Ακόμα ένα αιχμάλωτο δελφίνι, από αυτά που εξαναγκάζονται να κάνουν κωλοτούμπες για να «χαίρονται» και να «μαθαίνουν» κάποια παιδιά για το τι μπορεί κάνει ο ισχυρός (άνθρωπος) στο ανίσχυρο (ζώο), πέθανε στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα στις 26 Ιανουαρίου.
Κλόουν με τη μορφή δελφινιών...
Το ζώο, ο Ντέλφι – όπως τον είχαν ονομάσει – πέθανε σύμφωνα με την επιχείρηση σε ηλικία 37 ετών από καρδιακή ανέπαρκεια και ήταν ένα ρινοδέλφινο του Ατλαντικού. Ήταν ένα άγριο θηλαστικό της θάλασσας – που είχε αιχμαλωτιστεί στον Κόλπο του Μεξικού – το οποίο εξαναγκάζονταν να ζει ενάντια στη φύση του για το καλό της τσέπης των ανθρώπων… και όπως είχε γίνει γνωστό τουλάχιστον δύο από αυτή τη συγκεκριμένη «παρτίδα κλόουν» με τη μορφή δελφινιών, που ήρθαν στα Σπάτα το καλοκαίρι του 2016, από το φινλανδικό δελφινάριο ήταν και άρρωστα...
Ο Ντέλφι έφτασε στην Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες μαζί με ακόμα τρία δελφίνια (Veera, Levi, Eevertti) από το δελφινάριο Σαρκανιέμι (Särkänniemi), που έβαλε λουκέτο, και έτσι η Φινλανδία έγινε μια χώρα χωρίς τέτοιας μορφής κακοποίηση ζώων.
Τα ζώα ήρθαν εδώ για να εμπλουτιστεί η ομάδα των θαλάσσιων θηλαστικών, που πρωταγωνιστεί στην παράσταση τσίρκο, την οποία έχει στήσει πολύ καλά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο με το ανάλογο αντίτιμο, αφού όπως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ο νόμος δεν το αγγίζει. Και αυτός ο εμπλουτισμός έγινε καθώς ήδη πέντε δελφίνια έχουν πεθάνει στα Σπάτα σε καθεστώς αιχμαλωσίας από άγνωστες για εμάς αιτίες...
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τον θάνατο του ζώου έβγαλε μια «δακρύβρεχτη» ανακοίνωση μέσω της οποίας θέλει να πείσει όσους δεν γνωρίζουν ότι ο Ντέλφι έζησε πραγματικά υπέροχα αιχμάλωτος γι’ αυτό και έζησε περισσότερο από το αναμενόμενο επειδή τον κρατούσαν στις πισίνες να κάνει κωλοτούμπες και να τρώει νεκρά ψάρια από το να διασχίζει ελεύθερος τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι ο Ντέλφι ήταν ρινοδέλφινο και το όριο ζωής αυτών των θηλαστικών είναι τα 40 χρόνια και όχι τα 17 έως 25, όπως αναφέρει λανθασμένα ή και σκόπιμα η ανακοίνωση της επιχείρησης για να μας πείσει για το πόσο καλό κάνει στα άγρια ζώα η αιχμαλωσία.
Η υποκριτική και ψευδής ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου
«"Έφυγε" ο Ντέλφι, το αγαπημένο μας ρινοδέλφινο
Ένα ξαφνικό δυσάρεστο νέο για την ευρύτερη 'οικογένεια' του Αττικού Πάρκου: Σήμερα ο αγαπημένος μας Ντέλφι, ένα ρινοδέλφινο του Ατλαντικού, 'έφυγε' πλήρης ημερών σε ηλικία 37 ετών. Κατά τη νεκροψία που εξετέλεσαν ειδικοί κτηνίατροι, και σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της νεκροτομής, διαπιστώθηκε ότι η αιτία θανάτου ήταν καρδιακή ανέπαρκεια, γεγονός που είναι αρκετά συνηθισμένο σε ζώα τέτοιας μεγάλης ηλικίας. Κατα τη διάρκεια της εξονυχιστικής νεκροτομής ελήφθησαν πολλαπλά δείγματα ιστών και οργάνων, τα οποία εστάλθησαν στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και σε ανεξάρτητα εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού, για περαιτέρω λεπτομερή εργαστηριακή διερεύνηση.
Ο Ντέλφι έφτασε στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο από το Δελφινάριο Σαρκανιέμι της Δημοτικής Αρχής του Tampere στη Φινλανδία, μαζί με την οικογένειά του τριών άλλων δελφινιών. Κατά το τελευταίο μέρος της ζωής του είχε την ευκαιρία να ευχαριστηθεί τον ευάερο και ευήλιο άνετο νέο χώρο διαμονής του στο Πάρκο μας.
Σημειώνεται ότι, όπως καταδεικνύουν όλες οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες για τα περισσότερα είδη της βιοποικιλότητας, ο μέσος όρος ζωής των άγριων ειδών ζώων είναι σημαντικά μεγαλύτερος όταν ζουν υπό ανθρώπινη φροντίδα, όπως στα αναγνωρισμένα Ζωολογικά Πάρκα. Συγκεκριμένα, για τα δελφίνια αυτού του είδους, ο μέσος όρος ζωής τους στη φύση είναι μόνο 17-25 χρόνια (ανάλογα με την καθέκαστη έρευνα), λόγω των πολλών φυσικών και ανθρωπογενών απειλών που δυστυχώς, ως γνωστόν, αντιμετωπίζουν όλα τα είδη αγριοπανίδας στον πλανήτη μας. Ο Ντέλφι θα λείψει σε όλους μας της οικογένειας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, καθώς και σε όλους τους φίλους του Δελφιναρίου του Σαρκανιέμι, οι οποίοι επί δεκαετίες τον αγάπησαν. Καλό σου ταξίδι, αγαπημένε μας».
Υπερκομματικές παραστάσεις τσίρκο...
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι παραστάσεις τσίρκο με τα δελφίνια στην επιχείρηση του Ζαν - Ζακ Λεσουέρ και του Ροδόλφου Ράλλη συνεχίζονται εδώ και χρόνια με την απόλυτη κάλυψη της Πολιτείας στο παρελθόν (ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Ν.Δ.) αλλά και τώρα...
Και αυτή την κάλυψη προσφέρουν και οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., που άλλα έλεγε προεκλογικά... Εντούτοις τους αρμόδιους στο ΥΠ.Α.Α.Τ. και στο Υ.Π.Α.Π.ΕΝ., τον Βαγγέλη Αποστόλου, τον Πάνο Σκουρλέτη (έως πολύ πρόσφατα), τον Γιάννη Τσιρώνη, τον Γιώργο Σταθάκη, τον Σωκράτη Φάμελλο κ.ά. φαίνεται αυτό το θέμα να μην τους αγγίζει πια, αν και οι παραστάσεις με ζώα στη χώρα μας απαγορεύονται βάσει του νόμου 4039 από τον Φεβρουάριο του 2012.
Διαβάστε τι δήλωνε ο Γιάννης Τσιρώνης στο BHMAGAZINO στις 2 Μαρτίου 2015...
Οι επιχειρηματίες έχουν καταφέρει να παρουσιάζουν στην Πολιτεία, που κάνει ότι δεν βλέπει και ότι δεν καταλαβαίνει, ως εκπαιδευτικό για τα παιδιά το θέαμα της κακοποίησης θαλάσσιων θηλαστικών και παρά και τις εξόφθαλμες πολεοδομικές παραβάσεις της επιχείρησης, τίποτα εκεί δεν αλλάζει προς το καλύτερο για τα ζώα…
Ως πότε;
Τα βίντεο, που κατά καιρούς ανεβάζουν στο Youtube επισκέπτες του δελφιναρίου, είναι ακράδαντη απόδειξη ότι πρόκειται για σόου με σκοπό το κέρδος στο οποίο εξαναγκάζονται να παίρνουν μέρος άγρια ζώα υπό αιχμαλωσία...
Τη συστηματική εξόντωση των αδέσποτων ζώων στη Ροδόπολη των Σερρών καταγγέλλουν φιλόζωοι δημότες του Δήμου Σιντικής οι οποίοι επισημαίνουν ότι πέραν των δραστών έχει σημαντικές ευθύνες και η δημοτική αρχή που δεν κάνει ουσιαστικά τίποτα για την φροντίδα των γατιών και των σκυλιών στην περιοχή ευθύνης της.
Της Ελένης Ηλιοπούλου Στην κατάσχεση 48 γατιών με εισαγγελική εντολή προχώρησε το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής καθώς εντός διαμερίσματος στη διασταύρωση των…
Απίστευτα και όμως ελληνικά τα όσα διαδραματίζονται στις αίθουσες των δικαστηρίων και στις κατά τόπους εισαγγελίες και μάλιστα πολλές φορές εις βάρος των ζώων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παράνομη πώληση ενός κουταβιού, που ενώ το ζευγάρι, το οποίο είχε δημοσιεύσει την αγγελία και το εμπορευόταν, συνελήφθη με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα στο χέρι τελικά αθωώθηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στις 22 Αυγούστου 2013.
Το ρινοδέλφινο ζει μέχρι και σαράντα χρόνια, δεν είναι ο μέσος όρος ζωής του τα 40 χρόνια, οπότε το ότι πέθανε στα 37 είναι σα να εχουμε έναν άνθρωπο που έχει φτάσει πάνω κάτω 90 χρονών!
Αν προσπαθείτε να υπερασπίσετε τις θέσεις σας με λανθασμένα στοιχεία δυστυχώς χάνετε σε αξιοπιστία!
Κρίμα για το ζωάκι, αλλά έφτασε τα 37 χρόνια, δηλαδή 3 χρόνια πριν φτάσει το μάξιμουμ προσδόκιμο ζωής. Νομίζω είσαστε αρκετά υπερβολικοί και επίσης δε νομίζω ότι οι εκπαιδευτές δεν αγαπάνε αυτά τα ζώα.
Τα δελφίνια δεν είναι άγρια αφού είναι φιλικά προς τον άνθρωπο. Άρα δεν νομίζω να είναι στρεσαρισμένα. Επίσης δεν πιστεύω να τα κακομεταχειρίζονται στο πάρκο.
37 έζησε ζώον,άντε ανοίξτε λίγο τα στραβά σου.
Το ρινοδέλφινο ζει μέχρι και σαράντα χρόνια, δεν είναι ο μέσος όρος ζωής του τα 40 χρόνια, οπότε το ότι πέθανε στα 37 είναι σα να εχουμε έναν άνθρωπο που έχει φτάσει πάνω κάτω 90 χρονών!
Αν προσπαθείτε να υπερασπίσετε τις θέσεις σας με λανθασμένα στοιχεία δυστυχώς χάνετε σε αξιοπιστία!
Κρίμα για το ζωάκι, αλλά έφτασε τα 37 χρόνια, δηλαδή 3 χρόνια πριν φτάσει το μάξιμουμ προσδόκιμο ζωής. Νομίζω είσαστε αρκετά υπερβολικοί και επίσης δε νομίζω ότι οι εκπαιδευτές δεν αγαπάνε αυτά τα ζώα.
Eπρεπε να ησουν εσυ στη θεση τους...να διαπιστωσεις την αγαπη τους....ζωο....κ δεν εζησε 37 αλλα 17 ...
Τα δελφίνια δεν είναι άγρια αφού είναι φιλικά προς τον άνθρωπο. Άρα δεν νομίζω να είναι στρεσαρισμένα. Επίσης δεν πιστεύω να τα κακομεταχειρίζονται στο πάρκο.
καληνυχτα ψυχη μου