Ο Βασίλης Κόρπας, εκ μέρους του Φιλοζωικού Σωματείου Ν. Θεσπρωτίας, έχοντας απηυδήσει με τα παράπονα, τα οποία δέχονται καθημερινά οι εθελοντές, επειδή τα σκυλιά κυνηγούν οχήματα, προσπάθησε με δυο λόγια να εξηγήσει την αιτία, που κάποια ζώα αντιδρούν όταν βλέπουν ταχύτατα οχήματα να χρησιμοποιούν τους δρόμους των πόλεων και των χωριών ως αρένες με μας υποψήφιους μελλοθάνατους, θύματα στις ρόδες τους.
Η προσέγγιση δεν είναι επιστημονική όμως δίνει μια κάποια λογική απάντηση, που ίσως κάποιος που έχει ειδίκευση στην συμπεριφορά των ζώων θα μπορούσε να το επιβεβαιώσει. Εντούτοις αξίζει να διαβάσετε και αυτή την άποψη, η οποία εξηγεί ότι το αφύσικο της ταχύτητας εκνευρίζει τα ζώα.
«Εις τους απαιδεύτους κύνας»: Ή αλλιώς γιατί τα αδέσποτα σκυλιά τρέχουν πίσω από τ' αμάξια
Ο κ. Κόρπας εξηγεί: «Πολλές φορές καλούν τον τηλεφωνικό αριθμό του σωματείου μας πολίτες παραπονούμενοι για την συμπεριφορά των αδέσποτων ζώων λέγοντας μας ότι τρέχουν πίσω από τ' αυτοκίνητα και δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία.
Προσπαθώντας να σκεφτώ τους λόγους που θα μπορούσε ένας σκύλος να κάνει κάτι τέτοιο ανέτρεξα στα παλιά μου βιβλία για να βρω την λύση.
Βάση της έρευνας μου είναι ότι πολλοί ζωολόγοι έχουν κάνει έρευνες για την συμπεριφορά των ζώων στη ζούγκλα ή ακόμα και στο διαμέρισμα άλλα ποτέ κανείς δεν έκανε μια έρευνα για τα ζώα της πόλης
Σαν μέρος της αστικής πανίδας έχουν προστεθεί πλέον πολλά είδη, όπως παπαγαλάκια, αλεπούδες, γεράκια ακόμα και αγριογούρουνα που ζουν πολύ κοντά πλέον σε κατοικημένες περιοχές.
Το κάψιμο των δασών, η ανεξέλεγκτη υλοτόμηση και το κυνήγι ώθησαν αυτά τα ζώα να αναζητήσουν την τροφή τους σε ένα περιβάλλον καθόλου φιλικό γι αυτά.
Παραδείγματα στην πόλη που ζούμε είναι ο τεράστιος μπούφος που κρύφτηκε στο πατάρι του αστυνομικού τμήματος, διάφορα πεινασμένα γεράκια στο Μαυρούδι και τα περιβόητα ημι-άγρια γουρούνια, σχεδόν petποια στην περιοχή των αμπελιών, πολύ κοντά στα σούπερ μάρκετ της πόλης.
Παπαγαλάκια, αλεπούδες και διάφορα είδη ερπετών όπως ο χαμαιλέοντας ζουν εδώ και χρόνια στα πάρκα των πόλεων.
Πώς όμως ένα ζώο από το δάσος μπορεί να προσαρμοστεί σε μια πόλη; Η κοινωνιοβιολογία μας έδειξε ότι αυτό μπορεί να γίνει. Ζώα που ανέπτυξαν τυχαία κάποιες φυσικές παρορμήσεις εξαιτίας των απότομων μεταβολών του περιβάλλοντος που ζούσαν μετέφεραν στο DNAτους τα καινούργια χαρακτηριστικά και στις επόμενες γενεές.
Ο σκύλος συνυφασμένος με την ανθρώπινη συμπεριφορά σαν φύλακας ή σύντροφος επί αιώνες αντιλαμβάνεται μερικές φορές καλύτερα από μας αυτό που θα ήταν επιζήμιο για την υγεία μας, δηλαδή αυτό που δεν ταιριάζει στη φύση μας.
Παρατηρώντας για ώρα τον σκύλο που κυνηγά αμάξια θα έρθουμε αναγκαστικά στο συμπέρασμα ότι το ζώο επιλέγει ποιο αμάξι θα κυνηγήσει.
Σκεπτόμενοι σαν άνθρωποι θα σκεφτούμε ότι κάτι του θυμίζει το οποίο του ξυπνά ίσως κάποιο “παιδικό” τραύμα.
Αν παρατηρήσουμε όμως λίγο καλύτερα θα δούμε ότι τρέχει πίσω από τα αμάξια που έχουν υπερβολική ταχύτητα.
Μπορούμε να σκεφτούμε ότι τα συσχετίζει με θηράματα παλαιότερων εποχών άλλα και αυτή η σκέψη δεν είναι λογική, επειδή ο σκύλος προέρχεται από τον λύκο που κυνηγά λαγούς και μωρά γουρουνιών. Δηλαδή μικρά θύματα.
Ποια είναι λοιπόν η λογική εξήγηση; Ο σκύλος κάνει αυτό που έκανε και εκατοντάδες χρόνια πριν. Προστατεύει τον άνθρωπο! Αντικαθιστά το “μπαμπά μην τρέχεις” με το ψευδο-γονέα μην τρέχεις.
Το αφύσικο της ταχύτητας εκνευρίζει όλα τα ζώα. Ακόμα και τους ανθρώπους που πίνουν τον καφέ τους! Όλοι ενοχλούμαστε από ένα διερχόμενο γρήγορα αυτοκίνητο μέσα στην πόλη. Όλους μας τρομάζει και μας δυσανασχετεί διότι όλοι έχουμε μέσα μας κάτι φυσικό. Όλες οι αισθήσεις το αναγνωρίζουν σαν κίνδυνο.
Αν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε χωρίς πανικό το φαινόμενο αμέσως θα κόψουμε ταχύτητα. Η φυσική ταχύτητα που δεν εκνευρίζει τα σκυλιά είναι 40-45 χλμ. Είναι η ανώτερη ταχύτητα που μπορεί να τρέξει ένας σκύλος και ταυτόχρονα το όριο ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές.
Αν κόψουμε ταχύτητα ο σκύλος θα σταματήσει να τρέχει και δεν θα κυνηγήσει το αυτοκίνητό μας.
Ας οδηγούμε με χαμηλή ταχύτητα στην πόλη. Μπορεί να αισθανόμαστε αγέρωχοι ηγέτες μέσα στο αμάξι μας άλλα η φυσική διαδικασία μας διδάσκει, ότι όποιος τρέχει είναι το υποψήφιο θύμα.
Υ.Γ. Ελπίζω να με συγχωρήσει ο Βασιλέας Ιουλιανός για τον δανεισμό του τίτλου της ομιλίας του.
Φυσικά ο Ιουλιανός μιλούσε για την απαιδευσία των κυνικών φιλόσοφων και όχι για τους σκύλους, άλλα και εγώ μιλώ για τους ανθρώπους που εξεγείρονται και βογκούν με τα αγριεμένα μα άψυχα οχήματά τους θέλοντας τον δρόμο μόνον γι’ αυτούς.
Το αμάξι όσο και όμορφο αν είναι δεν παύει να είναι το καβούκι μας. Όσο ποιο γρήγορα πάει,τόσο ποιο αργά πηγαίνουμε εμείς.
Την επόμενη φορά που θα σας κυνηγήσει σκύλος, σταματήστε, βγείτε από το όχημα και χάιδεψε τον. Η μέρα σας θα γίνει αμέσως καλύτερη και θα δείτε το πρόβλημα σαν λύση».
Διαβάστε επίσης:
Οι Φίλοι των Ζώων Δράμας και ο Φαντασιόπληκτος Νομοθέτης…
Τον χτύπησε με αυτοκίνητο των ΕΛ.ΤΑ. και τον εγκατέλειψε
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Τα σκυλιά έχουν έντονο το ένστικτο του κυνηγού, δηλ. ό,τι κινείται το κυνηγώ.
Άλλα σκυλιά έχουν πιο ευαίσθητη ακοή, άλλα λιγότερο, π.χ. όταν χτυπάει μια καμπάνα, δεν ουρλιάζουν όλα τα σκυλιά.
Από την άλλη, τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια είναι ενοχλητικά, τόσο γιατί κάνουν έντονο θόρυβο (εξατμίσεις, κλπ.), αλλά και γιατί περνάνε πολύ κοντά τους, αλλά και γιατί κινούνται γρήγορα, σαν ένα «θήραμα».
Μερικά αυτοκίνητα και μηχανάκια και ποδήλατα είναι πολύ ενοχλητικά, π.χ. εξάτμιση, θόρυβος. Κάποιοι οδηγοί ποδηλάτων/μηχανών είναι ΠΟΛΥ ενοχλητικοί και πολλές φορές κυνηγάνε τα σκυλιά, τους πετάνε πέτρες, απλώνουν τα πόδια τους και κλωτσάνε τα σκυλιά.
Ως γνωστό, τα σκυλιά μαθαίνουν με συνειρμούς, δηλ. ο σκύλος σκέφτεται:
«Μερικά αυτοκίνητα/μηχανάκια/ποδήλατα μου κάνουν «κακό» (είτε σε ακοή, είτε λόγω χτυπημάτων, κλπ.)» άρα, δεν είναι καλά για μένα. Πώς θα απαλλαγώ λοιπόν, από αυτά;
Εκ των πραγμάτων, η πορεία των οχημάτων είναι στάνταρ, π.χ. στην οδό Παπανδρέου, η κατεύθυνση των αυτοκινήτων είναι από δεξιά προς τα αριστερά. Ο σκύλος γαβγίζει τα «ενοχλητικά» οχήματα και νομίζει πως επειδή τα γαβγίζει, τα τρέπει σε φυγή. Αυτό νομίζει ο σκύλος. Άρα, αν γαβγίσω το όχημα, θα το ξεφορτωθώ.
Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα γενικεύονται πολύ εύκολα και σύντομα, και φυσικά ανάλογα με τη συχνότητα των περιστατικών, όλο και περισσότερα αυτοκίνητα/μηχανάκια/ποδήλατα γίνονται «μισητά» για τα σκυλιά.
Το ίδιο συμβαίνει και στις περιπτώσεις που σκυλιά που βρίσκονται σε αυλές, κήπους, γαβγίζουν στους περαστικούς επειδή νομίζουν πως καταφέρνουν να τους «διώξουν» λόγω του γαβγίσματός τους.
Αυτά λοιπόν, που λέει ο κος Κόρπας έχουν, κατά μέρος, βάση. Και φυσικά, συμφωνώ πως άμα σταματήσεις το αυτοκίνητο και πας πιο σιγά, ηρεμούν, και άμα σταματήσεις το ποδήλατο και τους μιλήσεις, ή το «περπατήσεις», επίσης, μπορεί να ηρεμήσουν. Όμως, πάντα δυστυχώς, εξαρτάται το αν θα ηρεμήσουν από τη συχνότητα των κακοποιήσεων που δέχονται από ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτοκίνητα/ποδήλατα/μηχανάκια.
Κατερίνα Χατζηγιάννη
ΘΕΤΙΚΗ εκπαίδευση ζώων
Οπως τα ζώα έτσι και εμείς λειτουργούμε με συνειρμούς . Οι αρχαίοι πίστευαν ότι τα ζώα έχουν ψυχή την οποία την εξηγούσαν σαν κάποια ενέργεια που ίσως είχε ποιότητες .Ο Πλάτωνας , ο Σωκράτης ,οι Ορφικοί,οι κυνικοί , απαγόρευαν το κρέας στους μαθητές τους γι αυτόν τον λόγο . Μιλάμε για κόσμο δηλαδή!!
Ο Πλωτίνος στην θεολογία του ,που σε αυτή βασίζεται όλη η δυτική θεολογία ,έλεγε ακριβώς τα ίδια . Πολύ αργότερα ο Βιλχεμ Ράιχ απέδειξε πειραματικά την ύπαρξη αυτής της θείας ενέργειας την οποία ονόμασε οργόνη .
Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε πλάσματα φορτισμένα με την ίδια ενέργεια . Τα ζώα διαφέρουν στην μορφή και όχι στην ποιότητα .
Κατερίνα με την προσεγγισή σου σαν ειδική ,μου έδωσες μια ευκαιρία να μιλήσω για τα παραπάνω με τον τρόπο που εγω τα καταλαβαίνω και τα αισθάνομαι .
Μου έχει τύχει Αλεξ !!Είναι επικύνδινα τελικά τα σκυλιά; Επειδή κυκλοφορώ συνεχώς με το ποδήλατο ,όταν μου την πέφτουν σκυλιά ,απλά σταματώ και τους μιλάω. Με κοιτούν παράξενα και φεύγουν. Μην μεταφράζεις τους φόβους σου όπως σε βολέυει !!
Θάνο συμφωνώ απόλυτα . Αν και ταξιδεύω συνεχώς με αμάξι , δεν θέλω ούτε να το βλέπω. Για τον λόγω αυτό το παρκάρω μακριάαπο το σπίτι μου ώστε να μην έχω καμία οπτική επαφη!!
Λες παπαριές, για να μην πω τίποτα χειρότερο!!!!!
Στο εξοχικό των γονιών μου, λίγο έξω από τη Χαλκίδα, ο δρόμος για να φθάσεις στο σπίτι από τον κεντρικό είναι χωματόδρομος και επειδή έχω σχετικά καλό και καινούργιο αυτοκίνητο δεν πάω με παραπάνω από 5-10 χλμ μαξιμούμ γιατί μιλάμε για χωματόδρομο 300 μέτρων, οπότε δεν τίθεται θέμα βιασύνης, αλλά δεν θέλω και να σηκώνω σκόνη που πηγαίνει στα γειτονικά σπίτια. Παρ' όλα αυτά δύο αδέσποτα, τα οποία σημειωτέον τα ταϊζουν κιόλας οι γείτονες, αλλά και οι γονείς μου, άρα συναναστρέφονται με ανθρώπους, με πάνε καροτσάκι περίπου 50 μέτρα, γαβγίζοντας -για την ακρίβεια, ουρλιάζοντας- στις ρόδες μου και μπαίνοντας και μπροστά καμιά φορά, με κίνδυνο να τα χτυπήσω, χωρίς να τα βλέπω! Και πίστεψέ με, δεν το θέλω γιατί είχαμε κι εμείς ζώα στην οικογένεια.
Καταλαβαίνεις ότι 1,2,3 γίνεται λίγο εκνευριστικό έτσι; Χώρια που την πέφτουν καμιά φορά και σε παιδιά με ποδήλατα, με κίνδυνο να πέσουν στο χώμα και το χαλίκι και να χτυπήσουν!! Επειδή προσωπικά μου έχει τύχει κάτι τέτοιο, όχι εκεί, αλλά στη γειτονία μου στην Αθήνα (μένω ευτυχώς στα προάστια και βγαίνω αρκετά βράδια να κάνω ποδήλατο με αποτέλεσμα να μου την έχουν πέσει πολλές φορές αδέσποτα) σου λέω απλά, να μην σου τύχει!!!! Είναι τρομερά επικίνδυνο!!!
Περιμένω ειλικρινά μια πιο επιστημονική τεκμηρίωση για το φαινόμενο, από τις αρλούμπες που έγραψες!!!!
Η αλήθεια είναι ότι δεν στέκουν και πολύ αυτά που λέτε στο άρθρο σας.
Γιατί όντως τα σκυλιά κυνηγούν τα αυτοκίνητα συνήθως κοντά στα φανάρια, που ούτως ή άλλως δεν έχουν αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα τα αυτοκίνητα.
Επειδή τα περισσότερα σκυλιά (αν όχι όλα) κυνηγούν τις ρόδες και δείχνουν να εκνευρίζονται παρά να παίζουν, ενδεχομένως κάποιο ημίτονο, κάποιος ήχος που παράγει το αυτοκίνητο και εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε ως ενοχλητικό, μπορεί να τα οδηγεί σε αυτή τη συμπεριφορά. Μπορεί από την άλλη να τους φαίνεται περίεργο/αλλόκοτο/αφύσικο το πως κινείται το όχημα και περιστρέφονται οι ρόδες. Δεν κατέχω περισσότερα στο θέμα, αλλά αυτά μου φαντάζουν ως πιο λογικά και ευσταθή από την άποψη ότι μας προστατεύουν από τους επικίνδυνους οδηγούς.
«Το αμάξι όσο και όμορφο αν είναι δεν παύει να είναι το καβούκι μας.»
Το αμάξι όσο και όμορφο αν είναι δεν παύει να είναι παλιολαμαρίνες.