Στηρίξτε μας

Αποχαιρέτησε το ψαράκι του στον Υμηττό με μια ζωγραφιά και σ’ ένα σημείωμα

11 Μαΐου 2015 16:10 | Επικαιρότητα
Αποχαιρέτησε το ψαράκι του στον Υμηττό με μια ζωγραφιά και σ’ ένα σημείωμα

Το σημείωμα ενός παιδιού που έθαψε το ψαράκι του στον Υμηττό βρήκε χθες η Ηρώ Μπεζουργιάννη. Το πιτσιρίκι είχε ζωγραφίζει το πορτοκαλί ψαράκι σ' ένα χαρτάκι και σ’ ένα άλλο έγραψε το αποχαιρετιστήριο σημείωμα εξηγώντας  ότι το είχε σαν αδερφάκι του και το αγαπούσε σαν την καρδιά του.

Πολλές φορές μέσα από τα ρεπορτάζ του www.zoosos.gr έχουμε εξηγήσει ότι τα ζώα της θάλασσας στα ενυδρεία (είτε αυτά είναι μικρά ή μεγάλα) μόνο υποφέρουν γιατί ζουν αιχμάλωτα σ’ ένα ακατάλληλο για τη φύση και τις ανάγκες τους περιβάλλον. Φυσικά και δεν απολαμβάνουν την αιχμαλωσία γι’ αυτό και δεν θα βαρεθούμε να λέμε στους γονείς ότι δεν είναι το ίδιο να έχεις έναν σκύλο ή μια γάτα στο διαμέρισμα σου με το να έχεις ένα ψαράκι σε μια στάλα γυάλα και να νομίζεις ότι είσαι φιλόζωος ή ότι αυτό κάνει καλό στο παιδί.

Τα κατοικίδια εξημερώθηκαν από τους ανθρώπους χιλιάδες χρόνια πριν και έχουν ανάγκη να ζουν μαζί μας σε ασφαλές περιβάλλον ενώ αντιθέτως τα ψάρια, οι χελώνες καθώς και πολλά άλλα είδη ζώων ζουν καλύτερα μακριά μας στην αγκαλιά της φύσης. Άλλωστε αιχμαλωτίζοντας ένα ζώο δεν διδάσκουμε στο παιδί μας να το αγαπάει αλλά του δείχνουμε ότι μπορεί να το χρησιμοποιεί όπως θέλει.

Όμως το στιγμιότυπο που τράβηξε η κα Μπεζουργιάννη το δημοσιεύουμε γιατί μας συγκίνησε πολύ. Γιατί δείχνει πως νιώθει ένα παιδί γι’ αυτή την απώλεια αλλά και το πώς η συνύπαρξη των παιδιών με τα ζώα τους διδάσκει τον κύκλο της ζωής αλλά και τα κάνει υπεύθυνα.

PsarakiZografia

Γράφει η κα Μπεζουργιάννη: «Τη φωτογραφία την τράβηξα στον Υμηττό σήμερα και με συγκίνησε πολύ....

Κάθε παιδί πρέπει να μεγαλώνει μαζί με άλλες μορφές ζωής μέσα σε ένα σπίτι. Ένα ψάρι, μια γάτα, ένας σκύλος ή οτιδήποτε άλλο μπορούν να δώσουν πολύτιμα μαθήματα σε ένα παιδί. Να είναι υπεύθυνο, να σέβεται, να αγαπάει, να φροντίζει, να επικοινωνεί μη λεκτικά, αλλά και να μαθαίνει για τον κύκλο της ζωής και την αναπόφευκτη απώλεια κάποια στιγμή.

Όσο σκληρό κι αν είναι πρέπει τα παιδιά, με τον κατάλληλο τρόπο σε κάθε ηλικία, να κατανοήσουν την απώλεια και να αποχαιρετήσουν το φιλαράκι τους.

Όχι τα σκυλάκια και τα γατάκια δε φεύγουν από μόνα τους μια μέρα για να πάνε να ζήσουν σε μια φάρμα, ούτε τα αρνάκια πάνε να ζήσουν στο βουνό (ειδικά αν είναι Μεγάλη Εβδομάδα...).

Τα ζώα αισθάνονται, πονάνε, αρρωσταίνουν, γερνάνε, πεθαίνουν και μας θέλουν δίπλα τους μέχρι την τελευταία στιγμή.

Πόσο υπέροχοι γονείς, πόσο δυνατό και σημαντικό μάθημα... Αντί για το εύκολο και γρήγορο "σακούλα - σκουπίδια - τέλος". Αφιέρωσαν χρόνο, ζωγράφισαν, μιλήσανε, γράψανε λίγα λόγια, ανέβηκαν στο βουνό και αποχαιρέτισαν το φιλαράκι του παιδιού τους».

Διαβάστε επίσης:

Σούπερ μάρκετ εξωτικών ειδών και ζώων ράτσας το φεστιβάλ «Κατοικίδια Εν Δράσει»

Η αιχμαλωσία είναι φιλοζωία;

Γιατί να υπάρχουν αιχμάλωτα Κρι-Κρι στο κέντρο της Αθήνας; (Βίντεο)

Τα δελφίνια δεν «εκπαιδεύουν» απλώς παιδεύονται κύριε υπουργέ!

Κατάσχεσαν την αλεπού που είχε κάτοικος της Ν. Ιωνίας 3 χρόνια ως κατοικίδιο

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.