Λέσβος: Έκκληση για τον σκελετωμένο σκύλο που υποφέρει
Νεότερη Ενημέρωση: Το ζώο το έπιασε φιλόζωη στις 16/2. Έκκληση για τη σωτηρία του σκύλου που περιφέρεται σε τραγική κατάσταση στην περιοχή του ξενοδοχείου «Mytilana…
Όλα όσα πρέπει να αλλάξουν ώστε ο ψηφισθείς νόμος 4830/2021 - που ισχύει από τον Σεπτέμβριο - να μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των ζώων και όχι για την καταδίωξη τους επισήμανε στην Ευδοξία Τσιτσέλη, νομική σύμβουλο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα η αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) που συναντήθηκε μαζί της πριν από μερικές ημέρες.
Στο σχετικό δελτίο Τύπου πέραν των καλών προθέσεων εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών επισημάνθηκε ποια μέτρα ΘΑ αρχίσουν να εφαρμόζονται... προσεχώς. Η Π.Φ.Π.Ο. για όσα ζήτησαν και τι τους ειπώθηκε επισημαίνει τα εξής:
«Συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών με την Ευδοξία Τσιτσέλη, νομική σύμβουλο του αν. υπουργού Στέλιου Πέτσα, είχε στις 18 Οκτωβρίου αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) σχετικά με τις διευκρινίσεις που απαιτούνται προκειμένου ασάφειες και προβληματικά σημεία του νόμου να ξεκαθαριστούν.
Ταυτόχρονα με παραδείγματα τονίστηκαν τα αδιέξοδα αυτού του νόμου ενώ επισημάνθηκε το γιατί αυτός ο νόμος είναι τελικά αντιφιλοζωικός και ότι οι θετικές διατάξεις του σε δευτερεύοντα και τριτεύοντα θέματα δεν αντισταθμίζουν τα εξαιρετικά κακά και για πολύ ουσιώδη ζητήματα άρθρα του καθώς ο νέος νόμος 4830/2021 προκαλεί πολλά και σοβαρά προβλήματα και στα ζώα συντροφιάς και όσους πραγματικά τα προστατεύουν και δεν τα διαχειρίζονται ως εμπόρευμα και μέσο για τη δική τους επιβίωση.
H κα Τσιτσέλη επισήμανε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση σχετικά με τη χρηματοδότηση των δήμων, θα έχει προχωρήσει η μεταφορά από το ΥΠ.Α.Α.Τ. του μητρώου με στοιχεία των μικροτσίπ των σκυλιών και των γατιών και θα έχουν εκδοθεί και οι προϋποθέσεις για την εγγραφή στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, από το οποίο όπως τόνισε δεν θα εξαιρούνται φιλοζωικοί φορείς που έχουν τη νομική μορφή της Ένωσης. Επισήμανε μάλιστα ότι το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς θα έχει δημιουργηθεί έως το τέλος του έτους.
Στη συνεργάτη του κ. Πέτσα έγινε αναλυτική αναφορά στην ανάγκη να βγουν άμεσα οι 18 Κ.Υ.Α. που περιλαμβάνει ο νόμος καθώς και στα πλέον προβληματικά σημεία του.
Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τον εγκλεισμό των αδέσποτων σε κυνοκομεία για τρεις μήνες, κάτι που οδηγεί στην ασυλοποίηση, τον διακοσμητικό πλέον ρόλο της Πενταμελούς Επιτροπής του Δήμου, καθώς δεν αποφασίζει ούτε για τα σημεία επανένταξης, τα θέματα που προκύπτουν για τις υιοθεσίες ζώων σε οικογένειες χωρών μελών της Ε.Ε., την ασάφεια του νόμου για την εγκατάλειψη νεογέννητων αποκλείοντας με τον προσδιορισμό “νεογέννητα” την ένταξη της εγκατάλειψης μικρών ζώων 2,3,4 κ.τ.λ. μηνών που δεν είναι βεβαίως νεογέννητα, στα κακουργήματα και φυσικά την εξαίρεση των μεγαλύτερων σε ηλικία ζώων που η εγκατάλειψή τους είναι πλημμέλημα, το θέμα με τους εκπαιδευμένους σκύλους – βοηθούς, οδηγούς τυφλών ατόμων στους οποίους μπαίνουν εμπόδια σχετικά με το που επιτρέπεται να πηγαίνουν, στην απαγόρευση εισόδου των μεγαλόσωμων ζώων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την ατιμωρησία οδηγών των Κ.Τ.Ε.Λ. που συνεχίζουν να βάζουν ζώα στους χώρους αποσκευών επικαλούμενοι άγνοια της νομοθεσίας για να γλυτώνουν τις κυρώσεις, στην ασυδοσία των εκτροφέων, που θα αδειοδοτούνται μεταξύ τους και πολλά άλλα.
Οι εκπρόσωποι της Π.Φ.Π.Ο. αναφέρθηκαν επίσης και στα προβλήματα που προκαλεί ο νέος νόμος καθώς δεν διευκρινίζεται ποιος θα πληρώνει το κόστος για έλεγχο DNA σε κουτάβια/γατάκια τα οποία εντοπίζονται πεταμένα και απαιτείται διαδικασία ταυτοποίησης.
Μάλιστα ζητήθηκε εγκύκλιος ή μεταβατική διάταξη, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους φιλοζωικούς φορείς που θέλουν να παραστούν σε δίκες – για κακοποιήσεις/δολοφονίες ζώων – και οι δικαστές του αρνούνται αυτό το δικαίωμα καθώς ακόμα δεν έχουν υπαχθεί στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων το οποίο ακόμα δεν έχει συστήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, αν και νόμος βρίσκεται σε ισχύ από τις 18 Σεπτεμβρίου.
Στην κα Τσιστέλη τέθηκε το ερώτημα γιατί η Αστυνομία αποκλείεται από τη δυνατότητα να κόβει πρόστιμα για απουσία μικροτσίπ μετά από έλεγχο σε ζώα συντροφιάς και γιατί αυτή η δυνατότητα δίνεται ως αρμοδιότητα μόνο σε υπαλλήλους των Δήμων που γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένοι.
Ζητήθηκε να υπάρξει εξαίρεση τουλάχιστον για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες που αλλάζουν τον κανονισμό λειτουργίας τους αναφορικά με τον επιτρεπόμενο αριθμό κατοικίδιων ζώων σε αυτά, ώστε να μη δούμε περισσότερες εγκαταλείψεις οικόσιτων γατιών και σκυλιών.
Επισημάνθηκε ότι από τον νόμο απουσιάζει η αναφορά στις ενώσεις και ρωτήθηκε η νομική σύμβουλος αν εξαιρούνται οι φιλοζωικοί φορείς που έχουν αυτόν τον χαρακτήρα κάτι που απέκλεισε η κα Τσιτσέλη λέγοντας ότι και οι ενώσεις θα μπορούν να εγγραφούν στο σχετικό μητρώο.
Της επισημάνθηκε πως τα ζώα θύματα τροχαίων μένουν αβοήθητα καθώς οι δήμοι δεν λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ούτε τα Σαββατοκύριακα, συνεπώς το να καλέσει τον Δήμο ή την Αστυνομία οδηγός που χτύπησε ένα ζώο, δεν σημαίνει ότι το τραυματισμένο ζώο θα λάβει την περίθαλψη που πρέπει.
Από την Π.Φ.Π.Ο. αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι είναι λάθος η εγκατάλειψη ενήλικων γατιών/σκυλιών να είναι πλημμέλημα καθώς άρρωστα, γέρικα, τραυματισμένα ζώα (κάθε είδους) εγκαταλείπονται οπουδήποτε από τους ιδιοκτήτες τους και ο θάνατος τους είναι βέβαιος αφού δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνα στον δρόμο.
Η σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού κ. Σ. Πέτσα, αφού μας επεσήμανε, ότι έχει οδηγία από τον κ. υπουργό, που απουσίαζε στη Θεσσαλονίκη, να καταγράψει τις αντιρρήσεις μας κ.τ.λ., ζήτησε να της σταλεί επιστολή με όλα αυτά τα ζητήματα ώστε να μας απαντήσει γραπτά , την οποία βεβαίως σύντομα θα αποστείλουμε γιατί ως γνωστό scripta manent.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε την ευγένεια και την πραγματική διάθεση για διάλογο, -μόνο που αυτός άργησε “μια μέρα”- της κας Τσιτσέλη και το φιλικό κλίμα της συνάντησής μας που διήρκεσε δύο ώρες.
Έχοντας επίγνωση της πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης σχετικά με τον νόμο, η οποία με σαφήνεια εκφράστηκε πολύ πρόσφατα με το νομοθέτημα 4830/21 δεν προσδοκούμε αλλαγές στον κορμό του βαθιά αντιφιλοζωικού αυτού νόμου παρά μόνο μικρές διορθώσεις - διευκρινίσεις, που είναι απολύτως και εξόφθαλμα απαραίτητες».
Διαβάστε επίσης:
Δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ. ο νέος νόμος (4830/2021) για την προστασία των ζώων
Π.Φ.Ο.: Το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται διόρθωση και πρέπει να αποσυρθεί
Τι πρέπει να αλλάξει στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς - Ποιες οι προτάσεις Π.Φ.Π.Ο. & Ζ.Ο.Σ.Α.Σ.
«Ιππόθεσις»: Τι πρέπει να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την προστασία και των ιπποειδών
Π.Φ.Π.Ο.: Ποιες αλλαγές για το καλό των ζώων πρέπει άμεσα να γίνουν στο νομοσχέδιο
Π.Φ.Π.Ο.: Πολλά πρέπει να αλλάξουν στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο
Τα υπέρ και τα κατά του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς που τέθηκε σε διαβούλευση
Τηλεδιάσκεψη της Π.Φ.Π.Ο. με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς
Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών για την ευζωία των ζώων συντροφιάς
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σωστή η υποχρεωτική στείρωση και των οικόσιτων ζώων συντροφιάς (βίντεο)
Τι παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο για το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr