Τι και αν το παστούρωμα των ζώων απαγορεύεται πλέον με νόμο; Στα περισσότερα νησιά κυρίως των Κυκλάδων οι ντόπιοι συνεχίζουν να κακοποιούν τα αιγοπρόβατα, τα βοοειδή και τα ιπποειδή με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή να τους δένουν τα πόδια ή και το κεφάλι με τα πόδια για να τα αφήνουν χωρίς επιτήρηση, χωρίς βοσκό ώστε τα ζώα έτσι δεμένα μόνα τους να μην μπορούν να απομακρυνθούν.
Όλοι γνωρίζουν ότι συνεχίζει να συμβαίνει αυτή η «παραδοσιακή» κακοποίηση, όλοι σιωπούν και τα λιγοστά περιστατικά που βγαίνουν στη δημοσιότητα οφείλονται κυρίως σε καταγγελίες τουριστών.
Έτσι και χθες 7 Ιουνίου τουρίστες βρήκαν στην παραλία της Αιγιάλης έναν γάιδαρο να περιφέρεται με δεμένα τα δύο αριστερά πόδια του με παστούρα. Το ζώο στο πίσω άκρο είχε πληγή από το σχοινί και το έτρωγαν τα σκουλήκια.
Το ζώο υπέφερε από την πληγή στο πόδι...
Οι άνθρωποι που νοιάστηκαν, οι τουρίστες δηλαδή, όχι μόνο έκοψαν την παστούρα για να βοηθήσουν το ζώο, αλλά κάλεσαν και την Αστυνομία, η οποία πήγε επί τόπου μαζί με έναν αντιδήμαρχο. Σήμερα το πρωί ζώο που είναι ηλικιωμένο μεταφέρθηκε στο καταφύγιο της Μ.Κ.Ο. «Animal Zone International».
Η Λίτσα Πάσσαρη, εκπρόσωπος της Μ.Κ.Ο. «Animal Zone International», η οποία δραστηριοποιείται στο νησί, εξήγησε στο www.zoosos.gr πως ο γάιδαρος «Είναι αγόρι ευνουχισμένο και τον ονομάσαμε Ναπολέων. Είναι πάνω από 30 ετών και είναι πολύ αδύνατος. Η παστούρα του έχει κόψει το πίσω δεξί πόδι το οποίο και δεν το πατάει καλά. Ήρθε ο τοπικός κτηνίατρος Δημήτριος Σίμος, τον οποίο και ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση, και περιποιήθηκε το τραύμα. Του βάλαμε φάρμακο για να μην τον τσιμπάνε οι μύγες και αύριο που θα έρθει η ομάδα φροντίδας ιπποειδών της Animal Action θα εξεταστεί και από κτηνίατρο που ειδικεύεται στα ιπποειδή. Είναι ντροπή μετά από τόση ενημέρωση για τη ζημιά που προκαλεί η παστούρα να βλέπουμε ακόμα τέτοια φαινόμενα. Ο ιδιοκτήτης δεν έχει εμφανιστεί όμως όλοι ξέρουν ποιός είναι αλλά δεν μιλάνε. Για εμάς είναι όσοι τον καλύπτουν είναι συνυπεύθυνοι τόσο στην κακοποίηση του ζώου όσο και στη δυσφήμιση του νησιού από τέτοια φαινόμενα.».
Η τοπική κοινωνία ως πότε θα καλύπτει τον δράστη;
Η κα Πάσσαρη με ανάρτηση της στο facebook τονίζει τα εξής: «Αναγνωρίζει κάποιος σε ποιόν ανήκει το συγκεκριμένο γαϊδούρι?
Το ζώο βρέθηκε χθες το απόγευμα στην παραλία της Αιγιάλης με παστουρωμένα τα πόδια και το σχοινί της παστούρας να έχει μπει μέσα στο πόδι και να του το έχει κόψει. Μετά από παρέμβαση της αστυνομίας και σε συνεργασία με το Δήμο το ζώο μεταφέρθηκε σήμερα στο καταφύγιο της Animal Zone International στα Κατάπολα όπου ο τοπικός κτηνίατρος φρόντισε την πληγή. Το ζώο είναι υποσιτισμένο και δεν πατάει καλά το πόδι που έχει κοπεί. Είναι ντροπή μετά από τόση ενημέρωση που έχει γίνει για τη ζημιά που προκαλεί η παστούρα στα ζώα κάποιοι να συνεχίζουν ακόμα αυτή την πρακτική. Είναι ντροπή κάποιοι να γνωρίζουν τον ιδιοκτήτη και να τον καλύπτουν. Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτές οι πρακτικές δυσφημίζουν το νησί και όσοι καλύπτουν τους υπεύθυνους είναι συνυπεύθυνοι τόσο στην κακοποίηση όσο και στη δυσφήμιση της Αμοργού.
Παρακαλούμε όποιος γνωρίζει τον ιδιοκτήτη του ζώου και θέλει να βάλει ένα τέλος στην κακοποίηση να μας ενημερώσει ακόμα και ανώνυμα στο τηλέφωνο: 22850-71716.».
Νόμος 4830/2021: Κακοποίηση το παστούρωμα με ποινές χρηματικές και φυλάκισης - Τσουχτερό διοικητικό πρόστιμο για τους παραβάτες
Νόμος του κράτους είναι από τις 18 Σεπτεμβρίου του 2021 καθώς δημοσιοποιήθηκε σε Φ.Ε.Κ. ο 4830/2021 ο νόμος ο οποίος στην παράγραφο 1 στο άρθρο 24 απαγορεύει το παστούρωμα όλων των ειδών των ζώων και κατατάσσει αυτή την παράνομη πρακτική στις κακοποιήσεις, ένα πάγιο αίτημα της φιλοζωικής κοινότητας.
Για το παστούρωμα, δηλαδή το δέσιμο των άκρων των ζώων ή και του κεφαλιού με τα πόδια ώστε να μην μπορούν να απομακρυνθούν από τους χώρους βόσκησης και τις ιδιοκτησίες των κτηνοτρόφων αναφέρονται τα εξής: «(α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, όπως ενδεικτικά η ιπποπέδη, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη».
Το διοικητικό πρόστιμο (άρθρο 35 διοικητικές κυρώσεις) - πέραν της ποινικής δίωξης (σε βαθμό κακουργήματος ή πλημμελήματος ανάλογα με τον βαθμό κακοποίησης) και της απόφασης που θα ορίσει το δικαστήριο - για το παστούρωμα ορίζεται από 5.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ για κάθε ζώο (ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος).
Την κακοποίηση πολλών γατιών και σκυλιών στο Κάτω Μητρούσι Σερρών από μια γυναίκα που είχε τα ζώα δεμένα με σχοινιά εκτεθειμένα στον καύσωνα χωρίς νερό…
Αναρίθμητα είναι τα περιστατικά που αποδεικνύουν πόσο «οικολόγοι» είναι τελικά οι κυνηγοί καθώς πυροβολημένα ζώα – μη θηράματα ακόμα και είδη υπό προστασία ή εξαφάνιση…