Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στις 10 Αυγούστου συνάντηση του προέδρου του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.) Γρηγόρη Γουρδομιχάλη με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρη Κουκουλόπουλο. Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση του αν. υπουργού από την ηγεσία του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. αναφορικά με τη δράση περίθαλψης των αδέσποτων ζώων που ήδη εφαρμόζει ο σύνδεσμος από το 2003, ενώ εκτέθηκαν και οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στην εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος και κατά κύριο λόγο οφείλονται στην επί σειρά ετών μη υλοποίηση της βασικής υποχρέωσης του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την επιχορήγηση δράσεων περίθαλψης αδέσποτων, όπως προβλέπεται στο Ν. 3170/2003.
Στο σχετικό δελτίο Τύπου τονίζεται ότι: «Ο Αν. Υπουργός αποδεχόμενος την πολύτιμη προσφορά του ΠΕΣΥΔΑΠ στην περίθαλψη των αδέσποτων ζώων καθώς και στη διαχείριση των ανθρωπονόσων ΚΑΛΑ-ΑΖΑΡ και λύσσας, αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος του ΠΕΣΥΔΑΠ για άμεση επιχορήγηση των δράσεων του.
Αίτημα το οποίο πηγάζει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί, όπως και αντίστοιχοι αυτοδιοικητικοί φορείς που ασχολούνται με την περίθαλψη των αδέσποτων και δεσμεύτηκε ότι μέσα στο τρέχον έτος (2014) θα υπάρξει ουσιαστική στήριξη των αυτοδιοικητικών φορέων που έχουν αναλάβει δράσεις περίθαλψης αδέσποτων ζώων.
Στη συνέχεια, ο Αν. Υπουργός αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ, να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου, προκειμένου να διαπιστωθεί το υψηλό επίπεδο λειτουργίας τους και η επιχειρησιακή ικανότητα και αποτελεσματικότητα του προσωπικού και των στελεχών του.
Με τη λήξη της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ τόνισε: “Είναι σημαντική και ιδιαίτερα τιμητική τόσο για τη Διοίκηση και το προσωπικό του Συνδέσμου όσο και για τους Δήμους που εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος η αναγνώριση από τον Υπουργό του έργου του ΠΕΣΥΔΑΠ και της υποδειγματικής υλοποίησής αυτού παρά τις αντιξοότητες. Από μεριάς μας προσπαθούμε καθημερινά τα μέγιστα, οι δυνατότητές μας όμως εξαντλούνται. Η στήριξη του Υπουργείου είναι εκτός από επιβεβλημένη, επιτακτική. Αναμένουμε λοιπόν άμεσα την υλοποίηση των δεσμεύσεων, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις του έργου που έχουμε αναλάβει”.
Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημ. Λιντζέρης».
Άγνοια ή σκοπιμότητα εκ μέρους του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.
Απόσπασμα από το σχετικό δελτίο Τύπου.
Για πολλοστή φορά σε δελτίο Τύπου του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. διαβάζουμε για τις ζωο-ανθρωπονόσους. Διαβάζουμε για την λύσσα η οποία πράγματι μεταδίδεται και στους ανθρώπους και στα ζώα και φυσικά αν δεν γίνει θεραπεία της εγκαίρως οδηγεί στο θάνατο.
Οφείλουμε βέβαια να θυμίσουμε ότι ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά ασχολείται με τα αδέσποτα της Αττικής και ο ιός της λύσσας δεν έχει φτάσει ως εδώ, αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως ο αντιλυσσικός εμβολιασμός αδέσποτων και οικόσιτων δεν είναι απαραίτητος για την πρόληψη πιθανών κρουσμάτων.
Όμως ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. συνεχίζει την παραπληροφόρηση – και τονίζουμε το γεγονός ότι τη συνεχίζει καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμπεριλαμβάνει την ασθένεια της λεϊσμανίωσης στην Ελλάδα στις ζωοανθρωπονόσους κάτι που είναι λάθος. Είναι λάθος γιατί η σκνίπα μου μεταδίδει τον ιό από τον σκύλο στον άνθρωπο υπάρχει ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ.
Οι άνθρωποι στη χώρας μας δεν κινδυνεύουν από τη λεϊσμάνια των σκύλων είναι γιατί οι σκνίπες που μεταδίδουν τη λεϊμανίωση στους σκύλους τσιμπούν μόνο σκύλους και όχι και ανθρώπους, κάτι που αρμόδιοι του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. αν και ασχολούνται χρόνια με τα θέματα σχετικά με τα ζώα συντροφιάς φαίνεται ότι συστηματικά ή σκόπιμα αγνοούν, αν και ως www.zoosos.gr τους το έχουμε επισημάνει.
Σύμφωνα με τον Στέλιο Χαραλαμπίδη πρώην καθηγητή Παρασιτολογίας και Παρασιτικών Νοσημάτων στην Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. «η λεϊσμανίωση στη χώρα μας συνεχίζει να ονομάζεται καλά αζάρ. Το καλά αζάρ, όμως, είναι νόσημα του ανθρώπου στην Ινδία και προκαλείται από παράσιτο που δεν υπάρχει στην Ελλάδα!
Ανάλογα με το είδος τους, οι σκνίπες επιλέγουν τον άνθρωπο και συγκεκριμένα είδη ζώων για να απομυζήσουν αίμα. Τα δώδεκα είδη των σκνιπών που υπάρχουν στη χώρα μας, επιλέγουν για να απομυζήσουν αίμα, τον σκύλο και άλλα είδη ζώων ή τον άνθρωπο και άλλα είδη ζώων, αλλά στις επιλογές τους αυτές δεν συμπίπτουν ο άνθρωπος και ο σκύλος».
Διαβάστε επίσης:
Μύθοι και αλήθειες για τη λεϊσμανίωση
ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.: Αν δεν μας χρηματοδοτήσετε θα πάψουμε να φροντίζουμε τ’ αδέσποτα
Θα εξοφλήσει το ΥΠ.Α.Α.Τ. τις δαπάνες των δήμων για καταφύγια, στειρώσεις και περίθαλψη αδέσποτων
Tagged: ΑΓΝΟΙΑ ,
ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ,
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΟΥΡΔΟΜΙΧΑΛΗΣ ,
ΔΙΚΕΠΑΖ ,
ΚΑΛΑΑΖΑΡ ,
ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ ,
ΛΕΪΣΜΑΝΙΩΣΗ ,
ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. ,
ΠΕΣΥΔΑΠ ,
ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ,
ΣΚΥΛΟΙ ,
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr