Ο Γιάννης Τσιρώνης πρέπει να πάει σπίτι του σήμερα!
Του Θέμη Δημητρακοπούλου* Ένας άνθρωπος που το προσωπικό του γινάτι δεν του επιτρέπει να αποδεχτεί μια πολιτική ήττα, που ο ίδιος έχει γίνει «κόκκινο πανί»…
Ειδικούς κάδους σκουπιδιών που τα καπάκια τους δεν μπορούν να τα ανοίξουν οι αρκούδες προμηθεύτηκε ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (Φ.Δ.Ο.Ρ.) και θα τους μοιράσει στους Δήμους Ξάνθης, Δράμας, Μύκης, και Παρανεστίου ώστε να προστατέψει τα ζώα απομακρύνοντας τα έτσι από τους οικισμούς καθώς τα απορρίμματα φέρνουν τα άγρια ζώα κοντά μας με αποτελέσματα συχνά ολέθρια για τα ίδια.
Ο Φ.Δ.Ο.Ρ. προέβη σε «Προμήθεια 60 κάδων απορριμμάτων μη - ανοιγόμενων από αρκούδες και δεκαπέντε 15 ανταλλακτικών καπακιών» στα πλαίσια της Πράξης Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» τού Άξονα 9: «Προστασία τού Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας» τού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013.
Αυτοί οι κάδοι μακροπρόθεσμα θα αναγκάσουν τις αρκούδες να αναζητήσουν τροφή στη φύση και έτσι θα απομακρυνθούν από τους οικισμούς.
Σήμερα πρόεδρος του Φ.Δ.Ο.Ρ. Σταύρος Κεχαγιόγλου παρέδωσε στον αντιδήμαρχο Ξάνθης, Κυριάκο Παπαδόπουλο, 15 ειδικούς κάδους απορριμμάτων μη ανοιγόμενους από αρκούδες, για τη τοποθέτηση τους στα χωριά: Λειβαδίτης (5), Καλλιθέα (2), Καστανίτη (3), Μαργαρίτη (2) και Δασικό χωριό Ερύμανθου (3) τα οποία βρίσκονται εντός της κατανομής του πληθυσμού της αρκούδας στην ορεινή περιοχή του Δήμου Ξάνθης, σύμφωνα με καταγραφές που έχουν γίνει και αφορούν την απλή δραστηριότητα της αρκούδας, καθώς και από τις καταγραφές επιθέσεων αρκούδας του ΕΛΓΑ σε κτηνοτροφικές μονάδες.
Ο Στ. Κεχαγιόγλου πρόεδρος του Φ.Δ.Ο.Ρ. παρέδωσε στον αντιδήμαρχο Ξάνθης Κ. Παπαδόπουλο 15 από τους κάδους.
Αυτή η δράση αποτελεί ένα ακόμη διαχειριστικό μέτρο του Φ.Δ.Ο.Ρ. με σκοπό την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με την αρκούδα. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση «Οι αρκούδες, όντας ζώα παμφάγα και ωφελιμιστικά, συνήθως επιλέγουν τροφικές πηγές με μεγάλη θερμιδική αξία και στις οποίες έχουν εύκολη πρόσβαση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας πηγής είναι τα αφύλακτα οργανικά απορρίμματα, τα οποία συνήθως βρίσκονται σε ικανές ποσότητες μέσα και γύρω από τους οικισμούς.
Μετά την πρώτη φορά, οι αρκούδες (και άλλα άγρια ζώα) μπορούν πολύ εύκολα να συνδέσουν τους ανθρώπους και τους οικισμούς τους με την εύκολη πρόσληψη τροφής κι έτσι δημιουργούνται ζώα με μακροχρόνια εξάρτηση από μη-φυσικές τροφικές πηγές.
Σύμφωνα με τον Φ.Δ.Ο.Ρ. οι υπόλοιποι κάδοι προσεχώς θα προσφερθούν στους Δήμους Δράμας, Μύκης και Παρανεστίου.
Η εξάρτηση αυτή, αφού εδραιωθεί, είναι δύσκολο να διακοπεί και συχνά χρειάζονται δραστικά μέτρα, τα οποία μπορεί να καταλήξουν ακόμα και στη θανάτωση του προβληματικού ζώου. Επιπλέον, τα ζώα τα οποία σταδιακά χάνουν τον φυσικό φόβο που έχουν για τους ανθρώπους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε προβληματικά και να προκαλέσουν επαναλαμβανόμενες ζημιές σε ανθρώπινες περιουσίες.
Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για τον περιορισμό των “επισκέψεων” άγριων ζώων σε κατοικημένες περιοχές και την αποτροπή των ζημιών που μπορεί να προκαλέσουν. Σε περιοχές που βρίσκονται εντός της κατανομής του πληθυσμού της αρκούδας, είναι σημαντικό τα οργανικά απόβλητα να τοποθετούνται σε κάδους που δε μπορούν να ανοιχτούν από αρκούδες. Οι υπόλοιποι κάδοι θα διατεθούν στο άμεσο μέλλον στους Δήμους Δράμας, Μύκης, και Παρανεστίου» καταλήγει η ανακοίνωση.
Διαβάστε επίσης:
Σκότωσαν την αρκούδα που φώλιαζε στο Τσοτύλι! (Βίντεο)
«Ξεσπίτωσαν» την αρκούδα από το Τσοτύλι Κοζάνης για να τη γλυτώσουν από τους ανθρώπους… (βίντεο)
Απομάκρυναν και φέτος την αρκούδα από το Τσοτύλι Κοζάνης
Καστοριά: Ο αντιπεριφερειάρχης ζητά τη θανάτωση αρκούδας!
Ζητούν επικαιροποίηση των μέτρων για συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr