Στηρίξτε μας

Απόφαση - σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βάζει φρένο στην εκτροπή του Αχελώου

11 Σεπτεμβρίου 2012 11:50 | Περιβάλλον
Απόφαση - σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βάζει φρένο στην εκτροπή του Αχελώου

Δικαιοσύνη για τον Αχελώο!

Σήμερα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) απάντησε στα 14 προδικαστικά ερωτήματα που του τέθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) για την υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου. Η απόφαση αυτή είναι καθοριστική για την έκβαση της απόφασης ενώπιον του Σ.τ.Ε. Όπως προκύπτει από την απόφαση του Δ.Ε.Ε., η εκτροπή, με τον τρόπο που σχεδιάσθηκε και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2006, παραβιάζει την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.

Το σχέδιο εκτροπής, το οποίο εγκρίθηκε με νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2006 (ν. 3481/2006), βασιζόταν σε ανεπαρκή και ανεπίκαιρα στοιχεία και αγνοούσε τις ελάχιστες νομικές απαιτήσεις για τη διαχείριση των υδάτων.

Το Δ.Ε.Ε. έκρινε επίσης ότι είναι ανεπίτρεπτη η περιβαλλοντική μελέτη του έργου, καθώς στηριζόταν σε ανεπίκαιρα και αναξιόπιστα στοιχεία για τις συντελούμενες επεμβάσεις σε περιοχές Natura 2000 και για τον σκοπό του έργου, δηλαδή την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου.

Έτσι, η πρόχειρη μεθόδευση του τότε αρμόδιου υπουργού Γ. Σουφλιά - με τροπολογία της τελευταίας στιγμής - αποδοκιμάζεται, ενώ καταδεικνύεται ο ψευδεπίγραφος χαρακτήρας των εγκριθέντων, με τον νόμο του, σχεδίων διαχείρισης των ποταμών Πηνειού και Αχελώου.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, κατά τη γνώμη των οποίων πρέπει ο νόμος που εγκρίνει την εκτροπή του Αχελώου να απορριφθεί από το Σ.τ.Ε., δίνουν από το 1992 συνεπή αγώνα εναντίον αυτού του καταστροφικού έργου.

Μέχρι σήμερα, σε δικαστικό επίπεδο, ο αγώνας αυτός έχει ως αποτέλεσμα 5 ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έχει επίσης φέρει στο προσκήνιο τον παραλογισμό του παρωχημένου αναπτυξιακού μοντέλου των φαραωνικών έργων.

Η έκτη δίκη που εκκρεμεί στο Σ.τ.Ε. είναι η πλέον κρίσιμη, καθώς εξετάζει την ακύρωση απαράδεκτης νομοθετικής ρύθμισης που ψήφισε η Βουλή το 2006, ώστε να παρακάμψει όλες τις προηγούμενες ακυρωτικές αποφάσεις του Σ.τ.Ε.

Η εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την εθνική οικονομία και για την ελληνική κοινωνία καθιστά αδικαιολόγητο αυτό το πανάκριβο για τον κρατικό προϋπολογισμό έργο, καθώς η Ε.Ε. έχει απορρίψει εδώ και χρόνια την προοπτική χρηματοδότησής του από κοινοτικούς πόρους.

Καθιστά επίσης απαράδεκτη τη συνέχιση ενός ξεπερασμένου πολιτικού λαϊκισμού και της σπάταλης πελατειακής λογικής, αποτελώντας αντιθέτως αφορμή για ουσιαστική πρόοδο και εκσυγχρονισμό σε όλους τους τομείς. Η εκτροπή του Αχελώου αποτελεί αναπτυξιακό αναχρονισμό που πρέπει επιτέλους να εκλείψει!

Εδώ και 20 χρόνια...

Εδώ και 20 χρόνια, πριν καν ξεκινήσουν τα έργα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν πως η εκτροπή του Αχελώου επιφυλάσσει:

• Υπέρογκο οικονομικό κόστος.

• Απρόβλεπτες και υπο-εκτιμημένες οικολογικές επιπτώσεις

• Σοβαρούς και ανεπαρκώς εκτιμημένους περιβαλλοντικούς κινδύνους

• Επικίνδυνο λαϊκισμό, καθώς η Θεσσαλία δεν χρειάζεται τον Αχελώο για να αρδευτεί

Διαβάστε επίσης:

Περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από την Ε.Ε. να απομακρύνει παλαιά φράγματα από τα ποτάμια

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. Καρκατζούλης Παναγιώτης

    Τον έχω περπατήσει καθώς και τα φαράγγια του δουλεύοντας στα τοπογραφικά.Καταπληκτική, άγρια ομορφιά. Περπάτησα τρεις νομούς, γνώρισα εκατοντάδες κατοίκους, βοσκοί μου έδωσαν να φάω κολατσιό, είδα το μέρος που αυτοκτόνησε ο Αρης, όλοι γύρω έλεγαν τις ιστορίες του. Αυτά το 1999. Μετά έγινε το φράγμα, κρανίου τόπος. ΑΝ ισχύσει η απόφαση μόνο χαρά μου φέρνει. Και όταν ξαναπάω θα τα βρω όπως τα άφησα. Εκτός από το φράγμα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.