Στις 14 Αυγούστου ο Δήμος Αμοργού στην ιστοσελίδα του δημοσίευσε την επιστολή του ηλικιωμένου άνδρα στον οποίο ανήκει το γαϊδούρι το οποίο σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στο facebook και στη σελίδα «Γαϊδούρακια/Άλογα - Stop στην εκμετάλλευση/κακοποίηση» κακοποιείται καθώς όπως βλέπετε και στο σχετικό βίντεο το ζώο ήταν παστουρωμένο με δεμένα τα πόδια και φορτωμένο με ένα εξαιρετικά μεγάλο σαμάρι.
Η δημοτική αρχή της Αμοργού που είχε αρχικά βγάλει ανακοίνωση για το θέμα λέγοντας ότι το κατήγγειλε στις αρχές, αλλά η Αστυνομία τελιλκά δεν βρήκε το ζώο στο σημείο όπου της υποδείχτηκε, τώρα δημοσιεύει την επιστολή του ηλικιωμένου επισημαίνοντας ότι «Ο Δήμος Αμοργού δημοσιεύει, δεοντολογικώς πράττων, και τις απόψεις του υποτιθέμενου κατηγορούμενου».
Αν και είναι φανερό ότι η επιστολή αυτή δεν είναι γραμμένη από έναν ηλικιωμένο άνδρα σε αυτήν διαβάζουμε ότι 80χρονος κάτοχος του ζώου θέλοντας να μας πείσει ότι το φροντίζει όπως πρέπει μας δίνει μια ειδυλλιακή εικόνα της παστούρας και ισχυρίζεται ότι ο γάιδαρος του είναι 40 ετών και δεν θα έφτανε σε αυτήν την ηλικία αυτό το ζώο αν δεν το φρόντιζε ο ίδιος τόσο καλά. Μάλιστα κατηγορεί τους φιλόζωους για την επικείμενη εξαφάνιση αυτού του είδους από τα νησιά...
Πρόκειται πραγματικά για ένα προκλητικό κείμενο που δείχνει πόσο η τοπική κοινωνία θεωρεί απολύτως φυσιολογικό ένα ζώο να ζει με δεμένα τα πόδια...
Τι αναφέρει ο 80χρονος ιδιοκτήτης του γαϊδουριού
«Προς αποκατάσταση της αλήθειας και οποιασδήποτε παρεξηγήσεως έχει δημιουργηθεί με το θέμα του γαϊδάρου μου στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ.
Με την παρούσα δήλωση επιθυμώ τη δημοσίευση των πραγματικών γεγονότων και όχι την διάδοση ψεύτικων γεγονότων και κατηγοριών.
Ονομάζομαι Α.Χ., είμαι 80 χρονών και είμαι ιδιοκτήτης του εικονιζόμενου ζώου. Λόγω της ηλικίας μου και επειδή δεν γνωρίζω από Η/Υ, δεν ενημερώθηκα εγκαίρως για το περιστατικό, αλλά πολύ αργότερα από τους οικείους μου. Την επομένη ημέρα, πήγα ο ίδιος αυτοβούλως στον Αστυνομικό Σταθμό Αμοργού και δήλωσα ότι ο γάιδαρος μου ανήκει και ότι οι κατηγορίες που μου αποδίδονται είναι ανυπόστατες. Δέχομαι τις συνέπειες των πράξεών μου σε ότι αφορά την «παστούρα» του ζώου, αλλά μέχρι εκεί.
Προς ενημέρωσή σας : «παστούρα (η) (ιταλ. pastura: βοσκή, χορτάρι) τρίχινος δεσμός που προσαρμόζεται στα πόδια των ζώων, για να μην απομακρύνονται από το χωράφι πηδώντας τον τοίχο ή για να συλλαμβάνονται εύκολα, το πέδικλο».
Οι Αμοργιανές συνήθιζαν να πλέκουν οι ίδιες τις «παστούρες» των ζώων του σπιτιού, αναπτύσσοντας μάλιστα ιδιαίτερες τεχνικές ύφανσης, προκειμένου η πλέξη να βγαίνει στρογγυλή και να μην πληγώνει τις κλειδώσεις του ζώου.
Ο λόγος, που ο γάιδαρός μου είναι με μία «παστούρα», είναι ακριβώς και μόνο για να τον περιορίσω και να τον προστατεύσω, ώστε να μην περάσει τον τοίχο δίπλα από τον οποίο βρίσκεται το οδικό δίκτυο. Κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο τόσο για την πρόκληση τροχαίου ατυχήματος και τον τραυματισμό διερχόμενων οδηγών όσο και για το ίδιο το ζωντανό. Εξάλλου στο παρελθόν έχει σημειωθεί τροχαίο ατύχημα από ελεύθερο γαϊδούρι, έχοντας κινδυνέψει και ο οδηγός και το ζώο.
Ακόμη, είδατε το γάιδαρό μου «σαμαρωμένο». Κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται από το νόμο. Ο χρόνος παραμονής του γαϊδάρου μου με το σαμάρι (άδειο) δεν ξεπερνάει την μία (1) ώρα, ίσα -ίσα μέχρι να γυρίσω από τις αγροτικές μου εργασίες και να το ξαναπάρω. Το ζώο παραμένει στο συγκεκριμένο χωράφι, το οποίο δεν μου ανήκει, μόνο εφόσον έχω να μεταφέρω κάτι για το σπίτι μου (εμφιαλωμένο νερό – ψώνια). Το χωράφι αυτό είναι δροσερό. Βρίσκεται στην περιοχή «Βορεινά» της Χώρας, όπου έχει περισσότερο αέρα παρά ήλιο, είναι βορεινό και ανήλιαγο, καθώς σκιάζεται από το Κάστρο που δεσπόζει πάνω στον ψηλό βράχο του χωριού.
Το εν λόγω βίντεο τραβήχτηκε περίπου μία εβδομάδα πριν από την ημέρα ανάρτησής του στο διαδίκτυο και αυτός που το τράβηξε σίγουρα δεν έμεινε στο σημείο για περισσότερο από μισή ώρα, αλλά ούτε και πήγε την επόμενη μέρα να δει αν το ζώο εξακολουθεί να είναι εκεί.
Το ζώο μου, το οποίο δεν είναι κατοικίδιο, ταΐζεται και ποτίζεται καθημερινά στον δικό μου ιδιόκτητο χώρο, όπου και παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, χώρος στον οποίο υπάρχει σταύλος, φαγητό και νερό, ενώ εκεί είναι ελεύθερο και χωρίς «παστούρα».
Τον γάιδαρό μου αυτόν τον έχω στην κατοχή μου κοντά τριάντα πέντε (35) χρόνια, ενώ άλλα πέντε (5) χρόνια τον είχε ο παλιός του ιδιοκτήτης. Ο γάιδαρος μου είναι σήμερα σαράντα (40) ετών. Η ηλικία του δεν μπορεί παρά να φανερώνει την «καλοζωία» του και μόνο. Έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ το προσδόκιμο όριο ζωής του (25-30 έτη), μόνο κακομεταχειρισμένο και βασανισμένο δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Επειδή όμως, άθελά μου, έχω φέρει σε δύσκολη θέση ολόκληρο το νησί, εξαιτίας αυτών των ψευδών ειδήσεων και των καταγγελιών που ακολούθησαν, επειδή ταυτόχρονα αφήνονται υπονοούμενα τόσο για την στάση της δημοτικής αρχής όσο και για την στάση της αστυνομίας, εγώ ο ίδιος αιτούμαι την ιατρική του εξέταση από την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία.
Ένα βίντεο ελαχίστων (περίπου 10) δευτερολέπτων και μια φωτογραφία, δεν είναι δυνατόν να αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.
Αρνούμαι οποιαδήποτε κατηγορία μου αποδίδετε, καθώς και προσέχω και φροντίζω τον γάιδαρό μου τη μισή μου σχεδόν ζωή, δηλαδή επί 35 χρόνια. Με τη βοήθειά του έχω φάει ψωμί εγώ και οικογένειά μου. Προκαλώ λοιπόν, τον οποιοδήποτε που τυχόν με έχει δει να κακομεταχειρίζομαι το ζώο, να κινηθεί νομικά εναντίον μου. Διαφορετικά και αν δεν αποσυρθούν οι ανυπόστατες αυτές κατηγορίες, πλην του «παστουρώματος», δηλώνω ότι θα κινηθώ εγώ ο ίδιος νομικά για την συκοφαντική δυσφήμηση την οποία έχω υποστεί και για την ηθική μου αποζημίωση.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω είμαι έτοιμος να υποστώ τις συνέπειες των πράξεών μου, για όπου έχω σφάλει αλλά και για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου με όλα τα νόμιμα μέσα.
Πιστεύω όμως, πως εξαιτίας της συμπεριφοράς εσάς των ¨φιλόζωων¨ θα εξαφανιστεί το είδος αυτό των ζώων από τα νησιά μας, καθώς θεωρείται «αδίκημα» ο οποιοσδήποτε τρόπος συμπεριφοράς στο ζώο, το φόρτωμα, το σαμάρι, η παστούρα, το καπίστρι….. Ποιος λοιπόν θα έχει τη δυνατότητα να πληρώνει πρόστιμα και να σύρεται στα δικαστήρια έχοντας στην κατοχή του ένα ζώο, που θεωρητικά θα του είναι άχρηστο; Να σας πω εγώ. Κανείς!!!! Μετρημένοι είμαστε άλλωστε αυτοί που έχουμε ακόμα γαιδάρους και κάποιοι θέλουν να τους δώσουν, γιατί ακριβώς σκέφτονται όλες αυτές τις καταγγελίες περί κακοποίησης ζώων και τα σχετικά πρόστιμα. Για την αναπαραγωγή τους δε, ούτε συζήτηση.
Στα χρόνια μου στο χωριό είχε τουλάχιστον πενήντα γαϊδάρους. Το όμορφο χωριό μας έχει λιθόστρωτα καλντερίμια, στενά δρομάκια, ανηφορικά και με πολλά σκαλιά. Δεν διέρχονται αυτοκίνητα σε αυτά, ούτε υπάρχουν ασανσέρ. Έτσι παλιά κάθε σπίτι είχε και το γάιδαρό του, ενώ στο σύνολό μας ήμαστε αγρότες. Με αυτούς χτίσαμε και ακόμα χτίζουμε τα σπίτια μας και τα ξενοδοχεία για εσάς όλους, με αυτούς μεταφέραμε τις προμήθειές μας. Τώρα με τον πολιτισμό και την ανάπτυξη, γουρούνες, φορτηγάκια, αγροτικά οχήματα και όχι γαϊδάροι, ίσως είναι προτιμότερο να περνούν στα όμορφα καλντερίμια.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστώ όλους εσάς τους «φιλόζωους», που κάνετε ωραία κουρέματα και φοράτε ωραία ρουχαλάκια στα κατοικίδιά σας, που με τα «καλά» σας λόγια βρέθηκα για πρώτη φορά στη ζωή μου και στην ηλικία των ογδόντα ετών κατηγορούμενος. Καλό θα ήταν όμως, όλοι εσείς που θέλετε να λέγεστε «φιλόζωοι» να είσαστε πρώτα από όλα «φιλάνθρωποι». Να φωνάζετε για τα παιδιά που δουλεύουν ξυπόλητα στην καυτή άμμο και αφού λοιπόν σας περισσεύει λίγη αγάπη, αλλά και χρήματα, να τα δώσετε σε αυτά ή στα παιδιά που πεινάνε και πεθαίνουν από την ασιτία, και μην ανησυχείτε για τα ζώα έχει προνοήσει η μητέρα φύση. Περισσότερα σεβασμό αξίζουν όχι μόνο τα ζώα αλλά και ο άνθρωπος.
Με εκτίμηση
Α.Χ.».
Τι ανέφερε η καταγγελία που δημοσιεύτηκε στις 6 Αυγούστου
«Βοηθήστε το γαϊδουράκι που βρίσκεται στην Αμοργό με δεμένα τα πόδια του και με το σαμάρι φορτωμένο... Θέλω να κάνετε μία κοινοποίηση να ακουστεί η φωνή μας.. να σας ενημερώσουμε ότι η αστυνομία απαξιοί... Οι τουρίστες που μας έστειλαν το βίντεο δεν μπορούν να μπούνε στον ιδιόκτητο χώρο όπου και βρίσκεται το ζώο..
Τοποθεσία Χώρα Αμοργού στον πίσω δρόμο που πήγαινε προς πλατεία των λεωφορείων.. Οδός δεν υπάρχει.. Είναι δίπλα στον δρόμο SOS».
Διαβάστε επίσης:
Τι αναφέρει ο Δήμος Αμοργού για την κακοποίηση γαϊδουριού που εντοπίστηκε με δεμένα πόδια (βίντεο)
Εγκληματική η αδιαφορία των κατοίκων της Αμοργού για όσα συμβαίνουν στα ζώα (βίντεο)
Αμοργός: Γάτα με όγκο στη μύτη χρειάζεται κτηνιατρική περίθαλψη, φιλοξενία, υιοθεσία και αυτόν που θα καλύψει τα όλα τα έξοδα
Γερακίνα πυροβολημένη με σπασμένα πόδια βρέθηκε στην Αμοργό
Αμοργός: Έκκληση για τη σωτηρία εξαιρετικά άρρωστης γάτας που βρίσκεται στη Χώρα
Στην Αμοργό ένα παιδί καλωσόρισε ένα φίδι με τη φλογέρα του (βίντεο)
Καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος αστυνομικός της Αμοργού που «έκανε τα στραβά μάτια» σε κακοποιήσεις ζώων
Καταδικάστηκε και από το Εφετείο Σύρου ο άνδρας που κακοποίησε τον σκύλο του στην Αμοργό & τον κάλυψε ο διοικητής του Α.Τ.
Αμοργός: Είχε τον σκύλο του κλεισμένο στο τελάρο
Καταδικάστηκε – με αναστολή – ο άνδρας που έκλεισε τον σκύλο σε τελάρο και τον εγκατέλειψε στην Αμοργό
Αμοργός: Με εισαγγελική εντολή στο φιλοζωικό σύλλογο το σκυλί του τελάρου
3 μικροί τύραννοι βασανίζουν γάτα σε πισίνα ξενοδοχείου στην Αμοργό
Η Λίζα του τελάρου φροντίζει τον άρρωστο γατούλη
Δήμαρχος Αμοργού: Το κυνήγι υποβαθμίζει το οικοσύστημα του νησιού
Χτυπημένη με καμάκι και μαχαιρωμένη η θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε εξαντλημένη στην Αμοργό
Οι τουρίστες τους συγχαίρουν επειδή ταΐζουν τις γάτες στην Αιγιάλη της Αμοργού