Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις (ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς) λίγες μόνο μέρες προτού ξεκινήσει η φετινή περίοδος ωοτοκίας, καθώς ο Κυπαρισσιακός κόλπος, η δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας για τις θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta, κινδυνεύει με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας παραπέμπεται στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή δεν έχει εξασφαλίσει επαρκώς την προστασία του απειλούμενου είδους στην περιοχή, οι ελληνικές αρχές επιδεικνύουν και πάλι ολιγωρία. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κινήσει από τον Οκτώβριο του 2012 σε βάρος της χώρας μας προδικαστική διαδικασία για παράβαση των άρθρων 6 και 12 της Οδηγίας 92/43 στην περιοχή Natura 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας Νεοχώρι - Κυπαρισσία» (GR2550005).
Η ολιγωρία που συνέχισαν να επιδεικνύουν οι ελληνικές αρχές, αφενός ως προς τη λήψη όλων των άμεσων ενδεδειγμένων μέτρων για την προστασία της περιοχής και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας, αφετέρου ως προς την δημιουργία ενός πλαισίου για την οριστική θεσμική θωράκιση και την ολοκληρωμένη διαχείριση της περιοχής, και ενόψει της έναρξης της νέας περιόδου ωοτοκίας εντός του Μαΐου 2014, οδήγησε τελικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίσει τον Μάρτιο του 2014 την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Οι παραλείψεις των ελληνικών αρχών μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
Ενώ κατά την περίοδο ωοτοκίας του 2013 παρουσιάστηκαν έντονα προβλήματα, τα οποία επανειλημμένως καταγγέλθηκαν στην πολιτική ηγεσία και τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, ουδέν μέτρο έχει ληφθεί για την άμεση αντιμετώπιση των οχλήσεων.
Ενώ έχει προκηρυχθεί έργο για τη θεσμική θωράκιση της περιοχής, η ανάθεση του έργου, που περιλαμβάνει την εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και σχεδίου προεδρικού διατάγματος, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προκήρυξη του έργου αναγνωρίζει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα αυτής της εργασίας, δίνοντας στον ανάδοχο που θα επιλεγεί την ασφυκτική προθεσμία δύο (2) μηνών προς ολοκλήρωση του έργου.
Πέρυσι, σε μία προσπάθεια να λάβει έκτακτα μέτρα προστασίας της περιοχής, το ΥΠΕΚΑ εξέδωσε υπουργική απόφαση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών σε τμήμα του βιοτόπου (Υ.Α. 28353/23-5-2013). Το ΥΠΕΚΑ δεν έχει διατυπώσει με σαφήνεια τη συνέχιση ισχύος της αναστολής, μετά το πέρας ισχύος της.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς θέτουν το ΥΠΕΚΑ προ των ευθυνών του και καλούν την πολιτική ηγεσία του να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και της οικολογικά ευαίσθητης περιοχής.
Διαβάστε επίσης:
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για την μη προστασία της καρέτα - καρέτα
ΑΡΧΕΛΩΝ: Εκπέμπει SOS για τη σωτηρία του Κυπαρισσιακού
Οργώνουν την παραλία καταστρέφουν την περιοχή που φωλιάζουν οι καρέτα
Συνεχίζεται η καταστροφή της NATURA στον Νότιο Κυπαρισσιακό
Περισσότερες από 1.000 φωλιές Caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο
Το περιβάλλον και τα ζώα πλήττουν και οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης
Ε.Ε.: Κατά της Ελλάδας για τον σκουπιδότοπο που «πνίγει» τις Caretta
Θαλάσσια χελώνα νεκρή από παραγάδι στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr