Ο Δημήτρης Μανδηλαράς μέσω της δικηγόρου του Ευτυχίας Κουράκλη επικοινώνησε με το www.zoosos.gr για να καταγγείλει την απαράδεκτη συμπεριφορά οδηγού του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας που δεν επέτρεψε στις 18 Ιουνίου 2016 στην κόρη του να επιβιβαστεί στο λεωφορείο επειδή είχε μαζί της τον μικρόσωμο σκύλο της, επικαλούμενος την αλλεργία άλλου επιβάτη, αν και το ζώο είναι εμβολιασμένο, η ιδιοκτήτρια είχε μαζί της το βιβλιάριο υγείας του, τον είχε και στο ειδικό κλουβί μεταφοράς και θα μπορούσε να καθίσει σε θέση μακριά από τον αλλεργικό...
Ο κ. Μανδηλαράς στην επιστολή του εξηγεί: «Ένα ακόμη κρούσμα παραβίασης των δικαιωμάτων των κατόχων ζώων έλαβε χώρα πριν από δύο περίπου εβδομάδες από υπαλλήλους του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα, πριν από ένα περίπου μήνα, τέσσερις φοιτήτριες εξέδωσαν εισιτήρια, προκειμένου να μεταβούν από το Αντίρριο στην Πάτρα, με το τελευταίο δρομολόγιο του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας στις 20:10.
Η μία εξ αυτών είναι ιδιοκτήτρια ενός σκύλου, ράτσας κοκόνι, που ζυγίζει περίπου 4,500 κιλά. Την ημέρα εκείνη είχε μαζί της και το σκύλο της, ο οποίος βρισκόταν μέσα σε ειδικό κλουβί μεταφοράς διαστάσεων 50Χ40Χ35 εκατοστών, με όλα τα νόμιμα έγγραφά του, δηλαδή το βιβλιάριο υγείας του.
Όμως, παρά το γεγονός της έκδοσης των εισιτηρίων, όταν έφτασε η ώρα της επιβίβασης στο λεωφορείο, οδηγός δεν επέτρεψε στις τέσσερις φοιτήτριες να επιβιβαστούν σε αυτό, εξαιτίας του σκύλου. Να σημειωθεί ότι η μεταφορά των ζώων επιτρέπεται ρητά από το νόμο και κατοχυρώνεται ως δικαίωμα από τον Κανονισμό Δικαιωμάτων Επιβατών τακτικών και έκτακτων γραμμών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με κάποιους όρους και προϋποθέσεις, που τίθενται σε αυτούς και όλες τις διευκρινιστικές εγκυκλίους επί αυτών των νομοθετημάτων, περίληψη μάλιστα των οποίων βρίσκονται και αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας.
Να τονιστεί δε ότι η ιδιοκτήτρια του σκύλου είχε όλες τις προδιαγραφές μεταφοράς του σκύλου, όπως αναλύονται στα παραπάνω νομοθετήματα. Παρόλα αυτά όμως, ο οδηγός και ο ελεγκτής του ΚΤΕΛ επέμεναν να ταξιδέψει το κατοικίδιο στο χώρο των αποσκευών, αν και αυτό απαγορεύεται ρητά.
Το αποτέλεσμα ήταν τελικά να μην επιβιβαστούν οι φοιτήτριες στο λεωφορείο και προκειμένου να πάνε στην Πάτρα πήραν το καράβι, έφτασαν στο Ρίο, περπάτησαν γύρω στα τρία τέταρτα σε απομονωμένη περιοχή, μέσα από κεντρικούς δρόμους υψηλής ταχύτητας, μέχρι να φτάσουν στο σταθμό τρένου, από όπου πήραν το τρένο για να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό (μαζί με το σκύλο φυσικά), επιβαρυνόμενοι εκ νέου και εν τέλει εις διπλούν την αξία της μετάβασής τους σε αυτήν.
Αλλά πέρα από κάθε επιβάρυνση οικονομική ή ταλαιπωρία, η παράνομη συμπεριφορά των υπαλλήλων του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας εξέθεσε σε σπουδαίο κίνδυνο τις τέσσερις φοιτήτριες, αφού αυτές περπάτησαν για 45 λεπτά στην εθνική οδό, δηλαδή σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.
Να σημειωθεί ότι η μη επιβίβασή των φοιτητριών στο λεωφορείο σχετίζεται καθαρά και μόνο με τον – καθ’ όλα αμφισβητήσιμο – ισχυρισμό ενός επιβάτη ότι – όπως ισχυρίστηκε – ήταν αλλεργικός στα ζώα. Έτσι, προτάσσοντας τον ανθρώπινο παράγοντα και τον σεβασμό μας προς την υγεία του επιβάτη ο οποίος έκανε αυτή τη δήλωση (αληθώς ή όχι) και επ’ ουδενί με την με οποιοδήποτε τρόπο συναινετική αποδοχή εκ μέρους μας της μη επιβίβασής μας στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ και κατ’ επέκταση της καθ’ όλα παράνομης συμπεριφοράς του οδηγού, οι τέσσερις φοιτήτριες προτίμησαν να μην επιβιβαστούν στο λεωφορείο, υποκύπτοντας στον προτασσόμενο εν τέλει ηθικό εκβιασμό.
Να τονιστεί ότι ακόμη και αν αληθεύει ο ισχυρισμός του επιβάτη είναι ευθύνη του ΚΤΕΛ να επιλύσει με οποιονδήποτε τρόπο το ζήτημα, αφού αυτό προέκυψε από δική του αμέλεια. Συγκεκριμένα:
- Το ΚΤΕΛ είναι υποχρεωμένο να αναρτά τα συγκεκριμένα δρομολόγια στα οποία επιτρέπεται η μεταφορά των ζώων, οπότε και ο οποιοσδήποτε επιβάτης, που είναι αλλεργικός σε αυτά να επιλέγει κάποιο από τα άλλα δρομολόγια.
- Το ΚΤΕΛ γνωρίζοντας ότι η μία εκ των τεσσάρων φοιτητριών είχε ζώο μαζί της, της εξέδωσε εισιτήριο, αποδεχόμενο σε κάθε περίπτωση την υποχρέωση μεταφοράς αυτού.
Αλλά και αν ακόμη υποτεθεί ότι από τις πραγματικές καταστάσεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν εν τέλει, έπρεπε να συνταξιδέψουν ο αλλεργικός επιβάτης με το σκύλο, τότε υπήρχε πάντα η λύση ο αλλεργικός επιβάτης να καθίσει σε κάποια από τις μπροστινές θέσεις και οι φοιτήτριες να καθίσουν σε κάποια από τις πίσω θέσεις (ή το ανάποδο), ώστε να υπάρχει απόσταση μεταξύ του σκύλο και αυτού. Σε κάθε περίπτωση δε, να τονιστεί ότι δεν υπήρχε περίπτωση άμεσης επαφής με το ζώο, αφού αυτό βρισκόταν και θα βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του δρομολογίου στο ειδικό κλουβί μεταφοράς.
Τέλος να αναφερθεί ότι η παράνομη συμπεριφορά των υπαλλήλων του ΚΤΕΛ συνεχίστηκε και περαιτέρω, αφού στα εκδοτήρια αρνήθηκαν να επιστρέψουν το αντίτιμο των εισιτηρίων και περιορίστηκαν μόνο στο να δώσουν εισιτήρια με ανοιχτή ημερομηνία, τα οποία και θα μπορέσουν οι φοιτήτριες να χρησιμοποιήσουμε εντός 2 μηνών. Δεν διευκρινίζεται βέβαια εάν θα μπορούν να ταξιδέψουν με ή άνευ του σκύλου» καταλήγει ο Δημήτρης Μανδηλαράς.
Διαβάστε επίσης:
Κ.Τ.Ε.Λ. Αχαΐας: Δεν τους επέτρεψε να επιβιβαστούν επειδή είχαν σκύλο!
Ποτέ τα ζώα στο χώρο των αποσκευών!
Επιτρέπεται η μεταφορά των μικρόσωμων κατοικίδιων με το Κ.Τ.Ε.Λ.
Πρόστιμο στον οδηγό του Κ.Τ.Ε.Λ. Τρικάλων που έβαλε σκύλο στις αποσκευές!
Την ανάγκασε να βάλει τον σκύλο στις αποσκευές του Κ.Τ.Ε.Λ. Έβρου και έτσι το ζώο χάθηκε
Το Κ.Τ.Ε.Λ. Καστοριάς αρνήθηκε να μεταφέρει τον τραυματισμένο αργυροπελεκάνο!
Στον χώρο των αποσκευών τα κουτάβια με το Κ.Τ.Ε.Λ. Ημαθίας
Επιτρέπεται η μεταφορά των μικρόσωμων κατοικίδιων με το Κ.Τ.Ε.Λ.
Το Κ.Τ.Ε.Λ. ΠΕΛΛΑΣ ενημερώνει επιβάτες και οδηγούς ότι επιτρέπεται η μεταφορά ζώων στην καμπίνα
Κ.Τ.Ε.Λ. Ξάνθης: Έβαλαν στις αποσκευές το ασυνόδευτο κουτάβι
Το Κ.Τ.Ε.Λ. Πέλλας βοηθά τους φιλόζωους να μετακινηθούν μαζί με τα ζώα τους
Οδηγοί του Κ.Τ.Ε.Λ. Αριδαίας παρανομούν και απαγορεύουν τα κατοικίδια στην καμπίνα των επιβατών
Καρδίτσα: Έσωσαν τον πελαργό αλλά ήρθαν αντιμέτωποι με την άρνηση του Κ.Τ.Ε.Λ.
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr