Στηρίξτε μας

Ανεξέλεγκτη δόμηση και τουρισμός πλήττουν την πανίδα των Κυκλάδων

17 Ιουνίου 2011 17:25 | Περιβάλλον
Ανεξέλεγκτη δόμηση και τουρισμός πλήττουν την πανίδα των Κυκλάδων

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Στραχίνης στο www.herpetofauna.gr είναι πολύ επικίνδυνη για το περιβάλλον η πτωτική πορεία που φαίνεται να παίρνει ο πληθυσμός κάποιων ειδών ζώων της άγριας πανίδας σε πολλά από τα νησιά των Κυκλάδων τα τελευταία χρόνια.Αρκετά είναι τα νησιά στα οποία κυρίως πληθυσμοί αμφιβίων απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση, ενώ σε ορισμένα κυκλαδονήσια έχουν ήδη εξαφανιστεί! Παρατηρείται και συνεχής μείωση στους πληθυσμούς ορισμένων ερπετών και πτηνών, ειδικά την τελευταία πενταετία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Μήλος και η Σύρος όπου αρκετά είδη βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης, ενώ κάποια άλλα αποτελούν ήδη παρελθόν. Στη Μήλο οι Βαλτοβάτραχοι (Pelophylax sp.), οι Νεροχελώνες (Mauremys rivulata) και το ενδημικό υποείδος Νερόφιδου (Natrix natrix schweizeri), απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση και η ύπαρξή τους «κρέμεται από μία κλωστή».

Τα ίδια είδη στη Σύρο είχαν χειρότερη τύχη καθώς μαζί και με τους Πράσινους Φρύνους (Bufo viridis) φαίνεται να αποτελούν πια μακρινή ανάμνηση. Τα τελευταία τρία χρόνια παρά τις ενδελεχείς έρευνες ειδικών στο νησί δεν μπόρεσε να βρεθεί το παραμικρό ίχνος αυτών των ζώων, κάτι που ενισχύει το τραγικό σενάριο του αφανισμού τους...

Από την άλλη το νησί της Γυάρου που πλέον αντιμετωπίζει την πιθανότητα του αποχαρακτηρισμού του ως ιστορικού τόπου (εξορίας), είναι βέβαιο ότι θα απολέσει μέρος των ειδών του. Η προστασία του νησιού αυτού εξαιτίας της ιστορικής του σημασίας προσέδιδε προστασία στο κλειστό του οικοσύστημα, μέρος του οποίου παραμένει ακόμα ουσιαστικά ανεξερεύνητο!

Αν και αυτό το νησί γίνει στόχος των κατασκευαστών παραθεριστικών κατοικιών σίγουρα θα πληγεί ό,τι παραμένει τόσα χρόνια αλώβητο. Οι κύριοι παράγοντες που απειλούν τόσο την πανίδα των νησιών, είναι:

- η υποβάθμιση των οικότοπων από την αλόγιστη ανοικοδόμηση, την ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη και την κακή χρήση της γης.
- η κατάχρηση των υδάτινων πόρων των νησιών με αποτέλεσμα την αποξήρανση μικρών και μεγάλων υγρότοπων.
- η ρύπανση από σκουπίδια, απόβλητα, λύματα και χημικά.
- η χρήση επικίνδυνων για το περιβάλλον και την υγεία φυτοφαρμάκων και χημικών για γεωργική χρήση.

Τα νησιά επειδή περικλείονται από θάλασσα αποτελούν «κλειστά» οικοσυστήματα γι' αυτό και η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από βλάβες οι οποίες προέρχονται από ανθρώπινες παρεμβάσεις, επιτυγχάνεται εξαιρετικά δύσκολα, έως και καθόλου...

Η απώλεια ειδών της πανίδας και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος συνεπάγεται αμέσως την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής αλλά και εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Φωτογραφία: Νερόκοτα στο νησί της Πάρου

Διαβάστε επίσης:

Αν έχεις «άκρες» μπορείς να χτίσεις όπου θες στην Πάρο!

Πάρος: Ανακάλεσαν την οικοδομική άδεια, που είχαν εκδώσει, αφού η ζημιά είχε ήδη γίνει!

Κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για τη βίλα που κατασκευάζεται σε υγρότοπο στην Πάρο

 

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.