Το «Project tRade» είναι διεθνές ένα πρόγραμμα θετικής εκπαίδευσης για ζώα που δημιουργήθηκε από την οργάνωση επαγγελματιών στον κλάδο με τα κατοικίδια, την Pet Professional Guild (P.P.G.), και την Ένωση Επαγγελματιών για τη μη Χρήση Βίας στα Κατοικίδια (The Association for Force-Free Pet Professionals) το οποίο προωθεί τη χρήση εκπαιδευτικού εξοπλισμού χωρίς βία στα κατοικίδια.
Το πρόγραμμα ζητάει από τους κηδεμόνες ζώων που δυστυχώς χρησιμοποιούν περιλαίμια πνιγμού, περιλαίμια με καρφιά, ηλεκτρικά κολάρα, συσκευές ψεκασμού σιτρονέλας (η χρήση των οποίων απαγορεύεται στην Ελλάδα) και οποιεσδήποτε άλλες συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για να «εκπαιδεύσουν» μέσω της τιμωρίας ή να διορθώσουν τη συμπεριφορά του ζώου μέσα από τον πόνο ή τον φόβο, να ανταλλάξουν τον υφιστάμενο εξοπλισμό τους λαμβάνοντας μεγάλες εκπτώσεις σε υπηρεσίες εκπαίδευσης και φροντίδας ζώων συντροφιάς.
Στόχος του προγράμματος είναι κηδεμόνας και κατοικίδιο να γνωρίσουν τα τεράστια πλεονεκτήματα και τη μακροχρόνια αποτελεσματικότητα, της χωρίς χρήση βίας εκπαίδευση και φροντίδας ζώων συντροφιάς. Η χρήση σύγχρονων, επιστημονικά τεκμηριωμένων, θετικών και φιλικών προς το ζώο μεθόδων εκπαίδευσης και φροντίδας είναι το θεμέλιο για την ευημερία, την κοινωνικοποίηση, την εκπαίδευση και την πρόληψη των προβλημάτων συμπεριφοράς.
Καθώς μια ευρεία ποικιλία προϊόντων και εξοπλισμού χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των κατοικίδιων ζώων, οι κηδεμόνες τους αλλά και το κοινό γενικότερα, πρέπει να γνωρίζει τα πιθανά προβλήματα και τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργήσει η χρήση τους.
Ανταλλάξτε σήμερα τον εξοπλισμό σας* και κερδίστε έως -35% έκπτωση στις παρακάτω υπηρεσίες μας:
Διακεκριμένοι κτηνίατροι και συμπεριφοριστές σε όλο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους ζητώντας την κατάργηση των εν λόγω προϊόντων εκπαίδευσης τόσο από τους κηδεμόνες κατοικίδιων όσο και από τους επαγγελματίες του χώρου.
Τι λένε οι ειδικοί;
Η καταξιωμένη κτηνίατρος και ειδικός σε προβλήματα θυρεοειδούς, δρ Jean Dodds, εναντιώνεται στη χρήση κολάρων πνιγμού ή κολάρων με καρφιά, «δεδομένου ότι μπορούν εύκολα να τραυματίσουν το ευαίσθητο σε σχήμα πεταλούδας θυρεοειδή αδένα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το λάρυγγα και μπροστά από την τραχεία. Αυτά τα περιλαίμια μπορούν επίσης να τραυματίσουν τους σιελογόνους αδένες και τους σιελογόνους λεμφαδένες επί της πλευράς του προσώπου κάτω από τα αυτιά».
Η κορυφαία σε πωλήσεις βιβλίων, συγγραφέας και ειδικός στη συμπεριφορά σκύλων, Jean Donaldson, λέει: «Αυτός ο εξοπλισμός (περιλαίμια πνιγμού, περιλαίμια με καρφιά), για να μπορέσει να αποδώσει, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση και δύναμη σε βαθμό που θα βλάψει το ζώο. Με την έλευση των σύγχρονων μεθόδων, αυτού του είδους ο εξοπλισμός είναι άσχετος».
Σύμφωνα με την κτηνίατρο και κτηνιατρική συμπεριφορίστρια δρ Soraya V. Juarbe-Diaz: «Η χρήση τιμωρίας για να σταματήσουμε συμπεριφορές δεν είναι κάτι νέο. Προσέξτε ότι λέω “σταματώ” και όχι “διδάσκω”. Μπορώ να σταματήσω οποιαδήποτε συμπεριφορά, αλλά με ενδιαφέρει περισσότερο να διδάσκω στους μαθητές μου, ζώο ή άνθρωπο, να επιλέγουν τη συμπεριφορά που θέλω να εκτελέσουν επειδή με εμπιστεύονται, επειδή δεν τους βλάπτω και είναι ασφαλή μαζί μου και επειδή το αποτέλεσμα το απολαμβάνουν».
Η Σχολή Θετικής Εκπαίδευσης Σκύλων «Hug4dogs» της Αναστασία Τσουλιά που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και η οργάνωση επαγγελματικών του κλάδου P.P.G. ενθαρρύνει όλους τους κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων καθώς και τους επαγγελματίες που είναι στον χώρο του κατοικιδίου, να αγκαλιάσουν τις σύγχρονες, επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές και εξοπλισμό εκπαίδευσης.
Ο Δήμος Τυρνάβου και το Φιλοζωικό Σωματείο Λάρισας Anim.A.L διοργανώνουν πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων ζώων (σκύλων και γατιών) την εβδομάδα 7 έως 10 Νοεμβρίου 2016. Οι…
Ένα παιχνίδι που μπορείτε να φτιάξετε πολύ εύκολα μόνοι σας χρησιμοποιώντας τον κύλινδρο από το χαρτί υγείας ή το ρολό, που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα, θα κρατήσει απασχολημένη για αρκετή ώρα τη γάτα σας.
Όλο και περισσότερα καθαρόαιμα ζώα εγκαταλείπονται στο δρόμο, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους μετάνιωσαν, επειδή δεν ήταν έτοιμοι για σκύλο, είτε γιατί απλά είναι ανεύθυνοι! Οι φιλόζωοι προσπαθούν να προσφέρουν ό,τι καλύτερο στα ζώα που βρίσκουν. Κάθε ράτσα έχει τα δικά της εξωτερικά και «εσωτερικά» χαρακτηριστικά.