H έρευνα των πληθυσμών των θαλάσσιων θηλαστικών αποτελεί κύριο αντικείμενο του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια και όπως επισημαίνει: «Η έρευνα αυτή υλοποιείται σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών και της ΒΑ Μεσογείου, έχει ως στόχο να συμβάλει στην προστασία αυτών των χαρισματικών ειδών. Μία ενδιαφέρουσα πτυχή αυτής της έρευνας είναι η ανάλυση των ήχων επικοινωνίας τους, καθώς και ο συσχετισμός της συμπεριφοράς των δελφινιών με την ηχορύπανση που προκαλείται από τα μικρά και μεγάλα παραπλέοντα σκάφη και πλοία».
Σύμφωνα με το «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ»: «Η υποθαλάσσια ηχορύπανση είναι ένας παράγοντας που προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στους επιστήμονες κατά τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στα θαλάσσια είδη και κυρίως στα θαλάσσια θηλαστικά. Τα δελφίνια θεωρούνται από τα πλέον έξυπνα και κοινωνικά ζώα, τα οποία χρησιμοποιούν σύνθετους ήχους επικοινωνίας, τα λεγόμενα «σφυρίγματα», αλλά και ήχους ηχοεντοπισμού, τα λεγόμενα «κλικ».
Ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι η αλλαγή που παρατηρούμε στις συχνότητες των ήχων επικοινωνίας των δελφινιών, όταν υπάρχει παρουσία πλοίων στην περιοχή. Με τον τρόπο αυτό τα δελφίνια καταφέρνουν να παρακάμψουν τα ήπια επίπεδα ηχορύπανσης και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους».
Διαβάστε επίσης:
Η Κομισιόν ψάχνει να βρει αν τηρείται η νομοθεσία για την προστασία των φαλαινών
Συχνοί οι εκβρασμοί νεκρών κητωδών και δελφινιών στην Κω
Μοιραία τα σόναρ για τα κητοειδή! Το παραδέχονται και οι Η.Π.Α. (βίντεο)
Το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας η αιτία εξόντωσης των ζιφιών
Μαζικοί εκβρασμοί φαλαινών στην Κέρκυρα
Πόσο κινδυνεύουν τα κήτη στις ελληνικές θάλασσες από τα σόναρ; (Βίντεο)
Το ιταλικό πολεμικό ναυτικό αιτία των εκβρασμών φαλαινών στην Κέρκυρα;
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr