Την εμφάνιση τους στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής έκαναν από την πρώτη μέρα της νέας κυνηγετικής περιόδου οι κυνηγοί αποδεικνύοντας πόσο οι αυτοχαρακτηριζόμενοι «ρυθμιστές της φύσης» νοιάζονται τελικά για το περιβάλλον, τα ζώα, τη βιοποικιλότητα και μάλιστα μετά από μια τέτοια καταστροφή.
Ας μην ξεχνάμε ότι η πυρκαγιά που κατέκαψε στις 23 Ιουλίου τις περιοχές της Ραφήνας, του Νέου Βουτζά, της Νέας Μάκρης, το Μάτι της Αττικής κ.ά. προκάλεσε και τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή καθώς απανθρακώθηκε και η πανίδα και η χλωρίδα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ερήμωση των περιοχών από την άγρια ζωή και την ορνιθοπανίδα με εξαίρεση κάποιες νησίδες γης που έμειναν ανέπαφες. Γι’ αυτό και ένας εκ των φιλοζωικών συλλόγων της περιοχής ζητάει την απαγόρευση του κυνηγιού στις πληγείσες περιοχές για την προστασία των εναπομεινάντων και διασωθέντων πτηνών.
Η Άννα Βάλβη που είναι μέλος του Δ.Σ. του Φιλοζωικού Συλλόγου Ραφήνας – Πικερμίου «Πήγασος» μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 FM και στην εκπομπή της Ελένης Ηλιοπούλου «Ζωντανά στον Αέρα» και θα εξήγησε τι περιλαμβάνει η επιστολή που έστειλαν στις 27 Αυγούστου στο Δασαρχείο Πεντέλης.
Η κα Βάλβη τόνισε ότι «το λιγοστό πράσινο που έχει παραμείνει αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο πολλών ειδών της πανίδας μας» και ότι οι κυνηγοί έκαναν την εμφάνιση τους εκεί από την πρώτη μέρα της νέας κυνηγετικής περιόδου στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής και εδώ εκτός από το νόμιμο έχουμε και το ηθικό ζήτημα.
Ακούστε εδώ το «Ζωντανά στον Αέρα»:
Η ανακοίνωση του Φιλοζωικού Συλλόγου Ραφήνας – Πικερμίου «Πήγασος»
«Μετά την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στις πληγείσες περιοχές Ραφήνας, Βουτζά και Μάτι, συντελέστηκε τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή της φυσικής πανίδας και χλωρίδας, που είχε ως αποτέλεσμα την ερήμωση των περιοχών της άγριας ζωής και ορνιθοπανίδας των περιοχών αυτών. Θεωρήσαμε λοιπόν επιτακτική ανάγκη να αιτηθούμε την απαγόρευση του κυνηγιού στις πληγείσες περιοχές για την προστασία των εναπομεινάντων και διασωθέντων πτηνών. Στείλαμε επιστολή την 27/8/2018 στο Δασαρχείο Πεντέλης που είναι ο υπεύθυνος φορέας για τις επιτρεπόμενες περιοχές του κυνηγιού και κοινοποιήσαμε την επιστολή στον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου και την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Αναμένουμε ακόμα απαντήσεις για αυτό το τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα.
Μέρος της επιστολής......
".........Με βάση τα ανωτέρω θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
1) Μετά τις τελευταίες πυρκαγιές της 23 Ιουλίου 2018, στην Ανατολική Αττική, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι, Ραφήνα με ολοκληρωτική καταστροφή της περιβαλλοντικής χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, θεωρούμε απαραίτητο να δοθεί άμεσα εντολή απαγόρευσης του κυνηγιού στην ευρύτερη περιοχή της δημοτικής κοινότητας Ραφήνας συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής Μάντρας Διάκου που με βάση τους κυνηγετικούς χάρτες επιτρέπεται το κυνήγι. Το λιγοστό πράσινο που έχει απομείνει στην πληγείσα από τις πυρκαγιές περιοχή αποτελεί το μόνο καταφύγιο πολλών ειδών της πανίδας μας.
2) Δεδομένου ότι στην περιοχή Μάντρα Διάκου υπάρχουν χώροι ολιγοήμερης φιλοξενίας αδέσποτων σκύλων που χρήζουν θεραπείας, του Δήμου Ραφήνας, αλλά και ιδιωτικοί χώροι με μεγάλο αριθμό κροτοφοβικών σκύλων, το κυνήγι προκαλεί μεγάλη αναστάτωση με αποτέλεσμα να υπάρχουν από τραυματισμοί έως και θάνατοι σκύλων, εξαιτίας των κρότων από τα τουφέκια των κυνηγών, που περιφέρονται περιμετρικά και σε μηδενική απόσταση από τους χώρους αυτούς προκαλώντας τρόμο μεταξύ των σκύλων.
3) Η Περιοχή Μάντρα Διάκου παρόλο που χαρακτηρίζεται δασική περιοχή, έχει περιμετρικά σπίτια, όπου το κυνήγι αποτελεί κίνδυνο για την προστασία των ανθρώπων, των παιδιών και των περιπατητών της περιοχής.
Λαμβάνοντας ως δεδομένες τις τραγικές διαστάσεις των πυρκαγιών, αλλά και των άλλων προαναφερόμενων λόγων, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Ραφήνας – Πικερμίου «Πήγασος» αιτείται την άμεση απαγόρευση του κυνηγιού, σε όλη την περιοχή του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου, συμπεριλαμβανομένης και της Μάνδρας Διάκου, ως απαραίτητο μέτρο για την προστασία ειδικά της ορνιθοπανίδας στις πυρόπληκτες περιοχές και με γνώμονα την ηρεμία και γαλήνη στους χώρους που φιλοξενούνται άρρωστα, κακοποιημένα και κροτοφοβικά ζώα.
Καλούμε επίσης τους κατά τόπους κυνηγετικούς συλλόγους και την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας σε συστράτευση για την αντιμετώπιση των ακόμα ανυπολόγιστων επιπτώσεων της καταστροφής στην Ανατολική Αττική και τις ευρύτερες περιοχές.
Η «εκπαιδευτική» επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα και στο Δελφινάριο, που υπάρχει εκεί, εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδρομών πολλών σχολείων της Αττικής και όχι μόνο. Αυτό συμβαίνει, γιατί δυστυχώς είναι ελάχιστοι οι φωτισμένοι και ουσιαστικά φιλόζωοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως η αιχμαλωσία των ζώων δεν έχει εκπαιδευτικό περιεχόμενο, αφού το μόνο που διδάσκει στα παιδιά μας είναι το πώς να διαχειρίζονται την «κατωτερότητα» των υπολοίπων πλασμάτων…
Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά δηλητηρίασης ζωων σε περιοχές του Δήμου Αλμυρού στην Μαγνησία ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ευάγγελος Καλαντζής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει το…
Στις 9 Ιανουαρίου 2014 θα δικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κυπαρισσίας ο 59χρονος άνδρας που συνελήφθη το βράδυ της 25ης Μαρτίου του 2013 επειδή κοπάνησε επανειλημμένα στο Ροντάκι της Κυπαρισσίας ένα αδέσποτο με ξύλα και πέτρες γιατί αυτό μπήκε στην αυλή του.