Μετά από πλήθος καταγγελιών που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον Αττικής και διαπιστώθηκε η πρωτοφανής κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το πάρκο.
Στην ανακοίνωση του περιβαλλοντικού φορέα τονίζεται ότι «Η θλιβερή και άκρως ανησυχητική κατάσταση αφορά τη σχεδόν ολική καταστροφή και αποξήρανση των λιμνών και του καναλιού του Πάρκου, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε πλήθος νεκρών ζώων. Η χωρίς προηγούμενο εγκατάλειψη και αδιαφορία της Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων έχουν φτάσει σε σημείο όχι μόνο να αναιρούν τον χαρακτήρα και τον σκοπό δημιουργίας του Πάρκου, έναν από τους μεγαλύτερους αδόμητους δημόσιους χώρους του λεκανοπεδίου, αλλά να οδηγούν και στην ολική καταστροφή του.
Οι ευθύνες πολλές. Αφενός, ο ΑΣΔΑ, στην ευθύνη του οποίου βρίσκεται μέχρι και σήμερα το Πάρκο, ολιγωρεί συστηματικά, μην έχοντας πραγματοποιήσει στο ελάχιστο τις απαραίτητες ενέργειες για τη φροντίδα του Πάρκου την οποία έχει αναλάβει και χωρίς να ενημερώσει ουσιαστικά κανέναν για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πάρκο αυτή τη στιγμή. Αφετέρου, πρωτοφανής είναι και η ολιγωρία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο παρότι έχει εκχωρήσει στον ΑΣΔΑ την ευθύνη διαχείρισης του Πάρκου, δεν έχει δώσει στον φορέα την παραμικρή χρηματοδότηση.
Δεν μπορεί να γίνει κατανοητό το γεγονός ότι η Πολιτεία αδιαφορεί για την εξελισσόμενη καταστροφή του Πάρκου και πως ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Ιωάννης Τσιρώνης, μεταθέτει εδώ και δύο χρόνια τη διαχείριση του Πάρκου στο μέλλον και σε νέους φορείς που αναπόφευκτα θα χρειαστούν χρόνο να λειτουργήσουν.
Δεν μπορεί να γίνει επίσης κατανοητό ούτε το γεγονός ότι η συντελούμενη, ίσως μη αναστρέψιμη, καταστροφή δεν συγκινεί και δεν κινητοποιεί το ΥΠΕΝ και τον ΑΣΔΑ, προκειμένου να βρεθεί τουλάχιστον τώρα μια άμεση τεχνικά εφικτή λύση για να αποφευχθεί η ολική καταστροφή των λιμνών και της άγριας ζωής του Πάρκου.
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία με τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιεί στο Πάρκο από το 2005 αποτελεί τον βασικότερο ίσως φορέα που εκπληρώνει έναν από τους βασικούς σκοπούς του Πάρκου «Α. Τρίτσης», αυτό της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να δράσουν άμεσα» καταλήγει το δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Αντίθετες απόψεις στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση του Πάρκου Τρίτση
Με ανάμεικτα συναισθήματα αντιμετωπίζουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, με δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την νομοθετική πρόβλεψη για δημιουργία νέου φορέα για τη διαχείριση του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης». «Το εγχείρημα είναι καταδικασμένο να αποτύχει», τονίζει ο Νίκος Ζενέτος, δήμαρχος Ιλίου, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το πάρκο. Αντίθετα, ο Γιώργος Κομματάς, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, του όμορου Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού εκτιμά ότι ο νέος φορέας θα συμβάλει στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.) για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που ψηφίστηκε 4 Αυγούστου 2016 από τη Βουλή, προβλέπει τη σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο θα αναλάβει τη διαχείριση και προστασία του, έκτασης 1.000 στρεμμάτων, Πάρκου.
Θα διοικείται από εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι της περιφέρειας Αττικής, (εκ των οποίων ο ένας ως πρόεδρος) και από ένα μέλος θα έχουν ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (Α.Σ.Δ.Α), το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Δήμος Ιλίου, ο Δήμος Αγίων Αναργύρων - Καματερού, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Κοινωνία των Πολιτών (Μ.Κ.Ο. ή κοινωνικοί συνεταιριστικοί φορείς που δραστηριοποιούνται εντός του Πάρκου).
Ο φορέας θα είναι υπό την εποπτεία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ η κύρια χρηματοδότηση θα προέρχεται από μέρος των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) που λαμβάνουν οι δήμοι της περιφέρειας Αττικής «ως αντιστάθμισμα της περιβαλλοντικής ζημίας στο περιβάλλον της Αττικής που προκαλείται από την αστική λειτουργία και τη δραστηριότητα των δήμων», όπως σημειώνεται στον νόμο.
«Υπάρχει ένα ζήτημα με τη σταθερή χρηματοδότηση. Συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά να παίρνουν λεφτά από την αυτοδιοίκηση για να τα δώσουν σε ένα Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από άλλο υπουργείο. Με αυτό έχει ήδη αντιδράσει η Κ.Ε.Δ.Ε., της οποίας η σύμφωνη γνώμη είναι απαραίτητη για την κατανομή των Κ.Α.Π.», τονίζει ο δήμαρχος Ιλίου.
«Νομίζω ότι το θέμα το είδαν ερασιτεχνικά. Το εγχείρημα είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Είναι λάθος να γυρνάμε 14 χρόνια πίσω και να φτιάχνουμε έναν φορέα Ν.Π.Ι.Δ., ο οποίος δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς. Καταστράφηκε το Πάρκο, καθώς μπόρεσε κανείς να εκμεταλλευτεί ό,τι προβλέπεται από το Διάταγμα της ένταξης στο σχέδιο πόλεως», προσθέτει ο κ. Ζενέτος.
Για το λόγο αυτό, όπως ανέφερε και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου, ο Δήμος Ιλίου δεν θα προτείνει εκπρόσωπό του στο διοικητικό συμβούλιο του νέου φορέα. Ο ίδιος επαναφέρει παλαιότερη πρότασή του να αναλάβει ο Δήμος Ιλίου τη διαχείριση του Πάρκου «με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το αποθεματικό του δήμου», ο οποίος, όπως αναφέρει, διαθέτει και το απαιτούμενο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή για τη συντήρησή του.
«Δεν θέλουν να μας δώσουν το Πάρκο διότι φοβούνται ότι θα το κάνουμε καλύτερο και θα εκτεθούν. Εάν το παίρναμε, σε 2-3 εβδομάδες θα αλλάζαμε την όψη του. Εγώ ως αυτοδιοικητικός είμαι υπέρ της αποκέντρωσης, είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι τα υπουργεία πρέπει να ασχολούνται με τα σοβαρά πράγματα και όχι με τα πάρκα, με τα κλαδέματα και το πότισμα», προσθέτει, ενώ επισημαίνει, ότι «η λογική του πρωθυπουργού απέδειξε ότι είναι διαφορετική», καθώς υπενθύμισε ότι πρόσφατα ο κ. Τσίπρας παρέδωσε στον Δήμο Αγίου Δημητρίου έκταση 30 στρεμμάτων στην περιοχή του Ασυρμάτου.
Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη του κ. Κομματά. «Το οριακό σημείο το οποίο βρίσκεται σήμερα το Πάρκο», υπογραμμίζει, «η πλήρης εγκατάλειψη, ο κίνδυνος κάθε στιγμή να γίνει παρανάλωμα του πυρός γιατί ο Α.Σ.Δ.Α. δεν έχει εκτελέσει την αποψίλωση του Πάρκου, η αποξήρανση των λιμνών και οι καταστροφές των υποδομών, απαιτούσαν μια άμεση αντιμετώπιση.
Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι ο νέος φορέας που δημιουργείται θα ανοίξει το δρόμο για την επίλυση όλων των προβλημάτων. Κι' αυτό διότι προβλέπεται συγκεκριμένη πηγή χρηματοδότησης και συμμετοχή εγνωσμένων φορέων και προσώπων που ενδιαφέρονται για το Πάρκο χωρίς να έχει την πλειοψηφία κάποιος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τελμάτωση τη λειτουργία και τις όποιες αποφάσεις του Φορέα».
Χαρακτηρίζει σημαντική τη συμμετοχή της περιφέρειας Αττικής στον φορέα, καθώς, όπως λέει, το Πάρκο χαρακτηρίζεται από το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας ως Αστικό Μητροπολιτικό Πάρκο «οπότε υπό αυτή την έννοια δεν θα μπορούσε να είναι εκτός η περιφέρεια όπως εσπευσμένα έκανε ο νόμος του κ. Μανιάτη το 2014, μετά την εκλογή της κας Δούρου».
Στο ερώτημα εάν συμφωνεί να διατίθενται πόροι από την τακτική χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. της Αττικής, ο κ. Κομμάτας απαντά ότι «σαφώς οι Κ.Α.Π. είναι μειωμένοι κατά 65% από τις πολιτικές που ακολούθησαν οι ομογάλακτοι του προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε., Γιώργου Πατούλη» ωστόσο, προσθέτει, ότι το κόστος επιβάρυνσης για κάθε δήμο θα είναι ελάχιστο και δεν θα προκαλέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία τους.
Χαιρετίζουν το νόμο για το Πάρκο Τρίτση οι Οικολόγοι Πράσινοι
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επικροτούν την υπερψήφιση του σχεδίου Νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή με πρόταση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και αφορά τον νέο φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση. Η κατατεθείσα πρόταση της Θεματικής Ομάδας Κοινωνικής Οικονομίας των Οικολόγων Πράσινων βρίσκει υλοποίηση σε πολλά σημεία του νέου φορέα. Έτσι Περιβάλλον και Κοινωνική Οικονομία «παντρεύονται» σε ένα φορέα για πρώτη φορά θεσμικά με βάση την πρότασή των Οικολόγων Πράσινων και διαμέσου του Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. και του προερχόμενου από τους Οικολόγους Πράσινους αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη.
Η πρόταση στην οποία βασίστηκε το Νομοσχέδιο αποτυπώνει τους παρακάτω κρίσιμους άξονες:
- Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση.
- Συμμετοχή και ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαμέσου ενεργής διαδημοτικής συνεργασίας.
- Εποπτικό ρόλο της κεντρικής διοίκησης.
- Συμμετοχή της επιστημονικής πανεπιστημιακής κοινότητας στα αντικείμενα δράσης.
- Συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στις αποφάσεις και τις δράσεις του πάρκου.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Φίλιππος Γκανούλης, δήλωσε σχετικά: «Ήρθε επιτέλους η ώρα η εγκατάλειψη αυτού του σημαντικού πνεύμονα πρασίνου για την Δυτική Αττική να λάβει οριστικά τέλος. Η δημιουργία του νέου φορέα με σταθερή πηγή χρηματοδότησης εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του και ανοίγει επιτέλους τον δρόμο για την οριστική επίλυση των προβλημάτων του πάρκου εισάγοντας ουσιαστικές νέες σημαντικές προοπτικές όπως την ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής και αλληλεγγύης οικονομίας».
Διαβάστε επίσης:
Χωρίς φύλαξη το Πάρκο Τρίτση με αποτέλεσμα να εξοντώνονται από ανθρώπους και ζώα τα υδρόβια πτηνά
Η αδιαφορία σκοτώνει την άγρια ζωή στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»
Ίλιον: Κατσικάκια σε κλουβί για καναρίνια...
Σκύλος εντοπίστηκε πυροβολημένος εξ επαφής στο Ίλιον Αττικής
Ίλιον: Πέταξε την χελιδονοφωλιά μαζί με τους νεοσσούς στα σκουπίδια!
Έκλεισε τα νεογέννητα γατιά σε τάπερ και τα πέταξε στο πάρκο Τρίτση στο Ίλιον
Κατάσχεσαν και απελευθέρωσαν τα φίδια που παρανόμως κρατούσε αιχμάλωτα σε ερπετάριο στο Πάρκο Τρίτση γνωστός φιδέμπορος
Tagged: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ,
ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ,
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ ,
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ ,
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ,
ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ ,
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ,
ΚΕΔΕ ,
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ,
ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ ,
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ ,
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ,
ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ ,
ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ ΙΠΠΑΣΙΑ ,
ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ,
ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ,
ΠΟΥΛΙΑ ,
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ,
ΥΔΡΟΒΙΑ ΠΤΗΝΑ