Αλμυρός Μαγνησίας: Αδέσποτα και οικόσιτα σκυλιά δολοφονούνται συστηματικά με φόλες
Τη δολοφονία του σκύλου της με φόλες και τη μαζική εξόντωση πολλών αδέσποτων στον Αλμυρό Μαγνησίας καταγγέλλει η Δέσποινα Χαρδαλούπα η οποία σε μια εκτενή…
Στη 14 Σεπτεμβρίου η Μάχη Καψαλάκη δημοσίευσε στο facebook τις φωτογραφίες του σκελετωμένου αλόγου που βλέπετε, το οποίο ήταν ουσιαστικά εγκαταλελειμμένο στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου της Αττικής. Το ζώο σύμφωνα με την αυτόπτη μάρτυρα, η οποία τράβηξε και το σχετικό φωτογραφικό υλικό, ζούσε και παραμένει στο οικόπεδο της κεραίας στον συνοικισμό των Ποντίων και διαρκώς περιφερόταν γύρω από τα πλέγματα της περίφραξης αναζητώντας τροφή.
Η ίδια όποτε μπορούσε του έβαζε τριφύλλι και κάποιο μαρούλι εντούτοις, όπως εξηγούσε, αυτή η ποσότητα φαγητού δεν ήταν αρκετή για το άλογο που είναι 15 ετών και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχασε βάρος γι’ αυτό και έκανε έκκληση ώστε το ζώο να σωθεί. Μάλιστα τόνιζε ότι όπως πληροφορήθηκε από περίοικους – δηλαδή πολλοί έβλεπαν αυτό το πλάσμα να υποφέρει για καιρό – αυτός στον οποίο ανήκει έχει κατσίκες εκεί αλλά όταν πάει αργά το βράδυ δεν αφήνει τροφή για το άλογο του. Μάλιστα όταν κάποιος του τόνισε ότι ζώο είχε αδυνατίσει ισχυρίστηκε ψευδώς ότι αυτό είναι άρρωστο. Τελικά αργότερα έγινε γνωστό ότι το άλογο αυτό του το έδωσε για να το φροντίζει μια γυναίκα η οποία δεν μπορούσε πια να το συντηρήσει...
Το ζώο είχε αδυνατίσει από την ασιτία.
Για την κατάσταση του ζώου ενημερώθηκε ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών (Ε.Σ.Π.Ι.) ο οποίος στο facebook στις 20 Σεπτεμβρίου σε σχετική ανακοίνωση που δημοσίευσε - και παραθέτουμε - εξηγεί ότι το ζώο έχει ιδιοκτήτη και μάλιστα το άλογο προέρχεται από γνωστό ιππικό όμιλο των βορείων προαστίων. Εναντίον όμως εκείνου που κακοποιεί έτσι αυτό το πλάσμα - αφού ανέλαβε τη φιλοξενία του - δεν έγινε καταγγελία ούτε από την αυτόπτη μάρτυρα, ούτε από τους γείτονες, ενώ ο Ε.Σ.Π.Ι. θέλει να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία να συμμορφωθεί και εξηγεί: «Είναι πραγματικά πολύ θετικό που όλοι έχετε δείξει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τη τύχη αυτού του αλόγου στον Α. Στέφανο. Κατόπιν έρευνας του ΕΣΠΙ ανακαλύψαμε πως το άλογο έχει ιδιοκτήτη(ρια) και το ζώο προέρχεται από γνωστό ιππικό όμιλο των βορείων προαστίων. Μιλήσαμε μαζί του/της και μας επιβεβαίωσε πως θα πάρει το άλογο από εκεί και θα το μεταφέρει άμεσα σε ιδιόκτητο χώρο με τον όρο ότι ο ΕΣΠΙ θα επιβλέπει τη κατάσταση/πορεία του έτσι ώστε να μη προβούμε άμεσα σε καταγγελία για παθητική κακοποίηση! Μάλιστα κάτοικος της περιοχής που μας ενημέρωσε για το συγκεκριμένο περιστατικό προθυμοποιήθηκε να παρακολουθεί αυτό το αλογάκι ακόμα πιο συχνά και να μας ενημερώνει σχετικά.
Να σας υπενθυμίσουμε πως την πρώτη ευθύνη απέναντι στο ζώο έχει ο ιδιοκτήτης. Είναι γενική πολιτική του ΕΣΠΙ να δίνουμε κάθε ευκαιρία σε αυτόν να μας αποδείξει πως θα κάνει τα ΠΑΝΤΑ για να εξασφαλίσει την ευζωία του κάθε ζώου που του ανήκει. Αν παρόλα αυτά κατά τη στενή παρακολούθηση από εθελοντές μας διαπιστωθεί πως ο κάθε ιδιοκτήτης κωλυσιεργεί ή δεν ακολουθεί τις οδηγίες μας τότε προβαίνουμε σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες ώστε το ζώο να απομακρυνθεί από τον ιδιοκτήτη του.
Με την ευκαιρία να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά πως ο ΕΣΠΙ αποτελείται ΜΟΝΟ από εθελοντές! Για να βοηθήσετε το έργο μας μπορείτε να μας ζητάτε συμβουλές για το κάθε περιστατικό που πέφτει στη αντίληψη σας άλλα να είστε και έτοιμοι να πάρετε πρωτοβουλίες και να δράσετε ως ευσυνείδητοι πολίτες και φιλόζωοι.
Με μεγάλη χαρά σας περιμένουμε κάθε Κυριακή από τις 11.00 - 2.00 μμ για να δείτε το έργο μας από κοντά και να μάθετε πολλά περισσότερα για την ευζωία των ιπποειδών» καταλήγει η ανακοίνωση του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών.
Η ανοχή οδηγεί στην ασυδοσία
Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να τονίσουμε αυτό που η δική μας εμπειρία έχει δείξει σε θέματα αναφορικά με την κακομεταχείριση ή κακοποίηση των ζώων. Συνήθως η ανοχή απέναντι σε αυτόν που κακοποιεί ένα ζώο που του ανήκει ή το φιλοξενεί οδηγεί σε ασυδοσία και ουσιαστικά σε ατιμωρησία. Κάποιος που είναι και κτηνοτρόφος (αφού έχει κατσίκια) ή οποιοσδήποτε άνθρωπος με κοινό νου γνωρίζει πολύ καλά πόσο αναγκαία είναι τροφή για όλα τα ζώα πόσο μάλλον όταν αυτά που βόσκουν σ’ ένα χωράφι στο οποίο δεν υπάρχουν καν ξερόχορτα. Τα «δεν κατάλαβα», «δεν ξέρω», «δεν θα το ξανακάνω» ενώ συνειδητά επέλεξε να το φιλοξενήσει ή να το υιοθετήσει είναι δικαιολογίες που μόνο όταν λέγονται από τα μικρά παιδιά γίνονται αποδεκτές. Η ανοχή σε αυτές τις συμπεριφορές στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγεί στην ασυδοσία. Ας ελπίσουμε ότι εδώ θα συμβεί το αντίθετο…
Τα άλογα, τα γαϊδούρια, τα μουλάρια που αποκτήθηκαν είτε για εργασία είτε για λόγους επίδειξης και η σίτιση, φροντίδα, περίθαλψη τους προϋποθέτει ένα σημαντικό κόστος είναι τα πρώτα ζώα – θύματα της οικονομικής κρίσης η οποία πλήττει εδώ και χρόνια τη χώρα. Γι’ αυτό και εγκαταλελειμμένα ιπποειδή συναντάμε παντού στην Ελλάδα.
Το ζώο μετά τη δημοσιοποίηση της κατάστασης του άρχισε και πάλι να το φροντίζει η 23χρονη ιδιοκτήτρια του, η οποία αναζητεί γι' αυτό υπεύθυνους κηδεμόνες. Αν μπορείτε να βοηθήσετε επικοινωνήστε μέσω facebook με την Μάχη Καψαλάκη που είναι σε επαφή μαζί της.
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr