Στο Τμήμα Τύπου και Επικοινωνίας του Πυροσβεστικού Σώματος απευθύνθηκε το www.zoosos.gr ζητώντας μια ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το αν η Π.Υ. είναι τελικά αρμόδια για διασώσεις και απεγκλωβισμούς ζώων καθώς συχνά λαμβάνουμε παράπονα από αναγνώστες μας οι οποίοι αν και ζητούν τη βοήθεια πυροσβεστών για τη σωτηρία κυρίως σκυλιών, γατιών κ.ά. λαμβάνουν ως απάντηση ότι δεν είναι αρμόδιοι και να καλέσουν τη φιλοζωική!
Συχνά διαπιστώνουμε ότι πέρα από την άρνηση υπάρχουν και ελλείψεις σε εξοπλισμό (απόχες, κλωβοί κ.ά.) και απουσία γνώσης για τον χειρισμό ζώων με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει ειδικά στο λεκανοπέδιο σε δύο ομάδες εθελοντών διασωστών.
Ρίξτε μια ματιά στις σελίδες τους στο facebook και θα αντιληφθείτε πόσο συχνά παγιδεύονται ζώα και πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για διασώσεις.
«A R T - Animal Rescue Team - Ομάδα Απεγκλωβισμού Ζώων»
«Alma Libre - Hellenic Animal Rescue»
Στην απάντηση που λάβαμε σήμερα επισημαίνεται ότι «ο απεγκλωβισμός και η διάσωση των ζώων, τα οποία αποτελούν μέρος της πανίδας, υπάγονται στις αρμοδιότητες δράσης του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο επεμβαίνει άμεσα προς αντιμετώπιση οιουδήποτε σχετικού συμβάντος.»
Ολόκληρη η απάντηση της Π.Υ.
«Καλησπέρα σας, σε απάντηση του ερωτήματος που μας υποβάλατε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με απεγκλωβισμούς ζώων από την Π.Υ. σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 74 παρ. 1 εδ. α΄ του ν.4662/2020 «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού και άλλες διατάξεις» (Α΄ 27), το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ως αποστολή, μεταξύ άλλων, «την ασφάλεια και προστασία της ζωής και περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και, ιδίως, του δασικού πλούτου της Χώρας από κινδύνους φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών».
Ως περιβάλλον, δυνάμει της διάταξης του άρθρου 2 παρ. 1 του ν.1650/1986 «Για την προστασία του περιβάλλοντος» (Α΄ 160), ορίζεται «το σύνολο των φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων και στοιχείων, που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και επηρεάζουν την οικολογική ισορροπία, την ποιότητα ζωής, την υγεία των κατοίκων, την ιστορική και πολιτιστική παράδοση και τις αισθητικές αξίες».
Ειδικότερα, η έννοια του φυσικού περιβάλλοντος προσδιορίζεται με παρεμφερείς διατυπώσεις σε διάφορα νομοθετήματα (άρθρο 1 παρ. 5 του ν.360/76 «Περί Χωροταξίας και Περιβάλλοντος» (Α’ 151), άρθρο 1 παρ. 1 του ν.1327/83 (Α' 21) «Κύρωση και συμπλήρωση της από 18 Ιουνίου 1982 Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου «Αντιμετώπιση έκτακτων επεισοδίων ρύπανσης του περιβάλλοντος και ρύθμιση συναφών θεμάτων»). Βάσει αυτών, ως φυσικό περιβάλλον ορίζεται ο χερσαίος, θαλάσσιος και εναέριος χώρος που περιβάλλει τον άνθρωπο, μαζί με την χλωρίδα, την πανίδα και τους φυσικούς πόρους του.
Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι ο απεγκλωβισμός και η διάσωση των ζώων, τα οποία αποτελούν μέρος της πανίδας, υπάγονται στις αρμοδιότητες δράσης του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο επεμβαίνει άμεσα προς αντιμετώπιση οιουδήποτε σχετικού συμβάντος.
Για όποια άλλη διευκρίνιση είμαστε στη διάθεσή σας.».
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr