Τα παρασιτοκτόνα (φυτοφάρμακα) ήταν τελικά η αιτία της μαζικής θανάτωσης εκατοντάδων άγριων πτηνών στη λίμνη Κάρλα, που βρίσκεται στα όρια των νομών Λάρισας και Μαγνησίας, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2016 σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου, Κεφαλόβρυσου, Βελεστίνου ο οποίος ενημερώθηκε για τα εργαστηριακά ευρήματα από το Τμήμα Τοξικολογίας, Καταλοίπων και Περιβαλλοντικών Ρυπαντών του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων από τους αγρότες έχει αυτά τα αποτελέσματα στην ορνιθοπανίδα και ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου, Κεφαλόβρυσου, Βελεστίνου με σημερινό δελτίο Τύπου επισημαίνει: «Σε συνέχεια της διαδικασίας διερεύνησης του φαινομένου των θανάτων ειδών άγριας ορνιθοπανίδας στον Ταμιευτήρα της Κάρλας που έλαβε χώρα το χρονικό διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2016, κοινοποιήθηκαν στο Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου - Βελεστίνου τα αποτελέσματα γενικών τοξικολογικών εξετάσεων δειγμάτων άγριας ορνιθοπανίδας που διενήργησε το Τμήμα Τοξικολογίας, Καταλοίπων και Περιβαλλοντικών Ρυπαντών του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα στο πεπτικό σύστημα διαφορετικών ειδών πτηνών ανιχνεύθηκαν υπολείμματα καρβαμιδικών εστέρων, ουσίες που σχετίζονται με την παρουσία παρασιτοκτόνων φυτοφαρμάκων ενώ δεν ανιχνεύθηκε κανενός είδους άλλη τοξική ουσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εν λόγω ουσίες βρέθηκαν σε συγκεκριμένα είδη πτεροπανίδας, που χρησιμοποιούν το ευρύτερο αγρο-οικοσύστημα της περιοχής, για τη διατροφή τους.
Ένας από τους νεκρούς πελεκάνους.
Ο ΦΔ έχει επανειλημμένα συστήσει τόσο αρμοδίως όσο και στα πλαίσια ενημερωτικών δράσεων για τους κινδύνους που εγκυμονούν η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων στην γεωργική περιοχή καθώς η απόθεση σχετικών συσκευασιών. Για τον λόγο αυτό έχει πραγματοποιήσει επίσης συμβολικούς καθαρισμούς για την απομάκρυνση άδειων συσκευασιών. Ελπίζουμε οι αρμόδιες αρχές να εντείνουν τους περιβ/κούς ελέγχους, οι αγρότες να σκεφτούν τις ανεπανόρθωτες βλάβες από την χρήση χημικών σκευασμάτων και οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν περαιτέρω» καταλήγει η ανακοίνωση του.
Λευκοτσικνιάς νεκρός.
Θυμίζουμε ότι μέχρι και τις 9 Αυγούστου 2016 (και η καταγραφή των πτωμάτων δεν σταμάτησε εκεί) είχαν εντοπιστεί νεκρά τουλάχιστον 167 πουλιά: 47 Αργυροπελεκάνοι, 4 Ροδοπελεκάνοι, 50 Λευκοτσικνιάδες, 2 Χουλιαρομύτες, 4 Καλαμοκανάδες, 35 Ασημόγλαροι, 2 Σφυριχτάρια, 10 Καστανοκέφαλοι γλάροι, 10 Κορμοράνοι και 3 Πρασινοκέφαλες Πάπιες.
Θυμίζουμε ότι με κοινή ανακοίνωση τους η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και οι σύλλογοι περίθαλψης άγριας ζωής «ΑΝΙΜΑ» και «Δράση για την Άγρια Ζωή» τον περασμένο Αύγουστο έκαναν λόγο για ύπαρξη κυανοτοξινών στο νερό (τα κυανοβακτήρια -είδη φυτοπλαγκτού- αναπτύσσονται στο νερό της λίμνης εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας και της μικρής ποσότητας ύδατος) στο νερό που οδήγησαν στο θάνατο ή σε λήθαργο τα πτηνά κάτι που διέψευσε επανειλημμένα ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου, Κεφαλόβρυσου, Βελεστίνου
Λευκοτσικνιάς νεκρός. Πολλά πτηνά βρέθηκαν σε ημιθανή κατάσταση με νευρολογικά προβλήματα.
Της Ελένης Ηλιοπούλου Με ανακοίνωση της νωρίτερα σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. έκανε γνωστό ότι ο 33χρονος Χαράλαμπος (Μπάμπης) Αναγνωστόπουλος ομολόγησε ότι δολοφόνησε την 20χρονη σύζυγο του,…
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» έξι σκυλιά βρήκαν φρικτό θάνατο από φόλες μέσα σε μια εβδομάδα στην περιοχή της Παγανής.…
Στις 15 Νοεμβρίου δύο ακόμα σκυλιά βρέθηκαν νεκρά από φόλες στην Σωζόπολη Χαλκιδικής του Δήμου Νέας Προποντίδας. Οι κάτοικοι ανενόχλητοι συνεχίζουν να εξοντώνουν τα ζώα…