανάση μας εξήγησε ότι πρόκειται για επιδημία γνωστή τους κτηνιάτρους της ευρύτερης περιοχής και στην Κτηνιατρική Κλινική του Α.Π.Θ. αλλά και σε όσους φροντίζουν γάτες. Οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ από το ιό αφού δεν μεταδίδεται στο είδος μας, αλλά απαιτείται διερεύνηση του πως προκλήθηκε αυτό το «ξέσπασμα» το κρατάει καιρό και εξοντώνει τόσα ζώα. Όσοι θα συμμετάσχετε σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να στείλετε σαφείς πληροφορίες χωρίς υπερβολές για να υπάρξουν αποτελέσματα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε και να στείλετε τα στοιχεία στην Χριστιάνα Καραθανάση μέσω facebook εδώ.

Περιγραφή Η ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ – Feline Infectious Peritonitis (F.I.P.)

Τι είναι;

Η Λοιμώδης Περιτονίτιδα της γάτας είναι μια ασθένεια που οφείλεται σε ιό της οικογένειας των Corona-ιών. Είναι θανατηφόρο νόσημα και η παθογένεια της σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι ο φόβος και ο τρόμος των εκτροφείων.

Πως μεταδίδεται;

Ο ιός της Λοιμώδους Περιτονίτιδας μεταδίδεται από γάτα σε γάτα από το στόμα και τις ρινικές κοιλότητες. Οι μολυσμένες γάτες μεταδίδουν τον ιό με τις απεκκρίσεις τους π.χ. ούρα, κόπρανα. Σκεύη σίτισης και δοχεία άμμου αποτελούν πηγή μόλυνσης. Επειδή για να μολυνθεί μια γάτα από τον ιό πρέπει να έρθει σε επαφή με μεγάλες ποσότητες του ιού, είναι πιο πιθανόν να νοσήσουν από τον ιό γάτες που ζουν πολλές μαζί , όπως στα εκτροφεία, παρά γάτες που μένουν μόνες τους σε ένα σπίτι.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο ιός της λοιμώδους περιτονίτιδας εκδηλώνεται κλινικά στη γάτα με τρείς μορφές:

ΞΗΡΗ ΜΟΡΦΗ

Όταν μια γάτα έχει προσβληθεί από τη ξηρά μορφή της νόσου δεν παρουσιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα έντονα κλινικά συμπτώματα. Πυρετός που ανεβοκατεβαίνει, αδιαθεσία και απώλεια βάρους χρονικής διάρκειας 2-12 εβδομάδων, μπορεί να είναι τα πρώτα συμπτώματα. Στη συνέχεια ο ιός μπορεί να προσβάλλει τη περιτοναϊκή κοιλότητα, τους οφθαλμούς και τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Στη περιτοναϊκή κοιλότητα, τα όργανα που συνήθως προσβάλλονται είναι οι νεφροί, το συκώτι και τα μεσεντέρια λεμφογάγγλια. Σε σπάνιες περιπτώσεις αλλοιώσεις αφορούν τη θωρακική κοιλότητα. Συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να είναι η πάρεση των οπισθίων άκρων που καταλήγει σε πλήρη αταξία και οι σπασμοί.

ΥΓΡΗ ΜΟΡΦΗ

Η υγρή μορφή της νόσου χαρακτηρίζεται από οξεία εμφάνιση και εξέλιξη. Η γάτα πονάει και η κοιλιά της είναι γεμάτη με υγρό. Συσσώρευση υγρού επίσης μπορεί να εμφανιστεί και στη θωρακική κοιλότητα. Τα συμπτώματα είναι ανορεξία, αδιαθεσία, εύκολη κόπωση, πόνος στη κοιλιά και αν έχει υγρό ο θώρακας τότε η γάτα εμφανίζει συμπτώματα δύσπνοιας.

ΜΙΚΤΗ ΜΟΡΦΗ

Στις περιπτώσεις αυτές η γάτα προσβάλλεται και από τις δύο μορφές και τα κλινικά συμπτώματα ποικίλουν.

  • Πρέπει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή της αρχικής έκθεσης του ζώου στον ιό ως και την εκδήλωση κλινικών συμπτωμάτων μπορεί να περάσουν εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια.
  • Επίσης γάτες που έχουν προσβληθεί από τον ιό της λοιμώδους περιτονίτιδας δεν είναι απαραίτητο να νοσούν και μπορεί να είναι φορείς για πολλά χρόνια ακόμη και για όλη τους τη ζωή.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση του ιού της λοιμώδους περιτονίτιδας πλέον είναι απλή. Μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος, μπορείτε να ελέγχεται κάθε καινούργιο γατάκι που αγοράζεται ή υιοθετείτε. Παλαιότερα λόγω διασταυρωμένων αντιδράσεων με άλλους corona-ιούς η εργαστηριακή διάγνωση δεν ήταν αξιόπιστη. Τώρα σε εξειδικευμένα κτηνιατρικά εργαστήρια είναι πλέον εφικτή η εργαστηριακή διάγνωση της νόσου.

Πολλές φορές, τα κλινικά συμπτώματα που εμφανίζει το ζώο είναι τόσο χαρακτηριστικά, που η διάγνωση είναι σχετικά εύκολη.

Πως γίνεται η θεραπεία;

Δυστυχώς θεραπεία δεν υπάρχει. Παρόλο που το νόσημα δεν είναι ιάσιμο, ασυμπτωματικές γάτες μπορούν να ζήσουν χρόνια, χωρίς να εκδηλώσουν κανένα κλινικό σύμπτωμα. Οι γάτες που έχουν κλινικά συμπτώματα υπάρχει η πιθανότητα να ζήσουν αρκετούς μήνες με υποστηρικτική αγωγή. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορούμε να σκοτώσουμε τον ιό. Πρέπει όμως το περιβάλλον να είναι καθαρό και τα σκεύη τροφής, νερού και το δοχείο άμμου να απολυμαίνονται τακτικά.

Τι να κάνω για να μην μολυνθεί η γάτα μου;

Πρέπει να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν η επαφή με άλλες γάτες. Αν θέλετε να περιθάλψετε ένα αδέσποτο γατάκι καλό είναι να το απομονώσετε από τη γάτα σας, έτσι ώστε αν νοσεί από κάποιο λοιμώδες νόσημα να μην το μεταδώσει. Επίσης αν θέλετε να πάρετε καινούργιο γατάκι καλό είναι πρώτα να εξεταστεί από τον κτηνίατρο για να εξακριβωθεί αν είναι υγιές. Επίσης υπάρχει ένα σχετικά καινούργιο εμβόλιο με σκοπό να αποτραπεί η είσοδος του ιού στον οργανισμό της γάτας.

Ο άνθρωπος μολύνεται; ΟΧΙ

Ρουμελιώτη Καλλιόπη

Κτηνίατρος D.V.M.

Διαβάστε επίσης:

Αφανίζει τις αδέσποτες γάτες της Θεσσαλονίκης η λοιμώδης περιτονίτιδα

Βασική αιτία αύξησης των αδέσποτων είναι η μη στείρωση των ζώων

Μύθοι και αλήθειες για τη λεϊσμανίωση και το καλααζάρ

Τοξόπλασμα και κατοικίδια: Μύθοι και Πραγματικότητα

Οι γυναίκες που εγκυμονούν ΔΕΝ κινδυνεύουν από τις γάτες

Ο ύπνος με κατοικίδια στη βρεφική ηλικία μειώνει τον κίνδυνο άσθματος

Μύθοι και αλήθειες σχετικά με την τοξοπλάσμωση

Η Αμερικανική Επιθεώρηση Παιδιατρικής «απαντάει» στις ανοησίες του διοικητή…

 

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

  1. Sissy Douitzi

    ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΠΆΡΧΕΙ ΕΝΑ ΓΑΤΑΚΙ ΤΟ ΟΠΟΙΌ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΙ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΉ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑ.ΒΡΙΣΚΕΤΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΑΡΑΝΙΚΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.