Ζητούν εθελοντές για να ζωγραφίσουν με γκράφιτι το Κυνοκομείο Ρόδου
Το Διαδημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου ζητάει εθελοντές που γνωρίζουν την τέχνη του γκράφιτι για να συμβάλουν ώστε να ομορφύνει ο χώρος στον οποίο φιλοξενούνται τα ζώα.
Η επιστήμη και η ηθική τον 21ο αιώνα πρέπει να συμβαδίζουν
Η ημερίδα της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρίας (Ε.Κ.Ε.) σχετικά με την εκτροφή των γουνοφόρων ζώων, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 7 Απριλίου στην Καστοριά έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις και όχι μόνο μεταξύ των φιλόζωων.
Αρκετοί είναι ευτυχώς και οι κτηνίατροι, που εν μέσω κρίσης, αντιδρούν στο αιματοβαμμένο εμπόριο γούνας και τονίζουν και τις επιπτώσεις ηθικές και περιβαλλοντικές, που έχει η εκτροφή ζώων, αφού αυτά γδέρνονται ζωντανά τις περισσότερες φορές, ώστε οι άνθρωποι να φορέσουν στη συνέχεια ενδύματα από τη γούνας τους, για να ενισχύσουν κάποιοι μόνο τη ματαιοδοξία τους (πελάτες) και μόνο την τσέπη τους (έμποροι).
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;
Ο τίτλος της ημερίδας «ΓΟΥΝΟΦΟΡΑ ΖΩΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» δεν είναι και τόσο κατατοπιστικός. Τα θέματα όμως που θα αναλυθούν μας βάζουν γρήγορα στο κλίμα αφού γεωπόνοι, κτηνίατροι και εκτροφείς θα μιλήσουν για τα πλεονεκτήματα αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που παρουσιάζεται ως μοχλός ανάπτυξης της περιοχής, θα εξηγήσουν ποια πρέπει να είναι η διατροφή των γουνοφόρων, ώστε αυτά να αποδίδουν καλύτερα κατά τη σφαγή και την εκδορά τους και πως τα ζώα πρέπει να προστατευτούν από τα παράσιτα.
Ανάπτυξη κόντρα στη φύση, στο περιβάλλον, στην ηθική;
Με ανοιχτή επιστολή επισημαίνεται από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και τη Διεπιστημονική Ομάδα που συνδράμει στο έργο της, το έγκλημα, οι λανθασμένες απόψεις, η παραδοξότητα και ότι το νόμιμο αυτής της επαγγελματικής δραστηριότητας - στην οποία συμβάλλει με τη επιστημοσύνη της η Ε.Κ.Ε. - δεν είναι και ηθικό, αφού πια βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα.
Πενία τέχναις κατεργάζεται
Η Ρεγγίνα Αργυράκη εκ μέρους της Π.Φ.Π.Ο. και της Διεπιστημονικής Ομάδας της τονίζει σε αυτή την ανοιχτή επιστολή, τις παραμέτρους που Ε.Κ.Ε. δεν αναφέρει: «Είναι προφανές πως κατ’ αυτήν την ζοφερή οικονομική περίοδο ένα μέρος των παρεχομένων υπηρεσιών πλήττεται από την κρίση, τουτέστιν κτηνιατρικές υπηρεσίες κλπ.
Όταν λοιπόν ο μέσος κτηνίατρος πρέπει να γίνει εφευρετικός, φαίνεται πως αντί να κατεβάσει τις τιμές του, καταλήγει σε "περίεργες" διεξόδους, όπως επί παραδείγματι το να ασχοληθεί με την καλυτέρευση του πράσινου μιλίου των μελλοθανάτων γουνοφόρων ζώων.
Το όψιμο ενδιαφέρον για τις ασθένειες τέτοιου είδους ζώων και μάλιστα (sic) των παρασίτων που μπορεί να βλάψουν την εξαίρετη αποδοτικότητα της γούνας πριν την εκτέλεση, δημιουργεί μια σειρά ερωτηματικών στον επιστημονικό κόσμο και μάλιστα υπό αλγεινές παραμέτρους.
Και τούτο επειδή βέβαια η επιστήμη συνίσταται στο να περιγράφει facta και όχι ηθικές ή ανήθικες προθέσεις. Ωστόσο η εφαρμογή της επαναφέρει με τον ηχηρότερο τρόπο το ζήτημα των επιστημονικών προθέσεων έναντι του εφαρμοσμένου αποτελέσματος.
Διότι η σχάση του ατομικού πυρήνα είναι ένα γεγονός, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί για την ηλεκτροδότηση μιας πόλης ή - εξ ίσου αποτελεσματικά - για το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.
Βεβαίως λοιπόν και πρέπει οι νέοι κτηνίατροι να γνωρίζουν για την αποπαρασιτώσεις των γουνοφόρων, όπως και για τις αποπαρασιτώσεις γενικώς.
Όταν όμως χρησιμοποιούν την πρακτική τους για την διευκόλυνση των εκτροφέων με απόλυτη επιδίωξη όχι την καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου των συνανθρώπων αλλά την παγίδευσή τους σε ένα πεπερασμένο και εξευτελιστικό καταναλωτικό μοντέλο, τότε από επιστήμονες καταλήγουν να κάνουν την λάτρα των επιστημών υπό τις χειρότερες δυνατές κοινωνικές κατοπτεύσεις. Γιατί τότε δικαιούνται να ονομάζονται ασκούντες το επάγγελμα (practitioners) αλλά όχι γιατροί.
Και οπωσδήποτε οι δάσκαλοί τους στα Πανεπιστήμια δεν τους ετοίμαζαν για κάτι τέτοιο, εκτός και αν μιλάμε για αμφίβολης ποιότητας βαλκάνια ιδρύματα που παρήγαγαν τεράστιο αριθμό ημιμαθών από το 1970 και μετά.
Είναι απορίας άξιον ποιος συνέλαβε την ιδέα της απίστευτης αυτής Ημερίδας που διοργανώνει η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρία καθώς είναι πάρα πολλά τα ανοιχτά επιστημονικά ζητήματα που αιτούνται θεραπείας, ώστε να παραβλεφθούν, εν όψει μιας περιστασιακής συνεργασίας με εκτροφείς.
Θα μπορούσε κανείς να αντείπει, ότι το επάγγελμα είναι νόμιμο.
Φυσικά και άλλα επαγγέλματα είναι νόμιμα αλλά εξ ίσου χρηματοοικονομικά εκπορνευμένα, ώστε είναι προφανές ότι κάθε νόμιμο επάγγελμα δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι και ντροπιαστικό.
Εν κατακλείδι η άσκηση της επιστήμης πέρα από ικανότητα προϋποθέτει τουλάχιστον και ένα κάποιο φιλότιμο. Ακόμη και δίχως την επίφαση της θεοσέβειας.
Υπάρχει ακόμη χρόνος για δεύτερες σκέψεις και μια ματαίωση θα έσωζε, τουλάχιστον προσχηματικά, την τρωθείσα αξιοπρέπεια αυτής της άλλοτε "σοβαρής" Εταιρίας.
Ελπίζουμε δε να μην “διδάσκετε” τέτοιες απόψεις στα μικρά παιδιά των δημοτικών σχολείων μέσω των μαθημάτων που διεξάγετε με την σύμπραξη του Δήμου Αθηναίων».
Διαβάστε επίσης:
Διαμαρτυρηθείτε για το αιματοβαμμένο εμπόριο της γούνας
Πέταξαν μπογιές στις βιτρίνες των καταστημάτων που πουλάνε γούνες
«Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας για τους λίγους που διαμαρτυρήθηκαν κατά της γούνας! (Βίντεο)
«Η γούνα ζεσταίνει την ελληνική οικονομία» αλλά παγώνει καρδιές και συνειδήσεις (βίντεο)
Τα βασάνισαν, τα έγδαραν, τώρα τα εκθέτουν!
Και οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες κατά της 2ης Διεθνής Έκθεσης Γούνας
Διαμαρτυρία και διαδικτυακός ακτιβισμός κατά του εμπορίου γούνας!
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη 2η Διεθνή Έκθεση Γούνας
Η βιομηχανία της γούνας δεν σημαίνει ανάπτυξη, αλλά υπανάπτυξη! (Βίντεο)
Επιστολή διαμαρτυρίας στους βουλευτές κατά του εμπορίου της γούνας
Καστοριά: Ο δήμαρχος της πόλης που παράγει πτώματα…
Δε συγκινείται από τον βασανισμό των γουνοφόρων ζώων ο βουλευτής Γ. Κασαπίδης
Διαμαρτυρία ενάντια στις γούνες: Μπρος τα κάλλη τι είναι ο φόνος!
«Η Καθημερινή», οι γουνοποιοί και η μισή αλήθεια ενός προπαγανδιστικού «ρεπορτάζ» (βίντεο)
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλείσουν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις πώλησης γούνας στην Καστοριά και πέριξ αυτής, εάν πρώτα οι εργαζόμενοι σε αυτές δεν βρουν άλλο τομέα απασχόλησης και οι ιδιοκτήτες επιχορηγηθούν για να στραφούν επιχειρηματικά σε άλλο τομέα. Τα "εκτροφεία" γουνοφόρων ζώων δεν είναι μόνο στην Καστοριά αλλά και σε όμορες περιοχές (πχ.Πτολεμαίδα)γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος του κέρδους τους.
Είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει το εμπόριο γούνας προερχόμενης απο αληθινά ζώα ,διότι το να σταματήσουν οι επιχειρήσεις αυτές λόγω φιλοζωίας!! αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας!!
Ακόμη χειρότερα, για να γίνει πράξη το ανωτέρω σενάριο, θα πρέπει να μεριμνήσει..η πολιτεία...
Πάντως να υποστηρίζονται απο τον κτηνιατρικό σύλλογο αυτό είναι λυπηρό....