Άλλο ένα ξεφτέρι πυροβολημένο από κυνηγό βρέθηκε στο Φιλότι Νάξου
Στο Φιλότι της Νάξου βρέθηκε πυροβολημένο από κυνηγό ένα πανέμορφο ξεφτέρι του είδους Falco subbuteo. Το πτηνό θα σταλεί άμεσα στην ΑΛΚΥΟΝΗ, στον Σύλλογο Περίθαλψης…
Με αφορμή τη χρήση και συχνά την κακοποίηση ζώων σε παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές, διαφημιστικά σποτ κ.ο.κ. μια σκηνοθέτης, που για ευνόητους λόγους θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της, απευθύνθηκε στον σύλλογο «Κορινθία Προστασία Αστικής Πανίδας» περιγράφοντας λίγο – πολύ αυτό που αρκετοί γνωρίζουν και πολλοί υποθέτουν σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζώα συμμετέχουν στα γυρίσματα.
Τα όσα η συγκεκριμένη γυναίκα περιγράφει σχετίζονται με αυτά που η ίδια έχει ζήσει στα πλατό και αφορούν τα όσα βλέπουμε μέσα από σειρές όπως το «Κάτω Παρτάλι» ή «Το Σπίτι της Έμμας» που προβάλλεται από το κανάλι MEGA. Τα επιχειρήματα της ισχυροποιούν ακόμα περισσότερο την άποψη μας ότι η χρήση ζώων σε παραστάσεις και θεάματα κάθε είδους σαφώς και θα πρέπει να συνεχίσει να διώκεται όπως σαφέστατα ορίζει άλλωστε και ο νόμος 4039/2012 (άρθρο 12, άρθρο 13)
Η σκηνοθέτης απευθυνόμενη στον Βασίλη Μεϊδάνη, πρόεδρο του συλλόγου «Κορινθία Προστασία Αστικής Πανίδας» τονίζει: «Τελευταία παρατηρώ ότι στα ελληνικά σήριαλ έχει αρχίσει η χρησιμοποίηση ζώων, αφού έχουμε εξαντλήσει τα δίποδα. Πολλές φορές ηθοποιοί ή άλλοι συντελεστές μπορεί να έχουν κοντά τους στα γυρίσματα τα ζώα συντροφιάς τους και μπορώ να σου πω, ότι αυτά καλοπερνούν γιατί όλοι τα αντιμετωπίζουν με αγάπη παιχνίδι και τους δίνουν καλό φαγητό.
Και πιστεύω πως αντί να μένουν κλεισμένα σε σκοτεινά διαμερίσματα και στενά μπαλκόνια είναι καλύτερα να έχουν επαφή με τους ανθρώπους και να απολαμβάνουν τη συντροφιά των γύρω τους. Όμως το να προσπαθείς να τιθασεύσεις ένα ζώο για να αντιδράσει όπως εσύ γουστάρεις σύμφωνα με το σενάριο σου είναι άλλο πράγμα.
Πιστεύω ότι είναι αρκετά στρεσογόνο αυτό για ένα ζώο, γιατί τα πλάνα γίνονται και ξαναγίνονται μέχρι να συμφωνήσει ο σκηνοθέτη και ο διευθυντής φωτογραφίας. Είναι στρεσογόνο γιατί υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που συνεργάζεται, άλλος κτυπάει την κλακέτα, άλλος σέρνει τρέιλερ με μηχανές άλλος κρατά τα επιθετικά μαρκούτσια του μπούμ, άλλοι φωνάζουν “πιάσε αυτό, κάνε εκείνο”.
Η φασαρία στο πλατό αναστατώνει πολύ τους ανθρώπους, σκέψου τι περνούν αυτά τα πλάσματα εκεί. Γιατί άλλη η ηρεμία στο χώρο του μακιγιάζ ή του βεστιαρίου, που εκεί τα πράγματα είναι ήσυχα, και σ’ αυτούς τους χώρους συνηθίζεται να κουρνιάζουν ή παίζουν τα κατοικίδια μας και άλλο το πλατό στο οποίο συνήθως ψήνεσαι ή τυφλώνεσαι εκτός των άλλων από τους προβολείς.
Αυτό δε που με έχει βγάλει από τα όρια μου αλλά για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να μιλήσω επώνυμα είναι ότι στο σήριαλ “Κάτω Παρτάλι”. Σε αυτό μία ηθοποιός φοράει και περιφέρεται έχοντας στο κεφάλι της ένα κλουβί το οποίο μέσα βλέπουμε ένα κίτρινο πουλάκι. Eκ των πραγμάτων ασφυκτιά εκεί μέσα ένα ζωντανό καναρίνι που πιστεύω ότι περνάει βάσανα.
Είναι συνέχεια σκιαγμένο, προσπαθεί να κρατήσει ισορροπία καθώς αυτή κινείται, και το ζωντανό χτυπιέται στα σύρματα γιατί δεν χωράει! Αυτό το πουλάκι, όσοι ξέρουμε από γυρίσματα, περνάει του λιναριού τα πάθη.
Σκεφτείτε ότι το γύρισμα σταματάει και συνεχίζεται, επαναλαμβάνεται διαρκώς. Μάλιστα σ’ ένα επεισόδιο μεταξύ άλλων το λιβάνιζαν κιόλας. Τα γυρίσματα διαρκούν πολλαπλάσιους χρόνους σε σχέση με τον τηλεοπτικό χρόνο που εμείς ως τηλεθεατές βλέπουμε καθώς παρακολουθούμε μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Φαντάζομαι πόσο αυτό το πλάσμα μέσα στο κλουβί βασανίζεται.
Αυτό το σήριαλ είναι η αποθέωση των αντιοικολογικών μηνυμάτων. Δείχνει γκόμενα να καίει με γκαζάκι τριανταφυλλιά για να προκαλέσει το ενδιαφέρον γκόμενου γεωπόνου (τι αστείο) και πολλά άλλα.
Αν και τώρα είναι αργά και πολλά γυρίσματα έχουν ήδη γίνει το κλουβί με το καναρίνι πρέπει να σταματήσει, γιατί είναι κακοποίηση του πτηνού, αγχωτικό και γι’ αυτούς που το βλέπουν αλλά γιατί βάζουν ιδέες πιθανόν και στα παιδιά (θεωρείται ψυχαγωγική κομεντί η σειρά). Κάντε ό,τι μπορείτε».
Η σκηνοθέτης όπως εξήγησε στον κ. Μεϊδάνη δεν μπορεί να καταγγείλει επωνύμως αυτά που διαπιστώνει καθώς γνωστοί και φίλοι θα της που ότι προβοκάρει ή ζηλεύει τη δυσεύρετη δουλειά τους.
Τι απαγορεύει η νομοθεσία
Εμείς θα επισημάνουμε αυτό που ορίζει ο νόμος 4039/2012. Ότι δηλαδή η χρήση ζώων σε παραστάσεις και απαγορεύεται και διώκεται ποινικά!
Το άρθρο 12 του νόμου 4039/2012 τονίζει: «Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες. 1. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον κοινού.
2. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ' όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους».
Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 [Τροποποίηση του ν. 4039/2012 (Α 15)] εξηγεί:
«8. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4039/2012 προστίθεται παράγραφος 2α ως εξής:
2.α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.
9. Η παράγραφος 1 του άρθρου 13 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται, οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας, τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων, πλην παραστάσεων ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο.»
Διαβάστε επίσης:
Το δικαστήριο αθώωσε ΑΝΤ1, Λάτσιο και Μπουλέ παρά την κακοποίηση ζώων σε τηλεοπτική εκπομπή (βίντεο)
Ηθοποιός βάζει φωτιά σε γάτα σε κρητική «κωμωδία» που μετέδωσε το κανάλι Attica TV (βίντεο)
Γιάννης Παπαδάκης: Δεν έκαψα την γάτα, την τρομοκράτησα και δεν έπρεπε (βίντεο)
Απομάκρυναν τον σκύλο από την παράσταση «Φάουστ» μετά τα δημοσιεύματα μας
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης απομάκρυνε το πουλί – έκθεμα (βίντεο)
Ζώα - ντεκόρ σε πασχαλιάτικες βιτρίνες
Στο «Κάτω Παρτάλι» κακοποίησαν το πρόβατο για να γελάσουμε; (Βίντεο)
Κάτω Παρτάλι: Συστηματική κακοποίηση ζώων σε μια σειρά για όλη την οικογένεια!
Η Μενεγάκη αρμέγει κατσίκες και ο Σεφερλής παίζει το πέος του σκύλου! (Βίντεο)
Στον βωμό της τηλεθέασης γελοιοποιούνται οι άνθρωποι εξευτελίζοντας τα ζώα
Τα Καρντάσιανς κάνουν «γαργάρα» τον νόμο που προστατεύει τα ζώα
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
ΤΟ κλουβί με το πουλί πρέπει να διορθωθεί άμεσα! Ας βάλουν ένα ψεύτικο αν δεν θέλουν να χαλάσουν τη στιλιστική "άποψη".
Ότι η χρήση ζώων, γενικότερα, σε τηλεοπτικές/κινηματογραφικές δουλειές αντιβαίνει το νόμο εγώ διαφωνώ. Αν και όπως είναι διατυπωμένος θα έλεγε κανείς ότι δεν κάνει διαχωρισμούς, γνώμη μου είναι ότι το πνεύμα του νόμου απαγορεύει τη χρήση ζώων σε ΖΩΝΤΑΝΑ προγράμματα όπου είναι λογικό ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε από ένα ζώο να "αποδώσει" σε αυστηρό χρονικό πλαίσιο συν το γεγονός ότι περνάει λάθος μήνυμα (ζώο=θέαμα).
Τα ζώα (συντροφιάς ή παραγωγικά) είναι μέρος της καθημερινότητας του ανθρώπου, λογικό να συμμετέχουν σε μια σειρά ή ταινία. Όπως όμως συμμετέχουν και στην πραγματική ζωή, όχι στα κεφάλια ανθρώπων! Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να είναι εκπαιδευμένα και να χρησιμοποιούνται παρουσία του εκπαιδευτή και μόνο σε ενέργειες που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτονόητο να τους δίνεται ο απαραίτητος χρόνος να αποδώσουν.
Όπως είναι λογικό να συμμετέχουν και σε εκπαιδευτικές εκπομπές. Αλλιώς, μαζί με την Έμμα, να καταργηθεί και ο Σίζαρ Μιλάν και οποιαδήποτε σχετική εκπομπή.
Επιγραμματικά, η χρήση ζώων σε ζωντανά θεάματα προάγει την αντίληψη ότι τα ζώα είναι εκθέματα (λάθος), η σωστή χρήση ζώων σε σειρές/ταινίες μπορεί να προάγει τη φιλοζωία. Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν την Έμμα στον καναπέ και "κάνουν το σταυρό τους"!
Χαίρομαι που και καποιοι άλλοι παρατήρησαν την άσκοπη χρήση ζώων, ειδικά του καναρινιού σε αυτό το σήριαλ !
Αλλά και αυτό με την τριανταφυλλιά σοκάρει !!
Δεν είναι η νέα γενιά τόσο ανεδαφική και αναίσθητη,
ούτε οι άνθρωποι της επαρχίας τόσο άξεστοι και μακρυά νυχτομένοι!...
Μπορεί να βγάλει κανείς γέλιο χωρίς ρατσιστικές επιθέσεις !!
Κρίμα γιατί φαίνεται πως το υλικό είναι καλοδουλεμένο!!
Ακόμα ένα κουρέλι στην Ελληνική τηλεόραση το παρτάλι.Ανέμπνευστα γυαλιστερά σκουπίδια που θυμίζουν κινηματογράφο της χούντας.Και σα να μην έφτανε αυτό για να συμπληρωθεί η αθλιότητα οι συντελεστές της σειράς βασανίζουν και καμόμοιρα ζωντανά πλάσματα μια και ο πολιτισμός σε αυτή τη χώρα έχει να κάνει μόνο με ακριβά ρούχα,έπιπλα και αυτοκίνητα.
Το ελληνικό βλαχομπαρόκ καλά κρατεί.Συγχαρητήρια έλληνα!
Η αλήθεια είναι ότι όταν είδα το πουλάκι σφίχτηκε η καρδιά μου. Ειδικά όταν το βλέπω να είναι στο πάτωμα του "κλουβιού" του να προσπαθεί να κρατηθεί και στην επόμενη στιγμή να είναι ζωηρό, με κάνει να σκέφτομαι αν το πουλάκι είναι το ίδιο ή έχει αντικατασταθεί γιατί το πρώτο δεν άντεξε. Η σειρά είναι έξυπνη αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να κάνουν την σκηνοθετική διαφορά.
Πάντως, παρτάλι σημαίνει κουρέλι, και στην περιοχή μου χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη για ανθρώπους που δεν έχουν ήθος και ηθική.
για την Εμμα,δεν εχω αποψη,αλλα για το "Κατω Παρταλι", ανησυχω..Παρολο που η σειρα ειναι εξυπνη, αναρωτιεμαι ποιοι χειριζονται τα ζωα και ποσο εχουν τα καταλληλα προσοντα για να το κανουν. Επισης,σε ποιον ανηκουν τα σκυλια και τι θα γινουν με το περας της σειρας?